KCK Ana Davası'nın duruşması ertelendi
"KCK Ana Davası"nın duruşmasınsa savunmalar yapıldı. Duruşma Pazartesi gününe ertelendi.
"KCK Ana Davası"nın duruşmasınsa savunmalar yapıldı. Duruşma Pazartesi gününe ertelendi.
Aralarında seçilmişlerin de bulunduğu 154 Kürt siyasetçinin yargılandığı "KCK Ana Davası"nın seri yargılanmasına Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ile Mehmet Nimet Sevim'in avukatı Feride Laçin ve Gazeteci Tayyip Temel'in avukatı Şivan Cemil Özen katıldı.
Av. Özen, müvekkilinin tutuklanmadan önce Türkiye’de günlük Kürtçe yayın yapan tek gazete olan Azadiya Welat’ın Genel Yayın Yönetmenliği ve DİHA'nın Kürtçe servis editörlüğünü yaptığını söyledi.
Müvekkili hakkında yüzlerce sayfadan oluşan iddianame hazırlandığını belirten Özen, tüm mesleki yaşamı boyunca yaptığı gazetecilik faaliyetlerinin bu davada suç delili haline getirildiğine dikkat çekti.
GAZETECİLİK VE SİYASİ FAALİYETLER 'SUÇ' SAYILDI
İddianamede müvekkilinin kendi mail adresine "Örgüte ait rapor" gönderdiğinin iddia edildiğini aktaran Özen, "Eğer bu örgüt talimatı ise bu maili neden kendisine göndersin ki?" diye sordu. Özen, müvekkilinin haber kaynakları ile yaptığı telefon görüşmeleri ve yaptığı röportajların da suç delili olarak gösterildiğini ifade etti.
Av. Feride Laçin de, dava dosyasına konulan ortam dinlemeleri kayıtlarının müvekkiliyle bir ilgisi olmadığını belirterek, müvekkilinin ticari amaçlı yurt dışına yaptığı ziyaretlerin suçlama konusu yapıldığını söyledi. Müvekkilinin, bir trafik kazasında yaşamını yitiren arkadaşları Cihan Deniz ve Hüsnü Ablay'ın cenazelerine katılmasının suç delili olarak dava dosyasına konulduğunu ifade eden Laçin, polisin gizli tanıkları yönlendirerek müvekkili hakkında gerçeğe aykırı bir şekilde ifade verdiğini belirtti. Dicle'nin dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın teşvik ve tavsiyesiyle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile tanıştığını ve Kürt sorununun çözümü için görüşmeler yaptığı hatırlatan Laçin, Dicle'nin Öcalan ile kurduğu bu ilişkinin iddianameye suç delili olarak konulduğuna dikkat çekti. Dicle'nin Newroz'da giydiği Kürt ulusal kıyafetleri olan "şal u şepik"in suç unsuru olarak gösterdiğini ifade eden Laçin, "Bu kıyafetler PKK kurulmadan, gerilla olmadan önce de vardı" diye belirtti. Laçin, müvekkillerinin beraatını talep etti.
Avukatların hazırladıkları yazılı savunmaların mahkeme heyetine sunulmasının ardından duruşma, Pazartesi gününe ertelendi.