İsveç’in yeni bakanı Kaplan’a “gizli ajandası olan İslamcı” suçlaması

İsveç’in yeni bakanı Kaplan’a “gizli ajandası olan İslamcı” suçlaması

Bu ayın başında göreve başlayan Sosyal Demokrat-Yeşiller Koalisyon Hükümeti’nde Şehircilik ve İskan Bakanlığı görevine getirilen Gaziantep doğumlu Şehircilik ve İskan Bakanı Mehmet Kaplan gizli ajandası bir İslamcı olmakla suçlanıyor.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi eski Milletvekili ve Kadın Kolları Başkanı Nalin Pekgül, günlük yayımlanan Dagens İndustri gazetesinde yayımlanan makalesinde, çok az sayıda laik Müslüman’ın Kaplan’ın İslamcı olmadığına inandığını söylüyor.

Pekgül’ün Kaplan’a yönelik suçlamaları bakan olarak seçildikten sonra Türk medyasına yaptığı açıklamalardan hemen sonra geldi. Kaplan gençlerin DAİŞ saflarına katılmalarında Avrupa’daki İslamofobinin etkili olduğunu söylemiş, çözüm olarak da camilerin güçlendirilmesini ve camilere yapılan devlet yardımının artırılmasını göstermişti.

Pekgül, Mehmet Kaplan’ın desteklediği İsveç’in Genç Müslümanları adlı örgütlenmenin nefret suçları içeren konuşmalar yapan kişileri toplantılarına davet ettiklerine dikkat çektikten sonra, bu tür örgütlere ve camilere para yardımında bulunularak gençlerin dışlanmalarının ve radikalleşmelerinin engellenebileceğini sanmanın oldukça saf bir düşünce olduğunu ifade ediyor.

İslamofobi olmakla damgalanacağı kaygısıyla hiç kimsenin Mehmet Kaplan’ı eleştirmeye cesaret edemediğini belirten Pekgül, “Bu her şeyden önce İslamcıların hoşgörüsüzlüğü ve baskılarına uğrayan insanlara ihanetten başka bir şey değildir” diyor.

Pekgül, makalesini Mehmet Kaplan’la kendisinin her fırsatta ırkçı olmadığını iddia eden ırkçı ve yabancı düşmanı parti İsveç Demokratları’nın lideri Jimmie Åkesson’la kıyaslama yaparak şu cümlelerle sonlandırıyor.

“Aynı şekilde Mehmet Kaplan tüm insanların eşit değerde olduğunu, cinsler arasında eşitlik olduğunu söylüyor ama çok az sayıda laik Müslüman’ın Kaplan’ın İslamcı olmadığına inanıyor. Mehmet Kaplan’ı hükümete alarak Gustav Fridolin ve Åsa Romson (Çevre Partisi Yeşiller Eşbaşkanları) İslamcılara İsveç egemen çevrelerinin desteğini aldıkları sinyalini veriyorlar.”

DAİŞ ÇETELERİNİ ÖZGÜRLÜK SAVAŞCILARINA BENZETMİŞTİ

Kaplan bu yılın Haziran ayında İsveç’in “Gotland Adası”nda düzenlenen “Politikacılar Haftası”ndaki bir panelde Avrupa’dan  Suriye’ye El Kaide bağlantılı grupların saflarına katılmak için giden cihatçıları İkinci Dünya Savaşı’ndaki özgürlük savaşçılarına benzetmişti.

İslamofobiyi konu alan bir seminerde İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag’ın, İslamofobinin yanı sıra, namustan kaynaklı şiddet ve İsveç’ten Suriye’ye savaşmak amacıyla giden cihatçıların da toplumsal sorun oluşturduğunu söylemesine Kaplan,’cihatçılardan kaygılanmaması gerektiği’  yanıtını vermiş ve El Kaide saflarında savaşmaya gidenleri Finlandiya’ya Kış Savaşı’na katılmaya giden İsveçlilere benzetmişti.

Daha sonra söz alan “İsveç Genç Müslümanlar” Başkanı Rashid Musa, cihatçıların intihar eylemcileri olmadığını,  Suriye’ya yardım etmeye giden idealist gençler olduklarını söylemişti.

Konunun medyaya yansımasından sonra gelişen tepkiler üzerine Kaplan, Twitter hesabından Suriye’ye giden İsveçlileri Finlandiya’da Kış Şavaşı’na katılanlarla bir tutmadığını açıklamasını yapmıştı.