İsveç’in ‘Gezisi’nde çevreciler kazandı
İsveç’in ‘Gezisi’nde çevreciler kazandı
İsveç’in ‘Gezisi’nde çevreciler kazandı
Gotland adasında ormanların yok edilerek kireç ocağı açma girişimi çevreciler ve yöre halkının eylemleri sonucu engellendi. Çevrecilerin yeni hedefi bölgenin ulusal Parka dönüştürülmesi.
İsveç’in Gotland adasında tekellerin polis ve mahkeme işbirliğiyle ağaçların kesilerek kireç ocakları açma girişimi çevreciler ve yöre halkının sivil itaatsizlik eylemleri sonucu engellendi. Kireç ocaklarının açılabilmesi için ağaçların kesimine karşı direniş sırasında konuyu ele alıp ağaçların kesimini durdurmak zorunda kalan Yargıtay, şimdi de mahkemenin Norkalk adlı şirkete verdiği kireç açma iznini iptal etti. İznin yeniden Çevre Mahkemesi tarafından ele alınmasını kararlaştırdı.
Yargıtay’ın kararı çevre örgütleri ve Çevre Partisi Yeşiller ve Sol Parti tarafından doğanın korunmasının zaferi olarak değerlendirlip sevinçle karşılandı.
Gotland Adası’nın kuzeyindeki Ojnare Ormanlarında koruma altına alınması gereken 245 hayvan ve bitki türü bulunuyor. İsveç’in 30. Ulusal Parkı’nın açılmasının planlandığı bölgede aynı zamanda zengin kireç yatakları bulunuyor. Bundan 7 yıl önce Finlandiya tekeli Nordmark kireç ocağı açabilmek için başvuruda bulundu.
ÇEVRECİLER VE HALK AĞAÇLARIN KESİMİNİ DURDURMUŞTU
Yhükümetin bölgede kireç ocağı açılmasına olanak tanıyan yasal düzenlemeleri yapmasından sonra mahkeme Nordmark’ın bölgede kireç ocağı açmasına izin verdi. Ancak yöre halkı ve çevre örgütleri Yargıtay’a başvurarak kararın iptalini istedi. Yargıtay’ın iptal istemini reddetmesinden sonra Nordmark ağaçların kesimine başlarken, yöre halkı ve çevreciler ormana girerek kesimi durdurdu. Polis ile çevreciler arasındaki mücadelenin devam ettiği günlerde konuyu yeniden değerlendiren Yargıtay, bu kez, ağaçların kesiminin durdurulması yönünde karar verdi.
Yargıtay’ın kireç ocaklarının açılmasına izin veren mahkeme kararının açıklamasının ardından bir açıklama yapan Doğayı Koruma Derneği Başkanı Mikael Karlsson kararın verildiği günün İsveç doğasının sevinç günü olduğunu ve kararın doğanın korunması amacıyla ileriye doğru bir adım olduğu değerlendirmesinde bulundu. Bunge’nin Kuzey Avrupa’nın su kaynakları bakımından yüksek doğa değeri bulunan bir bölgesi olduğunu ve bölgede ocakların kurulabilmesi için çukurlar açılmasına izin verilemeyeceğini söyledi.
SİVİL İTAATSİZLİK SAYESİNDE ORMANLAR KURTULDU
Çevre Partisi Yeşiller’in gençlik örgütü Yeşil Gençlik ve Greenpeace yöneticileri de yaptıkları açıklamalarda doğanın korunması için sivil itaatsizlik eylemlerinin önemine dikkat çekti. Yeşil Gençlik’in Başkanı Lorentz Tovatt, “Yargıtay’ın böylesi bir karar vermesi harika, bunun dışında verilecekarar saçma olurdu. Ama bu sivil itaatsizliğin de zaferidir. Ormanı koruyan aktivistler sayesinde ormanı yıkıcı sömürüden kurtarmak mümkün odu. Şimdi bölgeyi Ulusal Park yapmak için mücadele edeceğiz” dedi.
Greenpeace’in İşveç Şefi Annika Jacobsson da ağaçların kesimini engellemek için insanların gösterdikleri sivil itaatsizliğin olmaması halinde değerli doğa parçasının korunması şansının elde edilemeyeceğini vurguladıktan sonra “Yargıtay’ın kararı bölgeyi kurtarmak için mücadele eden tüm aktivistlerin zaferidir ve demokrasilerde sivil itaatsizliğin önemini göstermektedir” şeklinde konuştu.
Ancak, ağaçların kesilmesine karşı verilen mücadele içirisinde aktif rol üstlenen “Arazi Biyologları” Yagıtay’ın kararna karşı temkinli. Mahkemenin konuyu yeniden ele alırken Avrupa Birliği’nin hukuğunu göz önüne almasını gerektini, kendilerinin bölgede kireç çıkarılmasının AB’nin çevre yasasına ve Habitat’ın direktifleriyle çelitiği düşüncesinde olduklarını söylüyor. Ojnare Ormanlarının Ulusal Park olması için mücadele etmeyi sürdüreceklerini vurguluyor.