'Jin, jiyan Azadi, Kürdistan Goristana Faşistan'

Kürt ve İranlı feministler, Kürt, Acem, Fars öğrenciler ve TJK-F’nin çağrısı ile yüzlerce kadın, kadın kırımına karşı çıkan erkek Paris’te Masumlar Çeşmesi'nin (Châtelet Les Halles) yanı başında “JİNA; JİN; JİYAN; AZADİ” sloganları ile eylemdeydi.

Jina Emini'nin Tahran'da İslamcı mollalar tarafından vahşice öldürülmesinin ardından İran'da kadın ve Kürtlerin önderlik ettiği halk ayaklanmasına destek amacı ile Cumartesi  günü biraraya gelen yüzlerce Kürdistanlı, Acem, Iran, Fransız, Cezayir ve diğer halklardan çoğunluğu kadın saat 17:30’da Masumlar Çeşmesi önünde buluştu. Iran rejimi ve erkek egemenlikli sisteme duyulan öfrenin dorukta olduğu eylemde, “Jin, Jiyan, Azadi” yazılı pankartlar, Jina Emini’nin fotograflarının yanı sıra çok sayıda Fransızca döviz ve “Diren, Örgütlen, Özgür Yaşa” pankartı açıldı.

Eylemde bir konuşma yapan TJK-F adına Berivan Fırat “Jin, Jiyan ve Azadi sloganı, Kürt kadınlarının diktatörlere karşı mücadelesinde üretildi şimdi milyonların, dünya kadınlarının sloganı haline geldi. Bugün İran’da yaşananlar, İran’da katledilen Jina’nın öncelinde bu mücadelede yüzlerce, binlerce kadın bedel ödedi. Şimdi kadınlara sesleniyoruz, kadınlar değil erkekler saçını kessin. Üç tel saç için katledilen kadın ardık olmamalı” dedi.  Fırat’tan sonra Solidaires, MRAP, Yeni Anti-Kapitalist Parti, Cezayirli kadınlar, France Kürdistan Dostluk Derneği adına kadınlar söz alarak, Jina’yı katledenleri kınadı.  

Çok sayıda Fransız kurumun da destek verdiği eylemlerin devam edeceği belirtilerek, eylem slogan ve zılgıtlarla saat 19,30’da son buldu.