Hukukçular ve dernekler: Yasa dışı tecrit kalkmalı!

İstanbul'da DGD, sivil toplum örgütleri ve Hukuk Kurumları Koordinasyonu, tutsakların yaşamının tehlikede olduğunu, tecridin hemen kaldırılması gerektiğini belirtti.

Doğu ve Güneydoğu Dernekler Platformu (DGD) ile sivil toplum örgütleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a tecride karşı süren açlık grevlerine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

'BİRÇOK MAHPUSUN YAŞAMI TEHLİKEDE'

DGD Platformu Başkanı Abdurrahman Daş, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in ve binlerce tutsağın açlık grevinde olduğuna dikkat çekerek, fedai eylemlere de değindi. Daş, “Tecride karşı başlatılan açlık grevi, bir hak talebidir ve açlık grevi bir intihar eylemi değildir. Açlık grevlerinin ölümlerle sonuçlanması vicdan sahibi herkes için bir acıdır. Açlık grevleri izleme heyetlerinin ve bağımsız hukukçuların takipleri sonucu ortaya çıkan veriler birçok mahpusun yaşamının kritik bir eşikte olduğunu göstermektedir" dedi.

Daş, İmralı tecridinin kaldırılmasını ve cezaevi kapılarının bağımsız heyetlere açılmasını istediklerini söyledi.

İMZACILAR

Açıklamada imzası bulunan dernek ve platformlar şunlar:

"Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu, Amed Dernekleri Federasyonu (AMEDFED), Bitlis Dernekleri Federasyonu (BİDEF), Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Elîh (Batman) Dernekleri Federasyonu (ELİHFED), Karakoçan Dernekleri Federasyonu (KARDEF), Mardin Dernekleri Federasyonu (MARDİNFED), Muş Dernekleri Federasyonu (MUŞDERFED), Şirvan Dernekleri Federasyonu (ŞİRVANFED), Varto Dernekleri Federasyonu, Adıyamanlılar Derneği, KAYYDER Başkanı, Çatak Derneği, Van Gevaş Derneği, Kozluk Derneği, Karayazı Derneği Başkanı, Bitlis Derneği (BİLDER), Eruh Derneği Başkanı, Bekiran Gençlik Derneği (YEKİTİDER), Bağcılar Bitlisliler Derneği (BİSYAD DER), Beşiri Derneği, Erzurum Karayazı Karagivij Derneği, İstanbul Batman Petrolspor Taraftarlar Derneği, Gebze Siirtliler Derneği, İkitelli Batman Kozluklular Derneği, İstanbul Batmanlılar Derneği, Silvanlılar Derneği, Silvan Taşpınar Köyü Derneği, Şirvan Zivzik Derbeği, Muş Bulanık Melle Mustafa Köy Derneği, Bismilliler Derneği, Diyarbakırlılar Derneği, Küçükçekmece Muş Derneği, Güngören Silvanlılar Derneği, Munzur Çevre Derneği, Gerger Derneği, Maltepe Bitlis Derneği, Başakşehir İşadamları Derneği.”

HUKUK KURUMLARI: TECRİT YASA DIŞI; KALDIRILMALI

İstanbul Hukuk Kurumları Koordinasyonu da açlık grevlerine ilişkin Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi C kapısı önünde basın açıklaması yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Serpil Kemalbay ve HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek de eyleme destek verdi. Açıklamada, “Tecrit insanlık suçudur” pankartı açılarak sık sık “Tecridi kaldırın, ölümleri durdurun” sloganı atıldı.

Hukuk Kurumları adına ortak basın açıklamasını okuyan Avukat Several Ballıkaya, "Bizler ölüm orucu ve açlık grevi süreçlerinde müvekkillerimizin vücutlarında oluşan tahribatlara, açlık grevi sonucu yaşamını kaybedenlerin, sakat kalanların dayanılması güç değişimine tanıklık etmiş hukukçularız. İşte bu nedenledir ki artık ne yeni ölümlere ne de sakat bırakılmış insanları bir kez daha görmeye tahammülümüz kalmamıştır" dedi.

Açlık grevlerinin sürmesi sonucu oluşacak olan hastalıklara dikkat çeken Ballıkaya, en bilinen hastalıklardan birisinin Wernicke-Korsakoff Sendromu olduğunu ifade etti.

Ballıkaya, İmralı tecridine dikkat çekerek, "20 yılı aşkın bir süredir, İmralı Cezaevi’nde tutulan Abdullah Öcalan, 2011 yılından bu yana avukatlarıyla görüştürülmemektedir. 2015 yılından bu yana ise, ailesiyle görüşmesine bile izin verilmemiştir. Mektup ve telefonda dahil olmak üzere tüm iletişim olanaklarından yoksun bırakılmıştır. 2015 yılından bu yana sağlığı ve güvenliğiyle ilgili haber alınamamaktadır. İmralı Cezaevi tecridi, aynı koşullarda tutulan diğer 5 mahpusu da kapsayacak şekilde uygulanmaktadır" dedi.

Ceza Güvenlik Tedbirleri İnfaz Hakkında Kanun’un tüm cezaevlerinde uygulanan hükümlerinin İmralı Cezaevi’nde uygulanmadığının altını çizen Ballıkaya, "Uygulanan katı tecrit, iç hukuka ve ulus üstü hukuka aykırı" dedi.

Ballıkaya, tecridin kaldırılmasını isteyerek, "İnsanlarımız açlık grevinde ölmeden soruna çözüm bulunsun" diye ekledi.