İşkenceci polise 'özel rapor' torpili

İşkenceci polise 'özel rapor' torpili

Gözaltında işkenceyle öldürülen sendikacı Süleyman Yeter davasında Mahkeme hasta tutsaklar için yapmadığı bir uygulamayı sanık polis için karara bağladı. Sanık polis Okuducu hakkında Adli Tıp dışında "özel bir rapor" hazırlanmasını kabul etti. 

Limter-İş Sendikası Eğitim Uzmanı Süleyman Yeter'in işkenceyle öldürülmesiyle ilgili açılan ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Terörle Mücadele Şubesi Komiser Yardımcısı Ahmet Okuducu'nun sanık olarak yargılandığı davaya İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 

Süleyman Yeter'in ağabeyi Musfata Yeter'in de katıldığı davayı 30'a yakın avukat takip etti. Avukatlar adına davadaki gelişmeleri özetleyen Keleş Öztürk, yetkililerin işkenceyle insan öldürme suçunun aydınlanması yerine gerçeğin üstünü örtmeye çalıştıklarını belirtti. "Suçu işleyenler değil, Yeter'in işkenceyle öldürüldüğünü ispatlayan Adli Tıp raporunu hazırlayan bilim insanları hedef gösterilmiştir" diyen Öztürk, sadece Okuducu'nun değil dönemin TİM-3 üyelerinin yargılanarak ceza alması gerektiğini ifade etti.

Öztürk, işkencecilerin devlet yetkilileri tarafından kollandığını da vurgulayarak, işkence tanıklıklarını haberleştirdiği için ETHA'ya dava açan işkenceci polis şefi Sedat Selim Ay'ın İstanbul Emniyeti terörle mücadeleden sorumlu müdür yardımcılığına terfi ettiğini hatırlattı.

Sanık Okuducu'nun avukatı Ali Çelik, avukatların insanlık suçu niteliği taşıdığı için cezada indirime gidilmemesi talebinin 'ayrımcılık' olduğunu iddia etti.

İŞKENCECİ KATİLE 'ÖZEL RAPOR'

Adli Tıp raporunun olayı yeterince aydınlatmadığını öne süren Çelik, 'özel bir rapor' hazırlamaları için ek süre talep etti. Savcı'nın talebin reddedilmesine ilişkin ifadelerini dikkate almayan Mahkeme Heyeti, davayı 22 Ekim tarihine erteledi. Hasta tutuklular için başka hastanelerde hazırlanan raporları kabul etmeyen yargı, işkenceci katil polis için 'özel rapor hazırlanmasını onaylamış oldu.

Davanın ardından bir açıklama yapan Avukat Ercan Kanar ise, devletin bütün birimlerinin katili korumaya çalıştığını hatırlatarak, "Okuducu hakkında zamanında kırmızı bülten çıkartılsaydı bu dava bu kadar uzamazdı. Savcının talebi ise canavarca hislerle, işkence ederek ve kasten öldürme olduğu için yetersizdir. Yeter'in katledilmesi insanlık suçu vasfı taşımaktadır" ifadelerini kullandı.

Kanar'ın ardından söz alan Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı da mahkeme salonunda bir katille yan yana olduklarını kaydederek, "TİM-3 bir bütün olarak bu suçtan sorumludur. Hepsi yargılanmalıdır" dedi.