'Kara Perşembe' eylemlerinde Kobani’deki saldırı kınandı

'Kara Perşembe' eylemlerinde Kobani’deki saldırı kınandı

Kürt siyasetçi ve seçilmişlerin tutuklanmasını protesto etmek amacıyla Mardin, Urfa, Van ve Amed’de gerçekleştirilen "Kara Perşembe" eylemlerinde, Kobanî'de gerçekleşen saldırı kınandı. 

Kayapınar Belediyesi çalışanları cezaevinde tutuklu bulunun Belediye Başkanları Zülküf Karatekin, Başkan Yardımcısı Sabahattin Dinç ve Kürt siyasetçileri için her hafta yaptıkları "Kara Perşembe"eyleminin191'incisini gerçekleştirdiler.

Belediye hizmet binası önünde yapılan eyleme Başkan Yardımcısı Aynur Yılmaz, Tüm-Bel-Sen, Genel-İş Sendikaları yöneticileri, barış anneleri, meclis üyeleri ve çalışanlar katıldı. Eylemde açıklama yapan Genel-İş Sendikası iş yeri temsilcisi Mehmetşah Sarıkaya, barış süreciyle birlikte tutuklu bulunun yüzlerce Kürt siyasetçinin bırakılmasının sürece katkı sunacağı ve bunun toplumun her kesimin beklentisi olduğunu söyledi.

Geçen zaman içerisinde tutuklu Kürt siyasetçilerinin serbest bırakılmadığı gibi son dönemde gözaltı ve tutuklamalarla siyasi soykırım operasyonunun devam ettiğini kaydeden Sarıkaya, "Bu operasyonlar yerel seçimler öncesi BDP’yi zayıflatmak istenilmekte. Ancak halkımızın her türlü baskıya rağmen iradesine sahip çıkacağı gerçeği unutulmamalıdır" dedi.

Tutuklamalar devam ederken, cezaevinde baskıların artarak devam ettiğini kaydeden Sarıkaya şunları söyledi: "Özgürlükleri ellerinden alınan tutukluları ailelerin uzaklaştırmak için sürgün politikaları devreye koyuldu. Son alarak Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde bulunan 65 siyasi tutsak, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'ne sürgün edildi.  Hakkari Üniversitesi’nde not yükseltme karşılığında kız öğrencileri fuhuş batağına çeken, aralarında öğretim görevlilerinin bulunduğu tecavüz şebekesi ortaya çıktı. Hükümet geçmişte çocuk yaşta kızlara aynı çirkinliği yapan asker, korucu ve kamu görevlileri hakkında gerçek anlamda bir yargılama yapmadığı için, bu öğretim görevlileri aynı iğrençliği yapma cesarette bulunamazlardı. Son dönemde ahlak bekçiliğine soyunan hükümetin bu konuda da samimi olmadığını halkımız çok iyi biliyor."

Sarıkaya, halkın büyük tepkisine rağmen Nusaybin'de utanç duvarının yapılması çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Bu utanç duvarını ören anlayışın korku duvarlarıyla Kürt halkının bir araya gelmesini engellemeyemeyeceğini belirtiyoruz" dedi.

 

16 Kasım tarihinde Amed'e gelecek Başbakan Erdoğan'dan Kürt tarafının tüm çaba ve adımlarına rağmen, bugüne kadar sürece yaklaşımındaki duyarsızlığını devam ettireceği için bir beklentilerinin olmadığını kaydeden Sarıkaya,  " Ancak KDP Lideri Sayın Mesut Barzani’den beklentimiz şudur. Rojava’daki devrimini bütün Kürtlerin kazanımı olarak görmesi ve barış ve özgürlükleri için her türlü fedakarlığı yapan Kürt kardeşlerinin yanında yer almasıdır" dedi.

Yapılan konuşmanın ardındn "Kara Perşembe" protestosu 5 dakikalık oturma eylemiyle sona erdi.

