İngiltere İçişleri Bakanlığı: PKK halka baskı yapmaz
İngiltere İçişleri Bakanlığı: PKK halka baskı yapmaz
İngiltere İçişleri Bakanlığı: PKK halka baskı yapmaz
İngiltere Göçmenlik Dairesi’ne ‘iltica’ talebinde bulunan A.Ö adlı şahıs, iltica gerekçesinde PKK’nin kendisine baskı yaptığını ve kendisini zorla ‘dağa’ götürmek istediğini ileri sürdü. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göçmenlik Dairesi, A.Ö’nün beyanları ve iltica talebine ‘red’ kararı verdi. Daire, PKK’nin halka baskı yaptığının bugüne kadar görülmediğini ve tarihinde böyle bir olayın yaşanmadığını vurguladı.
İngiltere’de Türkçe ve Kürtçe yayın yapan haftalık Telgraf Gazetesi bu haftaki manşetinde önemli bir habere imza attı. Telgraf Gazetesi’nin ‘özel’ mahreçli haberinde İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın Türkiye’den gelerek iltica talebinde bulunan bir kişinin ‘PKK bana baskı yaptı’ iddiasına karşılık, ‘PKK halka baskı uygulamaz’ diyerek red kararı verdiğine dikkat çekti. Telgraf Gazetesi’nin haberi şöyle: “Antep’in bir köyünden İngiltere’ye gelen 20 yaşındaki A.Ö, 29 Ocak 2013’te iltica talebinde bulundu. A.Ö iltica başvurusunda BDP üyesi olmamakla birlikte desteklediğini ileri sürerek, yürüyüşlerine katıldığını söyledi. Aynı zamanda 17 yaşındayken PKK ile bazı sorunlar yaşadığını ileri süren A.Ö, kendisininde çobanlık yaparken, PKK’lilere yemek götürdüğünü ifade etti. Gerillaların silahlarıyla oyun amaçlı atışlar yaptığını söyleyen A.Ö, iyi atışlar yaptığı içinde PKK tarafından dikkat çektiğini savundu. 2012 yılının Ekim ayında hayvanlarını otlatırken askerler tarafından gözaltına alındığını söyleyen A.Ö ayrıca Kürt olduğu için Ağustos 2012’de askerliğe çağrıldığı halde gitmediğini anlattı.”
İLTİCA TALEBİNE RED
Ancak A.Ö., İltica Dairesi’ne verdiği ifade de bir yandan Kürt olduğu için askere gitmediğini ve PKK gerillarına yardım ettiğini ifade ederken, diğer yandan da ilticasının temel gerekçesini PKK’nin kendisine onlara katılması için baskı uyguladığı ve tehdit ettiği üzerine kurdu. A.Ö. bu olayları Türkiye’den ayrılmadan bir ay önce yaşadığını ileri sürerken, ayrıldıktan sonrada PKK’nin birkaç kez evlerine giderek, ailesini tehdit ettiğini iddia etti. A.Ö bu yüzden de Türkiye’ye gidemeyeceğini savundu. İngiltere İçişleri Bakanlığı ise A.Ö’nün PKK’nin kendisine baskı yaptığı yönündeki ifadesi ve iltica talebine ‘red’ kararı verdi. Bakanlık Göçmenlik Dairesi ‘red’ kararının gerekçelerini ise, çarpıcı bilgi ve değerlendirmelerle anlattı.
ÇELİŞKİLERLE DOLU İFADE
Göçmenlik Dairesi. A.Ö’nün PKK’nin evlerini bastığını ve Türkiye’ye geri döndüğünde PKK’ye katılmaya zorlayacakları iddalarına karşılık şunları kaydetti: “Dağda çobanlık yaparken, sen onlara gönüllü olarak yemek verdiğini belirtmişsin. Burada bir çelişki söz konusu. Bir gruptan korkarken aynı zamanda saklandıkları dağlara gidip onlara yemek vermezsin ve onların silahlarını ‘oyun’ olarak atışta kullanamazsın.”
‘PKK HALKA ZOR VE BASKI KULLANMAZ’
Göçmenlik Dairesi, PKK’nin kadro elde etme metodları konusunda da objektif deliller olduğuna dikkat çekerek, referans ise Missouri Üniversitesi Ortadoğu Politikaları Başkanı ve aynı zamanda Araştırma Direktörü olan Politik Bilimler Profesörü Thomas G. Strong ile 23 Mayıs 2012 tarihinde yaptıkları yazışmayı aktardı. Strong’un yazışmalarda, şunları ifade ettiği belirtildi: “PKK’nin köy, şehir ve kasabalarda kadro bulmaktan sorumlu politik kadroları vardır. PKK kadro temin ederken halka zor ve baskı kullanmaz. Bunun nedeni de Kürtlerin, ‘PKK’den uzaklaşmasının önüne geçmek.”
Yine Prof. Strong’un 2009 ile 2012 arasında yaptığı araştırmalarda PKK’nin zorla kadro temin etmesiyle ilgili hiç bir bilgiye rastlamadığını ifade ettiği belirtildi. Göçmenlik Dairesi, A.Ö.’nün ilticasını reddetmesini şu çarpıcı ifadelerle sonlandırıyor:
‘PKK TARAFINDAN TEHDİT EDİLDİĞİN KABUL EDİLEMEZ’
Red kararında A.Ö’nün beyanlarının gerçek dışı olduğu ifade edilerek, A.Ö’ye atfen şunlar belirtildi: “Verdiğin beyana dayanarak, PKK’nin seni tehdit edeceği yada zorla kendilerine katmaya çalışacağı kabul edilmeyecek bir durumdur. Senin PKK tarafından tehdit edildiğin kabul edilemez. Babana giderek tehdit ettikleri inandırıcı bulunmamıştır. Türkiye’ye geri gittiğin taktirde başına herhangi kötü bir olayın geleceğine de inanmıyoruz. Deliller ışığında Türkiye’de tutuklanacağına dair kuvvetli bir delil sunmadın. Bu yüzden senin başvurun reddedilmiştir.”