İsveç’in 10 şehrinde binler DAİŞ’ı protesto etti
İsveç’in 10 şehrinde binler DAİŞ’ı protesto etti
İsveç’in 10 şehrinde binler DAİŞ’ı protesto etti
“1 Kasım Dünya Kobanê Günü” dolayııyla İsveç’in en az 10 yerleşim biriminde meydanlara çıkan binlerce kişi DAİŞ çetelerinin saldırı ve katliamlarını protesto etti ve Kobanê direnişçilerinin yanında olduğunu haykırdı.
Ulusal ve yerel medyada geniş yer alan eylemler bir kez daha Kobanê’yi siyasal gündemin ilk sırasına yerleştirdi. İsveç’in en büyük haber ajansı TT’nin “Binler İslam Devleti’ni protesto etti” başlığıyla abonelerine geçtiği ve neredeyse tüm İsveç medyasında yer alan haberde, yağmura ve kötü hava koşullarına rağmen İsveç’in bir çok yerleşim biriminde DAİŞ çeteleri tarafından kuşatılan Kobanê’yi desteklemek amacıyla binlerce kişinin gösterilere katıldığı belirtiliyor. İsveç Devlet Televizyonu ve İsveç Devlet Radyosu’da eylemlere yer verdi ve göstericilerle söyleşiler yaptı.
STOCKHOLM
Aralarında İsveç Sol Parti, Adalet Partisi Sosyalistler, İsveç Komünist Partisi, İşçi İktidarı, Barış için Kadınlar, Irkçılığa Karşı Öğrenciler, Seyfo Center, Asuri-Süryani Federasyonu, İsveç Barış Konseyi, İsveç Barış Komitesi, Zagros Platformu, PYD, PUK, Goran Hareketi, İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Alevi Federasyonu ve Sol Uluslararası Forumu’nun da bulunduğu 37 parti ve sivil toplum örgütünün çağrısı üzerine Stockholm’de düzenlenen ve yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı gösteri Stockholm’un Humlegarden Parkı’nda başladı.
Saat 14.00 sularında yağmur altında yürüyüşe geçen kitle, yürüyüş güzargahı boyunda “Biji Berxwedana Kobanê”, “Türkiye DAİŞ’dır. DAİŞ Türkiye’dir”, “Kanlı ellerinizi Kobanê’den çekin”, “Katil Erdoğan”, “Biji Serok Apo”, “Biji YPG” sloganlarını attı.
Yürüyüş süresince eylemleri hakkında İsveç kamuoyunu bilgilendirmek için bildiriler dağıtan ve hoparlörlerden konuşmalar yapan göstericiler, Kobanê için bağış da topladılar.
Sergel Meydanı’nda başta Kobanê’dekiler olmak üzere yaşamını yitiren devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra “1 Kasım Dünya Kobanê Günü” dolayısıyla hazırlanan açıklama okundu.
Yahudi Sanatçı Dror Feiler, Kobanê’de insanlık düşmanı DAİŞ çetelerine karşı Kürtlerin olağanüstü bir direniş gösterdiklerini, tüm ilerici, demokrat ve devrimcilerin bu direnişin yanında yer almaları gerektiğini söyledi.
Ezilen halkların dayanışmasının emperyalizm ve gericiliğe karşı verilen mücadelenin başarıya ulaşması için zorunluluğuna vurgu yapan Feiler, “Geçtiğimiz günlerde İsveç Hükümeti Filistin’i devlet olarak tanıdı. Tüm dünyanın yakında Kürtlerin demokratik haklarını ve özgürlüklerini tanımalarını umuyorum. Ancak bunun gerçekleşmesi için birlikte ve daha çok mücadele etmemiz gerekli” şeklinde konuştu.
