Irak Dışişleri Komisyonu: Türkiye’nin saldırılarına son verilmeli

Türk devletinin Maxmur ve Şengal’e yönelik savaş uçakları ile gerçekleştirdiği saldırıya bir tepki de İslami Yegurti Partisi Irak Parlamenteri ve Irak Dışişleri Komisyonu üyesi Musenna Emin’den geldi.

Irak Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Musenna Emin, Irak hükümetinden, Türkiye’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi sınırları içerisindeki saldırılarının tehdit oluşturduğu gerekçesiyle sert bir tavır almasını talep etti.

Irak Dışişleri Bakanlığı'nın, söz konusu saldırının ardından yaptığı açıklamada, bu tür eylemlerin “Irak’ın egemenlik ve güvenliğinin ihlali” olduğunu açıklamasından sonra Mussena Emin, Irak’tan bu saldırıları sonlandırmasını istedi. 

'TÜRKİYE İNSANLARI KURBAN EDİYOR'

Musenna Emin, “Dün Irak Dış İlişkiler Komisyonu yaptığı açıklamada, Bağdat yönetiminin Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’ne nato verilmesinin yanı sıra söz konusu saldırılara karşı gösterdiği tavrından dolay teşekkür edildi” dedi.

“Türkiye bu saldırıları gelenek haline getirerek, Irak’ın egemenliğini çiğnemektedir. Topraklarımızda vatandaşlarımızı hedef almaları sonucu onlarca kişi de kurban oldu” diyen, Musenna Emin, şöyle dedi:

“Saldırılar sınır köylerde yerleşimi doğrudan zorlaştırıyor. Yaşananlar Türkiye ile Irak arasındaki gerekli komşuluk ilişkilerine dair aksi davranışlardır. Ayrıca Türkiye’nin Irak’ın egemenlik ve güvenliğine duyduğunu hassasiyetle çelişiyor. Söz konusu saldırılar bölgede birlikte yaşama ve güvenliğe dair ciddi tehditlerdir.

'SERT TAVIR SERGİLENMELİ'

Türkiye’nin bu saldırılarına son vermemesi halinde Irak’ın daha sert bir tavır sergilemesi gerekiyor. Bence Irak ilk kez Türkiye’ye karşı bu şekilde sert bir tavır almış durumdadır.”

Aynı zamanda Irak Parlamentosu İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) Grubu Başkanı olan Emin, “Irak hükümetinden Türkiye ile hem komşuluk hem de hiçbir tarafı hedef göstermeden ilişkileri koruma çerçevesinde sınırları korumasını talep ediyoruz. Artık vatandaşlarımızın can ve mallarına zarar vermemeleri, bu saldırılara son vermelerini istiyoruz”diye konuştu.