İstanbul’da binler ‘Diren Lice, Taksim seninle’ sloganıyla yürüdü
İstanbul’da binler ‘Diren Lice, Taksim seninle’ sloganıyla yürüdü
İstanbul’da binler ‘Diren Lice, Taksim seninle’ sloganıyla yürüdü
HDK İstanbul Meclisi'nin çağrısıyla bir araya gelen binlerce kişi Lice'de karakol yapımını protesto eden halka asker tarafından ateş açılmasını ve Medeni Yıldırım'ın yaşamını yitirmesini Taksim'de yürüyüşle protesto etti. Yürüyüşte, "Diren Lice Taksim seninle" sloganıyla Lice'deki halka dayanışma mesajı gönderildi.
HDK İstanbul Meclisi'nin, Lice'de karakol yapımını protesto eden kitleye askerin ateş açılmasını ve Medeni Yıldırım'ın yaşamını yitirmesini protesto etmek amacıyla yaptığı çağrının ardından binlerce yurttaş Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi. "Özgürlük eşitlik, adalet için diren Lice İstanbul seninle" pankartını açan binler, ellerinde Lice'deki karakol protestosuna asker tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım'ın fotoğrafları ile birlikte Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte kitle öfkesini ve Lice halkı ile dayanışma mesajlarını yürüyüş boyunca attığı "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" , "Diren Lice Taksim seninler", "Katil devlet hesap verecek" ve "Katil devlet Kürdistan'dan defol" sloganlarıyla dile getirdi. Yürüyüşe ayrıca HDK bileşeni siyasi parti ve platformların temsilcilerinin yanı sıra BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da destek verdi. Yürüyüşlerini İstiklal Caddesi'nin Taksim girişinde sonlandıran binler oturma eylemine geçti. Oturma eyleminde kitle tarafından sık sık "Barışa uzanan eller kırılsın" "Faşizme karşı omuz omuza" ve "Şehid namırın" sloganları atıldı.
Oturma eylemi sırasında milletvekilleri tarafından açıklamalar yapıldı. İlk olarak konuşan Sırrı Süreyya Önder, Gezi Parkı'nda ortaya çıkan toplumsal taleplerin barış sürecinde ortaya çıkan talepler ile büyük bir aynılık içerdiğini, fakat bunun farklı yansıtılmaya çalışıldığını söyledi. Çözüm sürecinde başlayan müzakereler gereği Kürt halkı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın verdikleri sözleri büyük bir irade ile yerine getirdiğini belirten Önder, fakat hükümetin bunun gereklerine karşı aynı kararlılığı gösteremediğini söyledi. Önder, "Devletin Kürt hareketi ve Önderliği ile yürüttüğü müzakerede sözlerini büyük bir irade ile tuttular. Ama hükümet bu kararlığı göstermiyor. Barışa niyetiniz varsa gönüller yapmak lazım karakollar değil. Nitekim bu karakollara karşı çıkan sivil halkın üzerine ateş açılmıştır. Barış böyle gelmez. Böyle gelmeyeceğinden hepimiz eminiz. Tarih de bundan emin. HDK bileşenleri olarak hükümete bu olayı politikalarını gözden geçirmeleri için bir vesile yapmalarını öneriyoruz. Çağrımız son derece önemli ve tarihsel. Gezi direnişinden bu yana hayatını kaybeden tüm arkadaşlarımızı rahmetle anıyorum. Bu demokrasi direnişini kutluyor, hükümeti de aklıselime davet ediyorum" diye konuştu.
BDP Milletvekili Sebahat Tuncel ise, yaptığı konuşmada "Bu gün burada Taksim'den Lice'de yaşanan katliamı kınamak ve Lice'deki halkımızın mücadelesinin kendi mücadelemiz olduğunu göstermek için buradayız. Lice'de katliam girişimi yapılmıştır. Bu ülkeye barış kalekollarla gelmez, demokrasi ile gelir diyen halkımızın üzerine ateş açılmıştır. Medeni arkadaşımız yaşamını yitirmiştir. Özgürlük istiyoruz, demokrasi istiyoruz. Ama bu karakollarla gelmez. Karakol bize işkenceyi, tecavüzü hatırlatıyor. Medeni Yıldırım aynı zamanda 1994'de faili meçhule giden Adnan Yıldırım'ın yeğeni. Amcası da faili meçhule gitti. Umarım Medeni faili meçhul olmaz. Eğer hükümet sormazsa Liceliler hesabını soracak, bu halk hesabını soracak. Gezi'nin de Taksim'in de Lice'nin de Kürdistan'ın da özgürleşmesini istiyoruz. Bu da insan hakları ve demokrasi ile olur. Başbakan durmadan demokrasiden bahsediyor, hangi demokratik ülkede devlet kendi yurttaşını öldürür ve hesabını sormaz. Eğer Lice'nin hesabı sorulmazsa maalesef süreç başka bir noktaya varabilir. Lice'nin hesabını vermezseniz faili meçhulatın hesabı nasıl verilecek. Bu katliamın hesabı sorulmalı katliama ses çıkarmamak suça ortak olmaktır" ifadelerini kullandı. İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ise hükümetin bir an önce demokrasi karşıtı tutumundan vazgeçmesi gerektiğini belirterek, "Hükümet acilen demokrasi paketini oluşturmalıdır. Yeni gözaltılarla değil içerdeki tutsakları bırakmalıdır. Nihayetinde HDK olarak ve barış ve çözüm diyen Türkiye yurttaşları olarak Lice'deki saldırının hesabını verilmesini istiyoruz" dedi.
Açıklamaların ardından binlerce yurttaş Taksim Dayanışması'nın çağrısı ile Taksim Meydanı'nda Gezi direnişinde yaşamını yitirenleri anmak amacıyla yapılacak yürüyüşe katılmak amacıyla Taksim Meydanı'na doğru tekrardan yürüyüşe geçti.