JİTEM davası sürüyor

JİTEM davası sürüyor

Kayseri eski Alay Komutanı ve JİTEM Grup Komutanı Albay Cemal Temizöz ile korucubaşı Kamil Atak'ın da aralarında bulunduğu 7 kişi hakkında 52 faili meçhul cinayetle ilgili açılan dava duruşması sanık Burhanettin Kıyak'ın savunması ile başladı.


Kayseri eski Alay Komutanı ve JİTEM Grup Komutanı Albay Cemal Temizöz ile korucubaşı Kamil Atak'ın da aralarında bulunduğu 7 kişi hakkında Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1993-95 yılları arasında işlenen 52 faili meçhul cinayetle ilgili açılan davanın 40'ıncı duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmaya aralarında Temizöz'ün de bulunduğu 5 tutuklu 3 tutuksuz sanığın yanı sıra mağdur yakınları, sanıkların aileleri müdafi, müdahil avukat ve gözlemci olarak İnsan Hakları İzleme Örgütü, TESEV ve kurum temsilcileri katıldı. Duruşmada sanık olan Burhanettin Kıyak'ın savunması alındı. Kıyak savunmasında suçlamaları kabul etmeyerek, "Yasadışı hiçbir şey yapmadım. Sanıklardan Cemal Temizöz dışında kimseyi tanımıyorum" şeklinde konuşurken mahkeme başkanı "Sorgu ekibi hakkında ne düşünüyorsun" diye sordu. Kıyak, "Sorgu ekibi hakkında herhangi bir bilgim yoktur. Ben komando uzman çavuşu olarak bölgeye gönderildim" yanıtını verdi.

Mahkeme Başkanı'nın Kıyak'a "Yavuz kod adını sen mi kullandın" şeklindeki sorusuna Kıyak, "Evet bazen ben kullanıyor olabilirim" deyince mahkeme "Yavuz ismiyle atılmış imza sana mı ait" diye tekrar sordu. "Bana ait değil, ama bazen can güvenliğimiz için farklı isimler kullanıyorduk" diyen Kıyak, "Bu şekilde ithamla karşı karşıya kaldığımız için karşınızda bulunmaktan esef duyuyorum" dedi. Kıyak, kendisinin komandoluk görevi dışında başka görev yapmadığını iddia ederken, mahkemenin bazı bölümlerinde bazen komutanlarının görevlendirmesi kapsamında arazi aramalarına ve farklı görevler yaptığını söyledi. Ardından müdahil avukatlarının Kıyak'a, "Cizre'de 92-96 yılları arasında görev yaptınız mı şeklindeki soruya", "Evet yaptım" diye cevap verdi. Duruşmada söz alan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ise, kendisine ulaşan resmi belgelere göre Cizre'ye gönderilen askerler içinde Kıyak'ın olmadığını belirterek, "Kıyak demek ki gizli bir görevle buraya gelmiş" dedi. 

Elçi'nin Kıyak'a "Yavuz Güneş kod adı senin mi" şeklindeki sorusuna Kıyak, "Ben değilim" diye cevap verdi. Elçi, Yavuz Güneş kod adlı kişinin Cizre'de herkes tarafından Kıyak olarak bilindiğini söyledi. Mahkeme Başkanı'nın Yavuz ismiyle imzalanmış bir tutanağı Kıyak'a uzattı, Kıyak ise imzanın kendisine ait olabileceğini söyledi. Mahkeme heyeti daha sonra Kıyak'ın karıştığı söylenen ölüm olaylarına ilişkin soruları yöneltmeye başladı. Elçi, ardından Kıyak'ın ehliyetinin fotokopisinin ve imzasının olduğu bir belge mahkemeye sundu. 

Kıyak ise, suçlamaları kabul etmedi. Verilen kısa bir aranın ardından duruşma Albay Temizöz'ün savunması ile devam ediyor.