İsveçli ve Kürt sanatçıların Kobanê için türkü söyledikleri, gitar ve saksafon çaldıkları ve şiir okudukları gösteride, gösteriyi yapan parti ve sivil toplum örgütlülerinin temsilcileri yaptıkları konuşmalarda Kobanê direnişinin sadece Kürtler için değil tüm ezilen halklar için taşıdığı öneme vurgu yaptılar ve direnişin desteklenmesinin önemine değindiler.
Gösteri DAİŞ çeteleri ve AKP’yi protesto eden ve Kobanê direnişini selamlayan sloganların atılmasıyla son buldu.
GÖTEBORG
Göteborg ilinde aralarında Sol Parti, Adalet Partisi Sosyalistler, PYD, Goran Hareketi ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin de aralarında bulunduğu 14 parti ve sivil toplum örgütünün çağrısıyla yapılan gösteriye 3 bin kişi katıldı.
Götaplatsen Meydanı’nda saat 14.00 sırada toplanan Kürdistanlılar ve dostları ellerinde DAİŞ çetelerini protesto eden ve Kobanê direnişini destekleyen doviz ve pankratlar taşıyarak ve aynı içerikte sloganlar atarak Gustaf Adolf Meydanı’na doğru yürüdüler.
Kürdistan, PYD, YPG, PKK ve PJAK bayraklarının dalgalandığı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerinin taşıdığı gösteride konuşma yapanlar arasında çağrıyı yapan parti ve örgütlerin yanı sıra Çevre Partisi Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Valter Mutt ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Shadiye Haydari ve Gazeteci Joakim Medin de bulunuyordu.
Kobanê’yi en son terk eden batılı gazeteci olan Joakim Medin, YPG ve YPJ’nin DAİŞ çetelerine karşı eşi ve benzeri görülmemiş bir direniş gösterdiklerine tanıklık ettiğini söyledikten sonra, Kobanê’deki savaşın askeri bir savaş olmanın ötesinde anlam taşıdığını belirterek “Bu aynı zamanda ideolojik bir savaştır. İnsanların İslami faşizmle hümanizm ve demokrasi arasında tercih yapma ve geleceklerini belirleme savaşıdır” şeklinde konuştu.
“Kürt kadınları elde silah ölüm-kalım savaşı verirken Avrupa’nın feministleri nerede?” sorusunu yönelten Medin, feministlere ve kadın örgütlerine Kobanê direnişiyle dayanışmayı yükseltmeleri çağrısında bulundu.
Adalet Partisi Sosyalistler’in İl Başkanı Kristofer Lundberg, DAİŞ çeteleri ile işbirliği yapan AKP Hükümeti’ne sert eleştiriler yöneltti. 2,5 yıldan beri Türk Hükümeti’nin El Kaide bağlantılı çeteleri silahlandırdığını ve Rojava’ya saldırttığını söyleyen Lundberg, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm uluslararası kurtuluşlara Türkiye’nin DAİŞ’la iilişkilerini kesmesi için baskı yapmaları çağrısında bulundu.
Gösteri İsveç medyasında da geniş yer aldı. Göteborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ali Agiri, Expressen Gazetesine yaptığı açıklamada gösteriye katılanlardan bazılarının Kobanê’de akrabaları bulunduğu söyledikten sonra, “Dünya bizi duymalı. Olanlar kabul edilemez. Biz sesimizin duyulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Götebog ilinde bir haftadan bu yana devam eden bilgilendirme eylemi de bugün yapılan gösteriyle son buldu. İl merkezindeki çadırı söken Kürdistanlılar, Demokratik Kürt Toplum Merkezi lokalinde bir toplantı yaptılar. 100 kişinin katıldığı toplantıda Gazeteci Joakim Medin, Şengal ve Kobanê’deki gözlemlerini Kürdistanlılarla paylaştı.
UPPSALA
Kürt Kadın Derneği, Kürdistan Dayanışma Derneği ve Uppsala Demokratik Toplum Merkezi tarafından örgütlenen gösteri Vaksala Meydanı’nda başladı. Meydanda bir araya gelen dört parçadan Kürdistanlılar ve dostları Stora Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler.
