Kadınlar Deniz Poyraz duruşması için yola çıkıyor

Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer'in duruşması yarın İzmir'de. Ülkenin her yerinden kadınlar duruşmaya katılmak için yola çıkıyor.

HDP İzmir İl Örgütü binasına 17 Haziran 2021'de yapılan silahlı saldırı ve Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin davanın ilk duruşması yarın (29 Aralık Çarşamba) İzmir 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

Davayı Eş Genel Başkan Pervin Buldan, Meclis Grubu, MYK üyeleri, il ve ilçe yöneticileri ile yüzlerce partili takip edecek. İstanbul, Ankara, Ege’deki iller başta olmak üzere ülkenin dört bir tarafından kadınlar, kadın örgütlerinin çağrısıyla Deniz Poyraz davasını takip etmek için bugün İzmir’e doğru yola çıkıyor.

Saldırının hedefinde olan HDP, yarın görülecek ilk duruşmada dava sürecine kurumsal katılma talebinde bulunacak. Olayı tek kişinin tekil saldırısı olarak yansıtmaya çalışan anlayışa karşı HDP, hukuksal mücadelesini katil ve arkasındaki karanlık yapılarla bir mücadele süreci olarak ele alacak.

Davaya çok sayıda baro başkanı dahil olmak üzere yüzlerce avukat katılacak. Uzun süredir dava sürecine hazırlık yapan HDP avukatları, daha önce kamuoyuna yaptıkları pek çok açıklamada, katilin yalnız hareket etmediğini, desteklendiğini, HDP'yi hedef alan siyasi yapılarla açık ilişkileri bulunduğunu belirtmiş ve şahsın defalarca Emniyeti aradığını, MİT ve Emniyetin katliamı önlemediğini, aksine katil Onur Gencer’in katliamı gerçekleştirmesi için kolaylık sağladığını söyleyerek pek çok soru işaretine dikkat çekmişti.

İKTİDAR, YARGI VE MEDYANIN ROLÜ

AKP-MHP iktidarının HDP'yi hedef gösteren açıklamalarından sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 7 Haziran’da HDP'nin kapatılması için AYM’ye ikinci kez iddianame sunmuş, bundan 10 gün sonra da 17 Haziran’da İzmir il binasına baskın düzenlenerek Deniz Poyraz katledilmişti. Katil Onur Gencer, il binasında daha fazla kişiyi öldürmeyi beklediğini belirtmiş ve yandaş basın ise saldırıyı ilk “HDP il binasında silahlı çatışma” şeklinde vermişti.