İktisatçı Durmuş: Küçülme bekliyoruz

Döviz, HDP operasyonuyla rekor kırdı. İktisatçı Mustafa Durmuş, Türkiye'nin dış borç yükünün de her geçen gün artığını söylerken, 'büyüme' yerine 'küçülme' beklediklerini belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları ve vekillerine yönelik siyasi soykırımın ardından, Dolar 3,17 TL'yi görerek, yeni bir rekor kırdı. Bunun yanında IMF, Kasım ayı raporunda Türkiye için yaptığı yüzde 3,3 büyüme tahminini yüzde 2,9'a indirdi.

'YÜKÜ AĞIR OLACAK'

İktisatçı Mustafa Durmuş'a, göre Doların yükselişi devam edecek ve 3,20-3,30 TL arasına kadar tırmanacak. 
Durmuş, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Doların yükseleceğine dair işaretler var. Politik riskler sermaye çıkışını hızladıracak. Sermaye girişinde zaten yavaşlama var. Dövizin birincil kaynağı turizm sektörü yüzde 36 düşmüş. Döviz arzı azalıyor. Bunun üzerine politik riskleri de koyunca dövizin seyri yukarıya olacak."
438 milyar dolar dış borç var. Bu borçların üçte ikisi özel sektöre ait. En önemlisi de bir yıl içinde Türkiye 170 milyar dolar borcu çevirmek zorunda. Bu borcu çevirebilmesi için yurt dışı fonlarının 'evet' demesi lazım. Bunlar olumlu yaklaşır mı? Türkiye'deki politik riskler giderek artıyor. Bu gidişatın borç yükü ağır olacak. Türk Telekom'un en büyük hissedarı 290 milyon Dolarlık borcunu ödemeyedi. Bu sorun tekrarlanıp, büyüyebilir.

'SERMAYE YÖNÜNÜ BAŞKA ÜLKELERE ÇEVİRECEK'

Türkiye'ye gele yabancı sermaye, yönünü Brezilya ve Rusya'ya çevirecek. FED, Aralık ayında faiz artıracak. Bu durum zaten sermaye çıkışını hızlandıracak ancak tek neden bu olmayacak. Rusya ve Brezilya'daki verilere bakıldığında 2017 yılında durgunluktan çıkacak. Bu iki ülke durgunlukta olduğu için yabancı sermaye Türkiye'yi tercih ediyordu. İşler değişti. Rusya'nın cari fazlası var. Cari açığımızı düşüren dolar tekrar 50 dolara yükseldi. Şimdi Türkiye'ye durgunluğa doğru hızla giderken, sermayenin yönü değişecektir."
Dış sermaye için hukuk güvenliğinin de ön planda olduğunu belirten Durmuş, son operasyonların dış sermayeyi bir kez daha düşünmeye iteceğini söyledi.

'HDP OPERASYONUNUN ETKİSİ OLACAK'

Durmuş, IMF'nin Türkiye'ye dair Kasım ayı raporunu ise şöyle değerlendirdi: "İlk iki çeyrekte büyüme aşağıya doğru seyretti. Biz son iki çeyrekte küçülme bekliyoruz. Cari açık artmaya devam ediyor. Faiz oranları düşmüyor. Enflasyon ve döviz korkusu var. Merkez Bankası fazi indirimine karşı direniyor. FED faiz artırımı ve içerideki politik risklerin son HDP operasyonlarıyla gittikçe yükselmesinin tabii ki büyümeye etkisi olacak. Küçülme ile birlikte yönetme sorunu daha ortaya çıkacak."

KREDİ NOTU

Tüm bu gelişmelerin arasında Türkiye'nin kredi notunu ilk düşüren Standard&Poor's ise Türkiye'nin görünümünü negatiften durağana yükseltti. Ancak Durmuş'a göre bu, Türkiye için iyi bir haber değil:
"Görünüm bir şipşak gibidir. Türkiye birtakım girişimlerde bulundu. Yatırımcıya ne olursa olsun gel dedi. Rusya ile gerilimi düşürdü. Bunlar üzerinden değerlendirmiş olabilir S&P. Ancak S&P büyümü hızını bin de iki olarak düşürdü. Yani daha düşük büyüme bekliyor. Sermaye görümüne bakmaz. Ülke notudur asıl olan. Bana kalırsa S&P, HDP operasyonu öncesi bu notu almış. Operasyonlar karar yansısa böyle bir karar çıkmazdı. Muhtemelen revize edeceklerdir."

'2001'İ HATIRLATIYOR'

İktisatçı Mustafa Durmuş, önümüzdeki süreci birçok iktisatçı gibi Türkiye için pek parlak görmediğini söylerken, "Yaşananlar aynı 2001 krizini hatırlatıyor. Siyasetin, yukarıdan tetiklediği bir kriz gibi görünüyor" diye ekledi.