“DAİŞ Türkiye’dir, Türkiye DAİŞ’tır”, “Kanlı ellerinizi Kobanê’den çekin”, “Katil Erdoğan”, “Yaşasın Kobanê direnişi” gibi sloganların atıldığı gösteride konuşma yapan Kawa Keyrani, onbinlerce insanın DAİŞ çetelerinin katliam riski ile karşı karşıya bulunduğunu hatırlattıktan sonra İsveç Hükümeti’ne Kobanê’ye askeri yardımda bulunması çağrısında bulundu. DAİŞ çetelerinin arkasında Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin bulunduğuna dikkat çeken Keyrani, bölgede İslami bir devlet kurmak isteyen DAİŞ çetelerinin amaçlarına ulaşamayacaklarına vurgu yaptı.
Kadınlardan bazıları DAİŞ çetelerinin kadınlara yönelik tecavüz ve saldırılarını protesto etmek için siyahlar giyer ve ellerini zincirlerken, bazı göstericiler de DAİŞ çetelerinin kafa kesmelerini gösteren sahneleri canlandırdılar.
Bine yakın kişinin katıldığı eylem yerel basında yer buldu.
ÖREBRO
Kürt Kültür Derneği, Zagros Platformu Gençlik Örgütü, Öreboro Demokratik Kürt Halk Merkezi ve diğer Kürt örgütlerinin çağrısıyla Örebro ilinde yapılan gösteriye 600 kişi katıldı.
Gösteride Sol Parti, Halk Partisi, Muhafazakar Parti, Sosyal Demokrat İşçi Partisi temsilcileri, DAİŞ çetelerinin saldırılarını kınayan ve Kobanê’de direneşine destek veren içerikte konuşmalar yaptılar. Muhafazakar Parti üyesi Örebro Belediye Başkanı Anders Åhrlin de gösteride bir konuşma yaptı. DAİŞ çetelerinin sadece Kürtler ve Orta-Doğu’da yaşayan halklar için değil, tüm insanlık için büyük bir tehlike oluşturduğunu söyledikten sonra Kobanê’nin desteklenmesinin önemine vurgu yaptı.
İsveç Devlet Radyosu ve yerel medya da eyleme yer verdi. Gösteriyi örgütleyen gençlerden Zozan Baransson, İsveç Devlet Radyosu’na yaptığı açıklamada 46 gün direnen Kobanê’de hala sivillerin bulunduğuna, yaşlı, kadın ve gençlerin ilçelerini ve topraklarını korumak için savaştıklarına dikkat çekiyor ve olası bir katliamın engellenmesi için dış dünyaya daha etkin müdahalede bulunması çağrısı yapıyor.
ANF’ye açıklama yapan Baransson, aralarında sağ partiden politikacıların da bulunduğu bir çok İsveçlinin eylemlerinde konuşma yapmalarını ve Kobanê’ye destek vermelerini önemsediğini belirttikten sonra, “Artık dünya DAİŞ’ın sadece Kürtler için değil, Avrupa ve tüm dünya için bir tehlike olduğunu anlamaya başladı” diyor.
KARLSTAD
Son dönemde DAİŞ karşıtı yoğun protesto gösterilerinin yapıldığı Karlstad ilinde yaşayan Kürdistanlılar bir kez daha “1 Kasım Dünya Kobanê Günü” dolayısıyla Büyük Meydan’da buluşarak DAİŞ çetelerini protesto ettiler.
Yağmur altında gerçekleştirilen yüzlerce kişinin katıldığı gösteride Çevre Partisi Yeşiller adına konuşma yapan Asso Zand, DAİŞ çetelerinin kendileri gibi düşünmeyen herkesi düşman olarak ilan ettiklerine dikkat çektikten sonra DAİŞ çetelerine karşı mücadele edilmesinin ve protesto gösterileri yapılmasının önemine vurgu yaptı.
