'İmralı görüşmeleri açıklanırsa sürecin önü açılır'
'İmralı görüşmeleri açıklanırsa sürecin önü açılır'
'İmralı görüşmeleri açıklanırsa sürecin önü açılır'
Türkiye Barış Meclisi (TBM), "Barışa omuz veriyoruz" kampanyasına destek ziyaretlerinde bulunuyor. Ziyarette konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, İmralı görüşmelerinin kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirterek, "İmralı'da yapılan görüşmelerde talepler neler? Bu taleplere karşı direnç nedir? Bunlar açıklanırsa sürecin önü de açılır. Çözümün tek yolunun diyalog ve müzakere olduğu daha sık tartışılarak gündemleştirilmeli" dedi.
TBM, "Barışa omuz veriyoruz" kampanyası kapsamında Hak-İş'le yapılan görüşmenin ardından KESK genel merkezine ziyarette bulundu. TBM Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz, TBM Sekreteryası'ndan İmam Canpolat ve TBM Ankara Sekreteryası'ndan Azime Bilgin, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ile görüştü. Baskın ve gözaltılar nedeniyle geçmiş olsun dileklerinde bulunan Tahmaz, Sinop'ta yaşananların toplumda kaygıları artırdığını ifade ederek, Sinop'taki ırkçı saldırının demokrasiden uzaklığın tablosu olduğunu söyledi. "Çözüm üretiyorum" diyen AKP hükümetinin Sinop'ta meydana gelen saldırı karşısında düşünmesi gerektiğini belirten Tahmaz, bunun barışı tehdit eden bir durum olduğunu kaydetti.
Kampanya kapsamında 106 imzacının bulunduğunu söyleyen Tahmaz, "Amacımız bu imzaları bine çıkarmak. Böyle bir çıkış yapmak. Sürecin güvensizliği ortadan kaldırması açısından şeffaflık da önemli. Devletin ve sayın Öcalan'ın planlarının kamuoyunca bilinmesi gerekiyor. 2009 yılında Öcalan'ın ortaya koyduğu yol haritası bilinmiyordu. Bu süreçte o şekilde gelişmemeli. Bunlar tartışılmalı. Bizim amacımızda bu süreçte güçlü bir ses çıkarmak. Büyük bir miting yaparak, sürece ilişkin katkı sunmak niyetindeyiz. Barışı aşağıdan doğru örgütleyip zorlayalım. Ancak bu noktada KESK gibi duyarlı, önemli ve örgütlü güce de ihtiyaç var. KESK'in bu anlamdaki görüş ve önerileri bizim için önemli" diye konuştu.
TEK KIRMIZI ÇİZGİ KÜRTLERİN EŞİT YURTTAŞLIK TALEBİ OLMALI
İmralı'ya kimlerin ya da hangi heyetin gideceği konusunun medya üzerinde dönen haberlerle haberleşilmesinin sürece zarar verdiğini dile getiren Tahmaz, "Bu hususta tek bir kırmızı çizgi olmalı. O da Kürtlerin eşit yurttaşlık talebi karşılanacak mı? Yoksa ölümler sürecek mi? Çözüm nasıl gelişecek? Bu doğrultudan bakıldığı sürece sorunun çözümü daha yakın olacak" ifadelerinde bulundu.
KESK Genel Başkanı Özgen de Sinop'ta yaşananların geçmişte yaşananların bir tekrarı olduğunu ve buna yabancı olmadıklarını ifade ederek, "Maraş'ta, Sivas'ta, Çorum'da benzerlerini gördük. Bu işin resmi organizesi Sinop'tadır ancak devletin desteği de olduğunu düşünüyoruz. Polis istemediğinde büyük kitleleri rahatlıkla cop, biber gazı gibi şiddet yaklaşımıyla anında dağıtabiliyor. Sinop'ta ise polis saldırıyı özendiriyor. Böylesi bir tavır var. Ancak bugün Sinop'ta yaşananları konuşmak isterken yaşanan baskınlar ve gözaltılar oldu. Biz KESK olarak 23 yıldır verdiğimiz mücadeleden kaynaklı bu uygulamalarla yüz yüze kalıyoruz. Geçmişte tutuklama, faili meçhul, sürgünlerle devam eden bu süreç son 3 yılda neredeyse her ay rutin bir biçimde yapılır hale geldi. Hükümet mücadelemizden korkuyor ve etkisizleştirmek istiyor" dedi.
TEK ÇÖZÜM YOLU MÜZAKERE
Kürt sorununun çözümünde müzakerenin, diyalogun olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Özgen, eskide ısrar etmenin çözümsüzlüğü derinmeştirmekten başka bir işe yaramayacağının altını çizdi. TBM'nin barış çalışmalarının ortaklaştırılmasının önemli olduğunu belirten Özgen, şunları söyledi: "Bu, STK'ların ve siyasi partilerin öne çıkarması gereken bir husus. Biz de KESK olarak yıllardır Kürt sorununda barışı ilke olarak savunuyoruz, çabamız ve tutumumuz var. Bu anlamda kampanyaya da KESK olarak destek vereceğiz. Ancak iki tarafı olan bu hususun devletin iradesi hükümettir. Kürtlerin iradesi ise siyasal alandaki partinin dışında Kürtlerin kendine önder olarak seçtiği sayın Öcalan'dır."
'İMRALI GÖRÜŞMELERİ KAMUOYUNA AÇIKLANMALI'
Özgen, barış sürecinin önemli olduğunu, popülist siyasal yaklaşımların zarar vereceğini dile getirerek, diyalog dışında hiçbir çözümün olmadığının daha fazla gündemleştirilerek tartışılması gerekliliğine dikkat çekti. İmralı görüşmelerinin kamuoyuna yansımadığını belirten Özgen, "Sayın Öcalan ile yapılan görüşmelerde neler konuşuldu? Talepler neler? Bu taleplere nasıl direnç gösteriliyor? Bunların sürece etkileri neler? Bunlar açıklanırsa Bunlar açıklanırsa ön açıcı olur. Oysa hükümet toplumu maniple ediyor. Paris'te yaşanan katliam süreci de hükümeti de zorladı. Hükümet bu konunun aydınlatılmasını istemiyor gibi. Önümüzde Paris türü gelişmeler de yaşanabilir. Yine anayasa konusunda AKP kimlerle ne konuda uzlaştı? Bunlar bilinmiyor. Kürt sorunun çözümü kadar toplumun diğer sorunlarının da çözümü için anayasa önemli. Toplumun tamamının bütüncül taleplerine çözüm üretmediği noktada sıkıntı yaratacaktır" diye konuştu.
TBM Sekreteryası'ndan İmam Canpolat, bugünkü ziyaretlerin son durağı olarak CHP ile görüşeceklerini ifade ederek, AKP, STK'lar, sendikalar ile olan randevu taleplerine de henüz yanıt verilmediğini, olumlu yanıt verilmesi halinde kampanyaya destek talepli görüşmelerinin süreceğini söyledi.