İstanbul’da ‘Zimanê me rumeta meye’ sloganları
İstanbul’da ‘Zimanê me rumeta meye’ sloganları
İstanbul’da ‘Zimanê me rumeta meye’ sloganları
İstanbul'da BDP İl ve İlçe örgütleri tarafından 16 merkezde anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması ve anadilde eğitimin sağlanması için eş zamanlı açıklamalar yapıldı. Açıklamalarda, "Bê ziman jiyan nabe", "Zimanê me rumeta meye" sloganları atılırken, anadilde eğitimin önündeki engellerin biran önce kaldırılması istendi.
BDP İstanbul İl ve İlçe Örgütleri, anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması, okullarda okutulan "Andımızın" kaldırılması ve anadilde eğitim verilmesinin önünün açılması için İstanbul 16 ilçede eş zamanlı ortak açıklama yaptı. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemlerde, kadın ve çocukların yoğun katılımı dikkat çekerken sık sık "Bê ziman jiyan nabe", "Zimanê me rumeta meye" sloganları atıldı. Kürtçe ve Türkçe okunan ortak açıklamalarda, "Dil, insanların kendi iradeleri dışında doğdukları coğrafyalarda hayatlarını idame etmeleri adına doğanın doğal gereği olarak oluşan zorunlu bir araçtır. İnsanlık ailesinin fertlerinin topluluklarının iletişim araçlarıdır" denildi. Devletlerin anadilin kullanılması için sorumluluğu olduğu belirtilerek, "Dil, sonraki kuşaklara aktarılmıyorsa bu kültürün yok olması anlamına geldir. Nitekim iktidar partisi ve ana muhalefet partileri, 'Kürtçe eğitimin ülkeyi böleceği' gibi garip bir gerekçe ile Kürtçe eğitime karşı çıkmaktadır" ifadeleri kullanıldı. Anayasa'da anadilde eğitimin halen yasak olmasının utanç verici olarak nitelendirildiği açıklamada, "Türkiye'nin Kürtlere reva gördüğü bir başka zulüm de, her sabah en az 6 milyon Kürt çocuğa okullarda yaptırdığı yemindir" diye belirtildi. Yine anadilde eğitimin evrensel bir hak olduğu belirtilerek, "Türkiye, 'Andımız' yemini ile her sabah Kürt çocuklarına Türk olmalarını, Türklükle övünmelerini ve varlıklarını Türk varlığına kurban etmelerini istemektedir. Çocuklarımıza okutulan bu ırkçı, faşist, asimilasyoncu, uygulamanın zulüm, ayıp ve günah olduğunu belirtiyoruz. Bu faşist uygulama bir an evvel kaldırılmalıdır" denildi.
FATİH: BDP Fatih İlçe Örgütü, Aksaray Metro İstasyonu önünde açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde ''Zimané me nasnama me ye'' pankartı ile ''Ne mutlu insanım diyene'', ''Andımız kaldırılsın'', ''Varlığım kimsenin varlığına armağan olmasın'' dövizleri açılarak, ''Bé zıman jiyan nabe'', ''Anadilde eğitim hakkımızdır'' sloganları atıldı. Kürtçe ve Türkçe olarak yapılan açıklamanın ardından konuşan BDP Fatih İlçe başkanı Murat Canoğlu, Türkiye'deki halklara yıllarca andımızın okutulduğunu söyleyerek, ''Kürt halkının bu talepleri karşılanmazsa barış olmaz'' dedi. Anadilde eğitimin bireylerin hakkı olduğunu söyleyen Canoğlu, ''Anadilde eğitim olmazsa olmazımızdır'' ifadelerini kullandı.
KADIKÖY: BDP Kadıköy ve Üsküdar İlçe örgütleri tarafından Kadıköy İskele Meydanı'nda ortak yapılan açıklamaya da çok sayıda kişi katıldı. "Bê ziman jiyan na be", "Zimane me rûmeta me ye" sloganlarının atıldığı eylemde, Kürtçe açıklamayı BDP Kadıköy ilçe yöneticisi Uriye Kalkan yaparken, Türkçesini de BDP Kadıköy İlçe Eş Başkanı Adnan Kaçmaz okudu.
BEYOĞLU: Onlarca kişinin katılımı ile BDP Beyoğlu İlçe Örgütü tarafından anadile ilişkin Hacıahmet meydanında açıklama yapıldı.
Eylemde çocuklar tarafından açılan "Ziman jî bi perwerdehiye tê parastin" dövizler dikkat çekerken, "Bê ziman jiyan nabe", "Kurd Kurdî Kurdîstan" sloganları atıldı. Yapılan ortak açıklamanın Kürtçe ve Türkçesini ise ilçe eşbaşkanları okudu.
Öte yandan, İstanbul'da Anadolu yakasında Maltepe, Ümraniye, Pendik, Sancaktepe, Ataşehir, Kartal, Maltepe, Sultanbeyli ile Avrupa yakasında ise, Arnavutköy, Eyüp, Sultangazi, Şişli, Kağıthane, Zeytinburnu, Esenler ilçelerinde yine BDP tarafından, ilçe binaları ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri önünde aynı taleplerle açıklamalar yapıldı.