Gösteriyi örgütleyen Kürdistanlı gençlerden Viyan Alipour yerel yayın yapan “nvt.se”ye Kürdistan’ın dört parçasından Kürtler ve Kürt örgütlerinin kendi bayraklarıyla gösteriye katıldıklarını ve aynı hedefe ulaşmak için mücadele ettiklerini söyledi.
Rojava ve Kobanê’ye yönelik saldırıların uzun süre önce başladığına dikkat çeken Alipour, “Dış dünyanın müdahale etmesi neden bu kadar geç oldu?” sorusunu sorduktan sonra, “Bizlerin modern silahlara ihtiyacımız var” diyor.
İsveç Devlet Televizyonu’nda yayımlanan söyleşisinde de Alipour, “Biz insanların olanları görmezden gelmesine son vermelerini istiyoruz. Çocukların açlıktan ölmesi, bir kadına en az on kişinin tecavüz etmesi normal değil. İnsan olarak herkes bu olanlara tepki göstermeli” şeklinde konuşuyor.
MALMÖ
Kürt parti ve sivil toplum örgütlerinin Sol Parti’nin gençlik örgütü Sol Genç, Adalet Partisi Sosyalistler, İsveç Komünist Partisi ve Latin Amerikalı gruplarla birlikte organize ettiği eylemde konuşmalar yapan İsveç ve Kürt parti ve örgütlerinin temsilcileri, İsveç Hükümeti’ne DAİŞ çetelerinin saldırılarına karşı direnen Kobanê’ye insancıl yardımları artırması ve askeri yardımda bulunması çağrıları yaptılar.
DAİŞ çetelerini protesto eden sloganların atıldığı ve 800 kişinin katıldığı gösteriye çok sayıda İsveçlinin katıldığı gözlendi. Bazı göstericiler de DAİŞ’ın katliamlarına dikkat çekmek amacıyla ellerindeki kanlı kefenlerle yürüyüşe katıldılar.
GÄVLE
Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısı, Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Sol Parti, Çevre Partisi Yeşiller, Adalet Partisi Sosyalistler, Çevre Partisi Yeşiller ve Muhafazakar Parti’nin desteğiyle Gävle ilinde düzenlenen “1 Kasım Kobanê’le Dayanışma Günü” gösterisi saat 12.30 sularında Södermalm Meydanı’nda başladı.
Dört parçadan Kürdistanlıları bir araya getiren eylemde Kürdistan bayraklarının yanı sıra, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, YPG, PYD, PKK bayrakları taşındığı, DAİŞ’ın yanı sıra Türkiye ve AKP Hükümeti’ni protesto eden sloganların atıldığı gözlendi.
Yağmur altında yürüyen kitlenin il merkezindeki Storatorget Meydanı’na gelmesinden sonra yapılan saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan “Kürdistan Destekleme Komitesi’nden Benny Gustafson, DAİŞ çetelerinin insanlı dışı ve canice saldırılarını kınadı.
Tüm dünyanın Kürtlerin Kobanê’de DAİŞ çetelerine karşı kahramanca direnişlerine tanıklık ettiklerini söyleyen Gustafsson, “Kobanê’de insanlık onuru savunuluyor ve bu direnişe destek vermek her insanın boynunun borcudur” şeklinde konuştu.
Adalet Partisi Sosyalistler’den Enzo Costa, “Kobanê barbarlığı esas alan vahşi bir örgütün saldırıları altındadır. Hiç kimsenn bu vahşete karşı sessiz kalmaya hakkı yoktur. Biz parti olarak elimizden gelen her şeyi yapacağız” derken, Sosyal Demokrat İşçi Partisi adına konuşan İsmet Uzun DAİŞ çetelerine lojistik ve askeri destek veren Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’a sert eleştiriler yöneltti.
