Kanar: Murat Canım hakkındaki karar hukuk cinayetidir

Savcı Kiraz’ın öldürülmesi davasında, müvekkili Murat Canım hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasını bir hukuk cinayeti olarak tanımlayan avukat Ercan Kanar, bu cezanın sadece beyanlarını geri çeken bir itirafçıya dayandırıldığını belirtti.

Avukat Murat Canım, itirafçıların verdiği yalan beyanlar nedeniyle hayatı karartılan insanlardan biri. Canım, bir itirafçının somut delile dayanmayan beyanlarından ötürü, öldürülen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı rehin alanlara “silah temin etme” iddiasıyla, “Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs”, “Kamu görevlisini tasarlayarak öldürmek” suçlamalarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edildi.

‘MAHKEME CANIM’I AKLAYAN GİZLİ TANIĞI DİKKATE ALMADI’

Canım’ın yargılandığı 27. Ağır Ceza Mahkemesi, daha sonra polisin tehdit ve baskılarıyla ifade verdiğini noter tasdikli dilekçesiyle belirten ve geri çeken itirafçı Cavit Yılmaz’ın yalanladığı beyanlarını hüküm için esas alırken, bizzat baktığı başka bir davada dinlenen bir gizli tanığın, savcıyı rehin alan kişilere silahı başkasının temin ettiği yönündeki ifadesini ise dikkate almadı.

KANAR: ‘İNTİKAM SAİKİYLE VERİLMİŞ BİR KARARDIR’

Davayı ANF’ye değerlendiren Murat Canım’ın avukatı Ercan Kanar, müvekkiliyle ilgili verilen kararın bir hukuk cinayeti olduğunu vurguladı.

Bunun hukuk ile alakası olmayan bir karar olduğunu belirten Kanar, “Mahkemenin kamuoyunu tatmin etmek için ve intikam saikiyle vermiş olduğu bir karardır.  Kamuoyunu tatmin etmek için ortaya bir suçlu çıkartmak gerekiyor. Tamamen kurgusal ve hukukla ilgisi olmayan bir karar” dedi.

‘AVUKAT OLDUĞU İÇİN BU İŞ ÜZERİNE ATILDI’

Murat Canım’ın avukat olmasından dolayı mahkeme için önemli bir isim olduğunu belirten Kanar, “Mahkeme, avukatın üzerine bu iş atılırsa daha inandırıcı olacağını düşündü. Aynı mahkemenin baktığı diğer davada başka bir tanığın işaret ettiği kişi önemsiz biriydi ve o yüzden dikkate alınmadı. Bu da dürüst yargılanma hakkının ihlalidir. Keyfi bir davranış ve karardır” diye konuştu.

‘NORMAL BİR HUKUKTA YENİ YARGILAMA GEREKİR!’

Murat Canım hakkında verilen kararın tamamen keyfi olduğunun altını çizen Kanar, bunun tamamen devleti memnun ve kamuoyunu ikna etmek için verilen bir karar olduğunu tekrarladı.

Yargıtay 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından onaylanan davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan Kanar, normal bir hukuk işleyişinde polisin baskı ve tehditleriyle ifade verdiğini beyan eden itirafçı Yılmaz’ın tekrar ifadesine başvurulup yeni bir yargılama yapılması gerektiğini belirtti. Ancak bu husustaki itiraz ve başvurularının da reddedildiğini aktaran Kanar, “Bu bir hukuk skandalı ve cinayetidir” dedi.