Hrant Dink davasında iki istihbaratçı tutuklandı

Hrant Dink davasında dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Görevlileri Veysal Şahin ile Volkan Şahin hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007’de Şişli’deki gazetesinin önünde öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davanın 117’nci duruşması İstanbul 14’ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. 

Dink ailesi avukatlarının da katıldığı duruşmayı CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da takip etti.

Cinayet işlendiğinde İstanbul Emniyet Müdürü görevinde olan Celalettin Cerrah esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yaptı. “Görevi kötüye kullanmak” suçundan cezalandırılması talep edilen Cerrah, üzerine düşeni yaptığını savundu, sorumluluğu Trabzon Valiliği’ne attı. 

Cerrah’ın Trabzon’dan gönderilen “ses getirecek eylem yapılacağı” yönündeki istihbari belgeyi imha ettiği iddia ediliyordu. 

HRANT’I CİNAYETTEN SONRA DUYMUŞ! 

Yargılama sırasında Hrant Dink’in öldürüleceği bilgisine rağmen herhangi bir adım atmadığı ortaya çıkan Dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Ali Öz, Hrant Dink adını cinayetten önce hiç duymadığını iddia etti. 

Öz, “Kim olduğunu öldürülmesinden sonra öğrendim. Emrimde çalışan personel Hrant Dink’in öldürüleceği bilgisini alıyor, sabah toplantıda şifai olarak söylüyor. Bunu kayıt altına almıyor. Emrimde görev yapan personelin suçlamalarını kabul etmiyorum. Yapmakla yükümlü oldukları belli olan eğitim görmüş kişilerin ‘ben söyledim’ diyerek sorumlulukları ortadan kalkmaz. İstihbarat personelleri görevlerini tam olarak yapsalardı bu olmazdı. Her zaman yaptıkları gibi hazırlayıp getirselerdi imzalar gereğini yapardım” dedi. 

 

İKİ İSTİHBARATÇIYA TUTUKLAMA

 

Diğer sanıkların savunmalarının ardından mahkeme duruşmaya ara verdi. Mahkeme heyeti, dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Görevlileri Veysal Şahin ile Volkan Şahin’in, cinayetten önceden haberdar olduklarının dosyadaki delillerle sabit olduğunu belirterek iki ismin tutuklanmasına ve haklarında yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 8 Ocak’a ertelendi.