Jitem davasında 'Yavuz Güneş' kod adlı uzman çavuş tespit edildi
Jitem davasında 'Yavuz Güneş' kod adlı uzman çavuş tespit edildi
Jitem davasında 'Yavuz Güneş' kod adlı uzman çavuş tespit edildi
Şırnak'ta 1993-95 yılları arasında işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili aralarında Kayseri eski İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz, Cizre eski Balediye Başkanı korucubaşı Kamil Atak ile itirafçılar Abdülhakim Güven, Hıdır Altuğ ve uzman çavuş Burhanettin Kıyak'ın yargılanmasına devam edildi. Mahkemeye gönderilen raporda, sorgu ve gözaltı kayıtlarında "Yavuz Güneş" kod adını kullanan kişinin Burhanettin Kıyak olduğu kriminal raporla tespit edildi.
Emekli Albay Cemal Temizöz ile korucubaşı Kamil Atak'ın da aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 7 kişi hakkında, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde 1993- 95 yılları arasında işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili açılan davanın duruşmasına Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada tutuklu sanıklar Cemal Temizöz, itirafçılar Hıdır Altuğ, Abdulhakim Güven, Adem Yakın ve uzman çavuş Burhanettin Kıyak ile tutuksuz sanık korucubaşı Kamil Atak hazır bulundu. Dosyada tutuksuz olarak yargılanan korucubaşı Kamil Atak'ın adliyeye yine sivil polislerin korumasında geldiği görüldü. Sivil korumalar silahlı olarak duruşma salonuna kadar girerek duruşmayı izledi.
Duruşmada ilk olarak dosyaya gönderilen evraklar okundu. Gönderilen evraklar arasında, uzun yıllar arandıktan sonra geçen aralık ayında yakalanan 'Yavuz Güneş' kod adlı uzman çavuş Burhanettin Kıyak'a ilişkin Kriminal Polis Laboratuvarı'ndan gelen rapor kayıtlara geçti.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı'ndan gönderilen ekspertiz raporunda Cemal Temizöz'ün Cizre İlçe Jandarma Komutanı olduğu dönemde, ilçede uzman çavuş olarak görev yapan uzman çavuş Burhanettin Kıyak'ın imzasının, 1994 yılında işlenen bir faili meçhul cinayetin tutanağında yer alan 'Yavuz Güneş' imzasıyla birebir örtüştüğü belirtildi. Raporda, "31.03.1994 tarihli tutanak üzerindeki Yavuz Güneş (kod) ismi üzerinde atılı bulunan imza ile Burhanettin Kıyak'ın mukayese imzaları arasında karşılaştırma yapılmıştır. Karşılaştırma sonucunda Yavuz Güneş kod ismi üzerinde atılı bulunan imzanın Burhanettin Kıyak elinden çıktığı kanaatine varılmıştır" ifadeleri kullanıldı.
Sanık Burhanettin Kıyak ise "Ben o imzanın bana ait olmadığını söylemedim. Sadece hatırlamağımı söyledim. Ben 20 yıl sonra sanık olarak yargılanıyorum. Bu büyük bir çelişkidir" dedi.
Savunma avukatlarından Tahir Elçi, 'Yavuz' kod adı cinayetlerle ilgili geçtiği halde 17 yıl boyunca soruşturma makamlarının bu uzman çavuşu tespit edemediğini söyledi. Sanık Burhanettin Kıyak'ın, 'Yavuz'un kendisi olmadığını söylediğini hatırlatan Tahir Elçi, "Biz 'Yavuz' kodun Burhanettin Kıyak'a ait olduğunu tespit ettik. Bu imzanın aynı imza olduğu bilimsel bir şekilde tespit edildi. Bu husus tartışma dışı kalmıştır. Bu kişi Burhanettin Kıyak'tır"dedi.
Mahkeme daha sonra faili meçhul cinayetlerle ilgili olarak Veysi Özcan ve daha önce kardeşi öldürülen Salih Candoruk'u tanık olarak dinledi. Salih Candoruk'un dinlenmesi sırasında sanık avukatları, tanığın usule aykırı olarak salona geldiğini belirterek, bir sonraki celse ifadesinin alınmasını istedi. Talebi reddeden mahkeme Salih Candoruk'un, taksici kardeşi Ömer Candoruk'un öldürülmesine ilişkin ifadesini aldı. Bu sırada Cemal Temizöz'ün de tanığa soru sormak istemesi müdahil avukatların tepkisine neden oldu.
Daha sonra söz verilen sanıklar Kamil Atak, Hıdır Altuğ ve Abdülhakim Güven suçsuz olduklarını belirterek beraatlarını istedi. Sanıklardan itirafçı Adem Yakın ise, "Ben suçsuz olduğumu ispatladım. Kanun burada uygulanmıyorsa kuvvetli suç şüphesinin açıklamasını istiyorum. Meclis'te çıkan yasalar Diyarbakır'da geçmiyor mu? Bir kez olsun bu dosyayı esastan inceleyin. 52 aydır özgürlüğüm elimden alınmış ve çocuklarım perişan haldeler. Ben şu anda suçlu olsam size yalvarmazdım. Suçum varsa cezamı verin, yoksa bırakın özgürlüğüme gideyim" dedi.
Sanıklardan Emekli Albay Cemal Temizöz de hak gaspına uğradığını ileri sürerek şunları söyledi:
"Soyut iddialarla baş başa bırakıldım. Bu dava sadece bu salonda yürümüyor. Şahsımı hedef gösteriyorlar. Bu ilkesiz linç cephesinin ne maksatla burada bulunduğunu biliyoruz. Yapılanların neye hizmet ettiği ortadadır. Geçmişle yüzleşme diyenler kendi geçmişine baksın. Müdahil sıralarında olanların da geçmişleri bellidir. Bu davaya devletle hesaplaşma adına kullanıyorlar. Balyoz denen asrın ihanet davasında ismim geçtiği için hüküm giydim. Ey adalet neredesiniz? Ey Türk milleti, Ergenekon, Poyrazköy, Balyoz'la TSK mensupları, aydınlar içeri atılırken, oynanan oyunlar ve yol temizliğini fark etmiyor musunuz? Akil adam Vedat Bilgin,'Komutanlar dışarıda olsa açılım yapılamazdı' diyor. DTK bugün Kürdistan Meclisi olarak kuruldu. Şimdi ne yapacaksınız? Artık hiç bir şey yapamazsınız. Kürdistan Meclisi kuruluyor, kimse üzerine alınmıyor. Ben her zaman sorumluluk duydum. Onun için şimdi buradayım."
Mahkeme, Cemal Temizöz'ün ifadesinin devamı için duruşmaya öğlen arası verdi.