Irak’taki gösterilerin bilançosu ağırlaşıyor

Irak’ta 25 Ekim’de yeniden başlayan gösteriler tüm hızıyla devam ederken, gösterilerde ölü ve yaralı sayısı da giderek arttı.

Irak’ın başkenti Bağdat ve Arap Şiilerin yaşadığı güney ve orta bölgesindeki kent, ilçe ve kasabalarda hükümetin yolsuzluk yapanlara hesap sormaması, ağır borç altında olan çiftçilerin sorunlarına çözüm bulmaması, işsizlik sorununa çözüm üretmemesi ve bölgelerine hizmet yapılmamasını protesto etmek için 1 Ekim’de başlayan gösteriler devam ediyor.

Üç gündür yeniden başlayan gösterilerde polis ve Irak güvenlik güçlerinin kitleye silah kullanması sonucu çok sayıda kişi ölürken, binlerce kişi de yaralandı.

Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu son üç günde yaşanan protesto ve çatışmalarda 74 kişinin öldüğünü, 3654 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Yine 90 devlet kurumu ve parti binasının yakıldığı da belirtildi.

Can kayıplarının da en çok parti ve resmi kurumların korumalarının açtığı ateş sonucu yaşandığı da açıklamada yer aldı.

Yine 158 kişi gözaltına alınırken, bunlardan 123’ü serbest bırakılırken, 35 kişinin gözaltısı ise hala devam ediyor.

SADR’DAN HEŞDİ ŞABİ VE IRAK GÜVENLİK GÜÇLERİNE, ‘HALKA KARŞI SİLAH KULLANMAYIN’ ÇAĞRISI

Protestoların giderek sertleşmesi ve can kaybının artması ile, başta gösterilere destek veren Şii lider Mukteda El Sadr, Heşdi Şabi ve Irak güvenlik güçlerine, “Halka karşı silah kullanmayın” çağrısında bulundu.

Sadr, “DAİŞ’e yönelttiğiniz namlularınızı halka çevirmeyin. Halka acı vermeyin. Yolsuzluk ve hırsızlık yapanları korumayın” açıklamasında bulundu. Irak güvenlik güçlerine ise Sadr şu çağrıda bulundu: “Siz Irak’ı koruma gücüsünüz. Halka karşı silah kullanmak için kurulmuş bir güç değilsiniz.”

Heşdi Şabi sorumlularından Ebu Mehdi Muhendisten ise, Sadr’ın çağrısına, “Titizlikle ve çok dikkatli bir şekilde gelişmeleri izliyoruz. Ne zaman gerekirse o zaman müdahale ederiz” şeklinde cevap verdi.

SARAYA SELAM’DAN, ‘GÖREVE HAZIRIZ’ AÇIKLAMASI

Öte yandan, Mukteda El Sadr’a bağlı Saraya Selam isimli silahlı grup ise tüm karargahlarından toplantılar ve olası bir durumda müdahalede bulunmak için hazıklıklar yapıldığı açıklaması geldi. “Irak, Irak halkı ve göstericileri korumak için Sadr’dan gelecek talimat bekliyoruz. Gelecek talimata göre Irak’ı ve Irak halkı ile göstericileri korumak için anında görev başına gitmeye hazırız” denildi.

4 MİLLETVEKİLİ İSTİFA ETTİ

Irak Komünist Partisi üyeleri ve Sairun Koalisyonu milletvekilleri Raid Fehmi ve Hayfa el-Emin, devam eden gösterilerdeki taleplerin hükümet tarafından yerine getirilmemesi nedeniyle görevlerinden istifa ettiklerini bir basın açıklamasıyla duyurdu.

Irak Meclisi Basra Milletvekili Muzahim Temimi ile eski Başbakan Haydar el-İbadi liderliğindeki Nasır Koalisyonu Milletvekili Taha Difai de aynı gerekçeyle istifa ettiğini açıkladı.