Urfa'nın Viranşehir ilçesindeki "Kara Perşembe" eylemi bu haftada da belediye hizmet binası önünde gerçekleşti. Eylemde açıklama yapan Viranşehir Belediye Başkan Yardımcısı Suna Uluğtürken, "KCK" operasyonlarının sesiz ve derinden devam ettiğini belirtti. Uluğtürken, "Ekim 2013 ve Kasım 2013 aylarında KCK adı altında yürütülen operasyonlarda İstanbul, Diyarbakır, Dersim, Şırnak, Hakkari, Urfa, Batman, Van illerinden olmak üzere toplam 158 kişi gözaltına alındığı tespitini yapmıştır. Bu durum AKP hükümetinin çözüme ne denli yaklaştığını bir daha gözler önüne seriyor" dedi. 

Suruç’taki "Kara Perşembe" eylemi de belediye önünde gerçekleştirildi. Eylemde açıklama yapan Genel-İş Sendikası Urfa Şubesi Temsilcisi Sadık Demir, Rojava'nın Kobanî kentinde Heyva Sor'a yönelik saldırıyı kınayarak, "Rojava'da katliam yapan da burada siyasi soykırımı yürütenler aynı zihniyettir. 10 bin Kürt tutsağı cezaevlerinde zorla alı koyan, tecrit kapsamında sürgüne yollayan, hasta tutsakları ölüme terk eden zihniyet ile Rojava'da katliam yapanlar ayni amacı taşımaktadır. Herkes şunu iyi bilsin; 21. yüzyıl Kürtlerin özgürlük yılıdır. Hiçbir güç ne katliamlarla ne de tutuklamalarla Kürtleri amacına ulaşılmasına engel olmayacaktır" dedi. 

Mardin'in Derik ilçesinde belediye hizmet binası önünde "Kara Perşembe" eylemi yapıldı. Eylemde tutuklu Derik Belediye Başkanı Çağlar Demirel'in fotoğrafı ile "İrademiz onurumuzdur, onurumuz yaşam gerekçemizdir" pankartı taşındı. Eylemde Kürtçe açıklama yapan Belediye-İş üyesi Murat Arslan, Kobanî'de insani yardım çalışmaları yürüten Heyva Sor merkezine yapılan saldırıda, aralarında sivillerin de bulunduğu 14 kişinin yaşamını yitirdiğini, birçok kişinin de yaralandığını hatırlatarak,"Tüm insanlığa karşı yapılmış bir saldırı olarak değerlendirdiğimiz bu vahşeti, nefretle kınıyoruz. Tüm insanlığa karşı yapılan bir saldırı diyoruz; çünkü Heyva Sor, Rojava'da tamamen insani yardım için bulunmaktadır. Uluslararası kurum, kuruluş ve devletlerin de bu vahşete karşı duyarlı olması ve tepki koymasını bekliyoruz" dedi. Açıklamadan sonra 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Van'ın Erciş ilçesine bağlı Çelebibağı beldesinde ‘Kara Perşembe’ eylemi yapıldı. Belediye hizmet binası önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında üzerinde tutuklu Çelebibağı Belediye Başkanı Veysel Keser'in fotoğrafının bulunduğu "İrademe dokunma" yazılı pankart taşındı. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başlayan eylemde konuşan BDP Çelebibağı Belde üyesi Haydar Tenik, Kürt siyasetçilerin ve belediye başkanlarının tutuklanmasının tek nedeninin, yaklaşan seçimler olduğunu dile getirdi. BDP belediyeciliği ile Çelebibağı'nın belediye tarihinden yapılmayan hizmetlerin 3 yılda yapıldığının altını çizen Tenik, "Belediye Başkanı Veysel Keser'in 4 yılı doldurmasına izin verilemeyerek seçim süreci hesaba katılıp dürüst belediyeciliğin fotoğrafının üzerine siyah çarşaf attılar. AKP belediyelerindeki yolsuzlukları görmemezlikten gelen adalet, maalesef Kürt belediye başkanlarını sudan ucuz gerekçelerle tutuklayarak cezaevlerinde tutuyor" dedi. Rojava'da savaşın yarattığı insanlık dramına değinen Tenik, sivil toplum örgütleri ve derneklerin Rojava'da yaşananlara duyarsız kaldığını ifade etti.