İsveç İklim ve Çevre Bakanı da istifa ediyor
İsveç Çevre Partisi Yeşiller’de sular durulmuyor. İklim ve Çevre Bakanı Åsa Romson da bakanlık görevinden istifa edeceğini açıkladı.
İsveç Çevre Partisi Yeşiller’de sular durulmuyor. İklim ve Çevre Bakanı Åsa Romson da bakanlık görevinden istifa edeceğini açıkladı.
İsveç Çevre Partisi Yeşiller’de sular durulmuyor. Nisan ayı başlarında görevden istifa etmek zorunda kalan Şehircilik ve Konut Bakanı Mehmet Kaplan’dan sonra İklim ve Çevre Bakanı Åsa Romson da bakanlık görevinden istifa edeceğini açıkladı.
Kaplan’ın yanı sıra İslami çevreler ve AKP ile ilişkileri olduğu için 2 yöneticinin daha istifaya zorlanmasından sonra bazı parti şubeleri, Çevre Partisi Yeşiller Eşbaşkanları Gustav Fridolin ile Åsa Romson’un da istifasını istemişlerdi.
Bir gösteride Ermenilere yönelik nefret içeren konuşmalar yapan Türk Federasyonu İkinci Başkanı Barbaros Leylani, Ülkü Ocakları Başkanı İlhan Şentürk ve İslami dernek yöneticileriyle bir iftar yemeğinde bir araya geldiğini gösteren resimleri İsveç medyasında yayımlanan Kaplan, bakanlık görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.
Kaplan’ın istifasının ardından gözler İslamcı çevreler ve AKP ile ilişkisi olan diğer parti yöneticilerine yönelmişti. Önümüzdeki hafta sonu yapılacak kongrede Parti Meclisi üyeliğine önerilen İsveç İslam Gençlik Federasyonu Başkanı Yasri Khan, Çevre Partisi Yeşiller Stockholm Gençlik Kolları Başkanı Semanur Taşkın istifaya zorlanmıştı.
İstifaya zorlananların İslami çevrelerle ve AKP hükümeti ile yakın ilişkileri bulunuyordu. Her ikisi de AKP hükümeti ve Erdoğan’ı övücü açklamalarda bulunmuşlardı.
İSABELLA LÖVİN EŞBAŞKANLIĞA GETİRİLECEK
Çevre Partisi Yeşiller içinde İslami kesimlerle ilişkileri olan kişilerin parti içinde aktif göreve getirilmelerinin sorumlusu olarak gösterilen Çevre Partisi Yeşiller Eşbaşkanları Gustav Fridolin ve Åsa Romson eşbaşkanlık görevlerini hizmete hazır bulunduracaklarını, parti içinde güçlü destek olması durumunda göreve devam edeceklerini açıklamışlardı.
Eşbaşkanların görevlerine devam edebilmek için yaptıkları bu manevra kısmi bir başarısızlıkla sonuçlandı. Partinin Seçim Komitesi önümüzdeki hafta sonu yapılacak kongreye eşbaşkanlık görevine Åsa Romson’un yerine şu anda Dış Yardım Bakanlığı görevini yürüten 53 yaşındaki Isabella Lövin’in önerilmesini kararlaştırdı.
Daha önce Avrupa Parlamentosu’nda Milletvekili olan Lövin, bu göreve getirilmeden önce uzun yıllar gazetecilik yapmış ve Avrupa ülkelerinin tekellerle birlikte geri bıraktırılmış ülkelerinin deniz kaynaklarını yağmalandığını ortaya koyan bir kitap yazmıştı.
SKANDALIN BAŞ SORUMLUSU GUSTAV FRİDOLİN GÖREVİNE DEVAM EDECEK
Mehmet Kaplan Çevre Partisi Eşbaşkanı Gustav Fridolin’in önerisi üzerine bakan oldu. Kaplan’ın bakan olmasına Sosyal Demokrat İşçi Partisi içinde yer alan bir kesim karşı çıkıyordu. İki dönem partinin milletvekiliği ve bir dönem de partinin Kadın Kolları Başkanlık görevini yürüten Nalin Pekgül, Kaplan’ın bakan olmasına itiraz etmiş ve Kaplan’ın gizli İslami ajandası olduğunu iddia etmişti. Eleştirilere rağmen Fridolin’in zorlaması ve desteğiyle Kaplan, Şehircilik ve Konut Bakanlığına getirilmişti.
Fridolin, İslamcı ve AKP ile iyi ilişkiler içinde olan kesimlerin parti içinde yer almalarına destek verdiği için sert eleştirilere uğramış ve istifası istenmişti. Eski bir anarşist olan Fridolin Çevre Partinin Eşbaşkanlığı görevine getirildikten sonra sağ bir politika izlemiş, halk güçleriyle değil İslamcı ve gerici güçlerle ittifak yapmayı tercih etmişti.
Kaplan ve Yasri Khan’ın istifasından sonra hatalı olduğunu kabul etmiş ve hatalarından ders çıkardığını söylemişti.
ÇEVRE PARTİSİ YEŞİLLER BARAJIN SINIRINDA
Çevre Partisi içinde yaşanan gelişmeler partinin büyük oy kaybına uğramasına yol açtı. Daha önce % 6 oranında halk desteği ile Çevre Partisi Yeşiller, ortaya çıkan skandallar ve istifaların ardından % 4,3’e geriledi.
İktidar ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi de oy kaybına uğrarken yaşanan skandallardan en kazançlı çıkan parti Sol Parti oldu. Son yapılan seçimlerde % 5 civarında oy alan Sol Parti oyları % 8,2’ye çıktı.
Bu arada İsveç’in en büyük gazeteleri Expressen ve Aftonbladet’in yaptığı kamuoyu yoklamaları Halkın Mehmet Kaplan’in istifaya zorlanmasını desteklediğini gösterdi. Expressen’in yaptığı araştırmaya katılanların % 75’i, Aftonbladet’in araştırmalarına katılanların % 80’i Kaplan’ın istifasından yana olduklarını beyan etti.