Katırcıoğlu: İktidar ekonomiyi yönetemiyor

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, demokrasiden uzaklaşan ve emperyalist arayışlara girişen iktidarın ekonomiyi yönetemediğini, krizin daha ciddi boyutlara ulaşacağını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, Türkiye ekonomisinin 2020’nin başından itibaren durgun olduğunu; mevcut krizin asıl nedeninin salgın olmadığını söyledi.

ANF’ye konuşan Katırcıoğlu, bugün yaşanan krizin etkisinin yadsınamayacağını, ancak asıl nedenin hükümetin ekonomiyi yönetememesi olduğunu belirtti. Katırcıoğlu, hükümetin ekonomiyi kötü yönetmesinin iki temel sebebine işaret etti:

* İçte demokrasiden uzaklaşması. 

* Dış politikada emperyalist arayışlar içine girmiş olması. 

KÜRT MESELESİNDE SERTLİK

Demokrasiden uzaklaşma konusunun da daha çok Kürt meselesinin barışçıl çözümü yerine hak ve adaletin çiğnendiği ve neredeyse bir Kürt nefretinin ortaya çıkmasına neden olan sertlik politikalarına geri dönüşle ilgili olduğunu kaydeden Katırcıoğlu, ekonomi ile demokrasi ilişkisine işaret etti: “Bir ülkede demokrasi yoksa, insanlar arasında özgür, eşit ve adil ilişkiler gelişmemişse ekonomide de başarılı olması mümkün değildir. Aynı şekilde bir ülke komşularıyla iyi ilişkiler içinde değil de onlarla tarihsel uzlaşmazlık konuları üzerinden sertlik politikalarına yönelmişse kaynaklarının önemli bir kısmı silahlanma ve güvenlik harcamalarına gidecek demektir. Bu da ekonomide işlerin kötü gidişinin arkasında yatan ikinci nedendir.” 

KRİZ DAHA DA DERİNLEŞİYOR

Katırcıoğlu, iktidarın ekonomi konusunda algı yaratma çabasının artık başarısız olduğunu da kaydetti: “2008 krizi sonrasında iktidarın kimyası bozulmuş, daha fazla reform yapmak yerine iplerin Ankara’nın eline daha güçlü bir şekilde geçmesini sağlayan bir politika izlemiştir. Bugün itibarıyla bu politikanın en uç noktasına doğru hızla ilerliyoruz. Soğanın fiyatının peşinden koşan iktidar, aynı zamanda tamamen kamu kaynaklarını yandaş şirketlere ihale yoluyla aktarmanın çabası içindedir. Elindeki medya şirketleri -ki bunlar ihale verdiği şirketlerin sahipleridir- ekonomide her şeyin iyi olduğuna dair algı yaratmanın peşinde olsalar da artık gerçekler çuvala sığmamakta ve kriz daha da derinleşmektedir.”

KRİZİN ETKİSİ DEĞİŞİYOR

Krizin bölgesel farklılıklar gösterdiğinin de altını çizen Katırcıoğlu, krizin özellikle Kürt kentlerinde etkisinin daha ciddi olduğunu kaydetti. Bölgede yüzde 80 civarında şirketin ya tamamen kapılarını kapattığını ya da geçici olarak üretimini durdurduğunu paylaşan Katırcıoğlu, “Bu sayı bile krizin etkisinin eşitsizliği konusunda bir fikir vermektedir” dedi.

DAHA BÜYÜK BÜTÇE AÇIĞI

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, Meclis’e sunulan bütçenin 2020’ye göre çok daha büyük bir açığı varsayan bir bütçe olduğunu belirterek, bunun da iki temel sorun yaratacağını söyledi: “Hazine’nin bu açığı kapamak için yapacağı borçlanma, faizlerin artmasına ve enflasyonun azmasına neden olacağı gibi özel kesimin de yatırım yapmasını önleyecektir. İkinci olarak, kalemler açıklandığında göreceğiz ama bu yılın bütçesinin de daha çok iç ve dış güvenlik harcamalarına kaynaklarının çoğunun gittiği bir bütçe olacaktır.”