DAİŞ’ın kadın ve çocuklara yönelik uygulamalarına dikkat çektikten sonra, DAİŞ’ın kadın düşmanı bir örgüt olduğunu söyleyen Uzun, Recep Tayyip Erdoğan’ın Kobanê’niye yönelik düşmanca politikasını Paris’te de sürdürmesini kınadı ve dünyadaki tüm ilerici ve demokratların Kürtlerin mücadelelerine omuz verdiklerini söyledi.
Sol Parti adına konuşan Jin Akgül Hajo, Kürtlerin Rojava’da Orta-Doğu’nun en adil, demokratik ve eşitlikçi sistemini kurduklarını ve sosyal yaşamın ve sistemin örgütlenmesinde kadınların söz sahibi olduklarını hatırlattıktan sonra, “Kobanê’in düşmesini ve düşmanın eline geçmesini hiç kimse hayal etmesin” dedi.
Genç Kürt kadını Dilem’in şakılarını Kobanê için söylemesiyle gösteri sona erdi.
UMEÅ
İsveç’in kuzeyinde bulunan Umeå ilinde de DAİŞ çetelerine öfke yağdı. “Kürt Şemsiyesi” adlı sivil toplum örgütünün çağrısıyla yapılan gösteriye katılanlar DAİŞ çetelerini protesto eden sloganlar attılar.
Rådhus Meydanı’nda yapılan gösteride Sosyal Demokrat işçi Partisi Milletvekili Veronica Lindholm, Halk Parti adına Björn Kjellsson, Umeo Belediyesi uluslararası İlişkiler Sorumlusu Ove Persson, DAİŞ çetelerinin katliamlarını kınayan ve Kobanê direnişine destek veren içerikte konuşmalar yaptılar.
“Kürt Şemsiyesi” adına konuşma yapan Mehrana Bassami, Kobanê’de insanlık, eşitlik ve demokrasi mücadelesi verildiğini ve bir Kürt ve bir feminist olarak kendisi için bu mücadelenin çok önemli olduğunu söyledi.
Dış dünyayı Kobanê’deki direnişçilere hak ettikleri desteği vermemekle de eleştiren Bassami, “Olanlar bana İkinci Dünya Savaşı sırasında gerçekleştirilen soykırımı hatırlatıyor” şeklinde konuştu.
BORLÄNGE
Kürt derneklerinin Borlänge ilinde yaptıkları gösteriye katılan yüzlerce kişi DAİŞ çeteleri ve Türk Hükümeti’ni porotesto eden sloganlar attı.
GOTLAND ADASI
25 Kürdistanlının yaşadığı İsveç’in Gotland Adası’ndan da “Yaşasın Kobanê Direnişi” ve “Kobanê’yle Dayanışma “ sloganları yükseldi. Adada yaşayan Kürdistanlılar Stora Meydanı’nda ‘1 Kasım Dünya Kobanê Günü’ dolayısıyla İsveçli dostlarının da destek verdiği bir gösteri gerçekleştirdiler.
Ellerinde DAİŞ çetelerini protesto eden ve Kobanê direnişini destekleyen doviz ve pankratlarla Stora Meydanı’nda toplanan göstericiler Kobanê direnişinde yaşamını yitiren YPG ve YPJ gerillaları anısına mumlar yaktılar.
Fatime Toprak, konuşmasında YPJ’li kadın gerillaların DAİŞ çetelerine verdikleri savaşa dikkat çekerken, Sol Parti adına konuşma yapan Annamaria Bauer, dış dünyanın Kobanê ve Rojava’da yaşananları görmezden gelemeyeceğini söyledi. DAİŞ çetelerinin Müslümanlara yönelik ön yargıların artmasına izin verilmemesi gerektiğinin altını çizen Bauer, katılımcılara Kobanê’ye daha fazla yardım edilebilmesi için İsveç Hükümeti ve Avrupa Birliği Parlamenterlerine baskı yapmaları çağrısında bulundu.