Polis infazlarından biri olan Alaaddin Karadað davası, cezasızlıða doðru gidiyor. Mahkeme, daha önce aldıðı keşif kararından vazgeçti. Delilleri gizleyen polisler hakkındaki "suç duyurusu yapılsın" istemlerini kabul etmedi. Bugünkü davada tek olumlu gelişme; polis infazı sırasında yaralanan şoför Ýsmail Durmuş'un bedenindeki kurşunun çıkarılıp çıkarılmayacaðına karar verilmesi için hastaneye sevk edilmesi kararı oldu.
Devrimci işçi Alaaddin Karadað'ın polis tarafından infaz edilmesinin ardından davanın 7. duruşması bugün Bakırköy 9. Aðır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Bugünkü duruşmaya Karadað'ın aðabeyi Abdullah Karadað ile avukatları, olay sırasında yaralanan minibüs şoförü Ýsmail Durmuş ile sanık Oðuzhan Vural ve sanık avukatı katıldı.
ADK: DELÝL ÝNCELEMESÝ YAPILAMIYOR
Mahkeme Başkanı Bülent Akasma, dosyaya gelen raporları okudu. Buna göre, Adli Tıp Kurumu, polisin yaptıðı inceleme nedeniyle Karadað'ın üzerinden çıkan kıyafetlerde inceleme yapılamayacaðını bildirdi. Bu durumda, atış mesafesinin tespiti için yeni bir inceleme yapılamayacak. Ýstanbul Emniyet Müdürlüðü de, olay yerine ilişkin MOBESE kayıtlarının olmadıðını bildiren yazıyı mahkemeye gönderdi.
Bugünkü duruşmada polisin el koyduðu minibüsün şoförü olan ve 2 yıldır belindeki kurşunla yaşamak zorunda kalan Ýsmail Durmuş söz aldı. Durmuş, kurşunun bedeninden çıkartılması durumunda bir risk olmayacaðı yönünde ATK'nın raporuna raðmen, danıştıðı başka doktorların "risk olabilir" uyarısında bulunduðunu hatırlattı, "Risk olacaðı için çıkartılmasını istemiyorum" dedi.
Durmuş'un avukatı Abdurrah Özer, müvekkilinin şüphelerinin giderilmesi için Çapa ya da Cerrahpaşa tıp fakültesi hastanelerinden birine sevkinin yapılmasını istedi.
POLÝS DELÝLLERÝ YOK ETTÝ
Müdahil avukatlar adına söz alan Ýbrahim Ergün, maðdur Durmuş'un bir hastaneye sevk edilerek gerekli raporun alınması talebine katıldıðını söyledi. Delillerin karartıldıðını ve MOBESE görüntülerinin ortadan kaldırıldıðını belirten Avukat Ergün, şöyle konuştu: "9 Aralık 2009 tarihli bir yazıda, Asayiş Şube Müdürlüðü'nün elindeki görüntüleri Terörle Mücadelesi'ne gönderdiði açık bir biçimde belirtiliyor. Ayrıca, Ýstanbul Emniyet Müdürlüðü, 1 Kasım 2011 tarihli yazısında, görüntülerin 10 gün saklandıktan sonra imha edildiðini kaydediyor. Halbuki savcı, bu 10 gün içinde görüntüleri istemişti. Bu durumda, görüntüler neden korunmadı? Bu görüntüleri yok edenler hakkında suç duyurusunda bulunulmalı."
Adli Tıp Kurumu'ndan gelen rapor için "süpriz deðil" diyen Avukat Ergün, "Polis, savcılıðın ya da mahkemenin deliller üzerinde inceleme yapılması yönünde herhangi bir kararı yokken, bu incelemeyi yapmıştır. Delilleri yok etmiştir. Bu incelemeyi yapan polisler hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını istiyoruz" diye konuştu.
ATK raporundan Alaaddin Karadað'ın gömleðinde herhangi bir inceleme yapılmadıðının anlaşıldıðını söyleyen Avukat Ergün, gömlek üzerinde gözle bir inceleme yapılmasını, kurşun deliði bulunması durumunda, gömleðin inceleme için Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesini istedi.
'KEŞÝF KARARINI UYGULAYIN'
Müdahil avukatlardan Murat Çelik de, olayın üzerinden 2.5 yıl geçtiðini hatırlatarak, daha önce alınan keşif kararının hayata geçirilmesini istedi.
Karadað'ın kardeşi Abdullah Karadað da, sanıðın tutuklanması talebini bir kez daha dile getirdi.
Savcı Ahmet Ayvaz, Ýsmail Durmuş'un hastaneye sevk edilmesini ve mütalaa için dosyanın kendilerine gönderilmesini istedi.
Kısa bir aradan sonra kararını açıklayan mahkeme, Ýsmail Durmuş'un Çapa Tıp Fakültesi'ne sevkine karar verdi. Burada yapılacak tıbbi inceleme sonunda Durmuş'un vücudundaki kurşunun çıkartılmasında saðlık açısından bir sakınca görülmezse, kurşun çıkartılacak ve kriminal inceleme yapılacak.
Mahkeme, daha önce aldıðı keşif kararından vazgeçti. Mahkeme, daha önce 25 Mart 2011 tarihinde keşif yapma kararı almış, ancak karar bugüne kadar çeşitli gerekçelerle uygulanmamıştı. Keşif kararı alan hakim de, Kandıra F Tipi Cezaevi Ýnfaz Hakimliði'ne sürülmüştü.
MAHKEME GÖMLEÐÝ BÝLE ÝNCELEMEYECEK
83-523 nolu MOBESE kameralarının olay yerini görüp görmediðinin Ýstanbul Emniyet Müdürlüðü'ne sorulmasına karar veren mahkeme, gömleðin incelenmesine "iç giysi olduðu" gerekçesiyle gerek bulunmadıðı kararını aldı.
Bakırköy 9. Aðır Ceza Mahkemesi, delilleri yok eden polisler hakkındaki suç duyuruları taleplerini de reddetti.
Sanıðın tutuklanması yönündeki talebi de kabul etmeyen mahkeme, duruşmayı 7 Eylül 2012 tarihine erteledi.
ANF NEWS AGENCY