Hukuk örgütlerinden ‘Savunmaya Özgürlük Platformu’

Yedi hukuk örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Savunmaya Özgürlük Platformu, kuruluşunu ÇHD Ankara Şube binasında düzenlenen basın toplantısıyla ilan etti.

Salonda “Savunmaya özgürlük istiyoruz” pankartının asıldığı açıklamada, DEM Parti’nin Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan ve parti milletvekilleri Ferit Şenyaşar, Sümeyye Boz ve Ömer Faruk Hülakü de yer aldı.

Platformun deklarasyonunu açıklayan Şevin Kaya, gün geçtikçe artan baskı ve zorun altında mesleklerini icra etmeye çalıştıklarını ifade etti. 

Şevin Kaya, “Her gün mesleğimizi icra ederken toplumun muhalif tüm kesimleri gibi bizler de bu saldırı dalgasından nasibimizi alıyoruz” dedi.

Şevin Kaya, avukatların ulusal ve uluslararası kazanımlarının tehlikede olduğunu vurgulayarak, avukatların müvekkil ile özdeşleştirilerek yargılandığını, tutuklandığını belirtti.

Wan Büyükşehir Belediye Eş Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’a mazbatasının verilmemesine ilişkin Çağlayan Adliyesi’nde açıklama yapmak isteyen avukatların gözaltına alındığını hatırlatan Şevin Kaya, asılsız bilgilerle hedef gösterilerek linç edilmek istendiklerini söyledi.

“Savunmaya Özgürlük Platformu”nun kuruluşunu ilan eden Şevin Kaya, “5 Nisan Avukatlık Gününde, birlikteliğimizden aldığımız güçle omuz omuza direneceğimiz bir savunma hakları mücadelesini örgütlemeye tüm meslektaşlarımızı çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Sonrasında söz alan Öztürk Türkdoğan, savunmanın önemine değinerek, “Savunmaya özgürlük” kavramlarıyla hukukçuluğu, avukatlık mesleğini, onurunu korumaya çalıştıklarını belirtti.

Türkdoğan, Türkiye’de artık avukatların haklarının korunması noktasında yapılması gereken çok şey olduğunu ifade ederek, “Savunmanın güçlenmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.

Milletvekili Ferit Şenyaşar da, hak ve özgürlüklere en fazla ihtiyaç duyulan bir dönemlerde böyle bir platformun kurulmasının umut verici olduğunu ifade etti. 

Şenyaşar, “Türkiye’de bir an önce hak, hukuk ve adaletin egemen olmasını istiyoruz ve bunun için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.