‘KCK’ ana davasında Aktar salonu terketti

‘KCK’ ana davasında Aktar salonu terketti

"KCK" ana davasında DTP Ekoloji ve Yerel Yönetimler Komisyonu üyesi Zöhre Bozacı'nın delil ikamesine devam edildi. Bozacı hakkındaki telefon tape kayıtlarının okunması duruşmada müdafi avukatlar ve mahkeme heyeti arasında gerginliğe neden oldu. Avukat Mehmet Emin Aktar, davanın başından beri siyasi bir dava olduğunu ve tüm delillerin hukuka aykırı toplandığını belirterek, salonu terk etti.

BDP milletvekilleri, belediye başkanları, insan hakları savunucuları ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 98'i tutuklu, 175 kişi hakkında açılan "KCK" ana davasının duruşmasına Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada aralarında BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, İHD Diyarbakır Şubesi eski Başkanı Muharrem Erbey'in de bulunduğu 46'sı tutuklu 50 kişinin yanı sıra müdafi avukatlar ve Kürtçe tercümanlar hazır bulundu. Tutuksuz yargılananlardan Fırat Anlı ve Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Feleknas Uca ve tutuklu yakınları da duruşmayı izledi. Duruşmada, DTP Ekoloji ve Yerel Yönetimler Komisyonu üyesi Zöhre Bozacı'nın delil ikamesine devam edildi. Bozacı hakkındaki delil ikamesine geçilmeden önce, müdafi Avukat Sıla Talay, daha önce de telefon tapelerinin hukuka aykırı bir şekilde toplandığına ilişkin beyanları ve telefon tapelerinin dosyadan çıkarılmasına ilişkin taleplerini belirttiklerini ifade ederek, "Bu hukuka aykırı tapelerin dosyadan çıkarılmasını talep ediyoruz. Mahkeme bu konuda kendi kararlarını çiğnemiştir" dedi. Talay'ın taleplerini değerlendirmeyen heyet başkanı, telefon tapelerine ilişkin delil ikamesini okumayı sürdürerek, Bozacı'ya sorular sordu. Bozacı, avukatının bu konudaki görüşlerine katıldığını kaydederek, tapelere ilişkin cevap vermeyeceğini söyledi. 

Mahkeme başkanının Bozacı'nın cevap vermemesine rağmen tapeleri okumasına itiraz eden Avukat Talay, taleplerini ve itirazını yineledi. Heyet başkanının, müdafi Avukat Talay ile tartışarak, "Gelin o zaman benim yerime geçin, karar verin" diye tepki göstermesi dikkat çekti. Talay, hukuka aykırı bir şekilde toplanan ve sadece telefon numarası üzerinden, kimlik bilgisi olmadan yapılan dinlemelerin hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Talay'ın savunmasının ardından heyet başkanı telefon tapelerini okumayı sürdürdü. Heyet başkanın tapeleri okumayı sürdürmesi üzerine söz alan Avukat Mehmet Emin Aktar, bir haftadır Bozacı hakkında delil ikamesinin sürdüğünü ve bir hafta boyunca mahkeme heyetine taleplerini yinelediklerini kaydetti. Konuya ilişkin hukuki gerekçeleri ortaya koyduklarını fakat mahkemenin taleplerini değerlendirmediğini belirten Aktar, telefon tapelerinin hukuk dışı olduğuna ilişkin hukuki gerekçeleri mahkeme heyetine sundu. Aktar, "Bu davanın temeli çürük. Bu dava politik dava olduğu için yapılan politik faaliyetler de suç olarak görüyorsunuz. Eğer telefon tapeleri konusunda bu hukuka aykırılığı sürdürecekseniz, okuyacaksanız ben bu konudaki savunmada yokum" diye konuştu. 

Aktar'ın ardından savunma yapan müdafi Avukat Nahit Eren, daha önce Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yasadışı telefon dinlemelerine ilişkin aldığı "ret" kararını okudu. Eren, telefon dinlemelerinin hukuksal prosedürü ile ilgili belge ve yasaları mahkeme heyetine okuyarak, "Ben müdafi avukat olarak, haberleşme özgürlüğü ve özel hayatın gizliliğini ihlal eden bu dinlemeye itiraz edeceğim. Burada müvekkilin kimlik bilgileri olmadığı bir bir numara üzerinden yargılama yapılıyor. Bu usule aykırıdır" dedi. Heyet başkanı, "Ya avukat bey, diyelim ki; biz sanık hakkında müebbet hapis cezası veya idam cezası verdik. Sanık belli; ama adresi belli değil diye karar geçersiz mi olacak? Şekli şartlar uygun değil diye kararı geçersiz mi sayacağız?" diye sorusuna cevaben Eren, "Bu zaten bir usul mahkemesidir. Bu telefon numarasını başka birisi de kullanabilir. Kime ait olduğu tespit edilmeyen bir numara üzerinden yargılama yapmak zaten şekli şartlara aykırıdır, usule aykırıdır" diye cevapladı. 

Eren'in ardından tekrar konuşan Avukat Aktar, "Bu yargılamanın başından beri hukuka aykırı bir yargılama olduğunu söyledik. Siz bu delillerin hukuka aykırı olduğunu kabul ettiğinizde davanın boşa çıkacağını kabul etmiş olacağınız için bu talepleri reddediyorsunuz. Davadaki tüm deliller hukuka aykırı bir şekilde toplanmış. Bu yüzden bu delillere cevap vermeyeceğiz. Bu delilleri tartışmayacağız" dedi. Aktar'ın savunmasının ardından mahkeme başkanı telefon tapelerini ilişkin delilleri okumayı sürdürdü. Mahkeme başkanının delilleri okumasıyla birlikte Avukat Aktar duruşma salonunu terk etti. 

Telefon tapelerinin ardından İrfan Dündar'ın Bozacı hakkındaki beyanları okundu. Dündar'ın beyanlarında, Federal Kürdistan Bölgesi'nden Duhok ve Süleymaniye'deki Kürtlerden ve Kürt iş çevrelerinden zorla veya bağış adı altında para toplanıldığı iddia edildi. Dündar'ın beyanlarında DTP'nin göstermelik faaliyet yürüttüğü belirtildi. İddialara ilişkin Bozacı, "Bu şahıs beyanlarını mahkemede geri çektiğini belirtmişti. Bu para konusunda arkadaşım Bayram Altun gerekli cevabı vermişti, Altun'un cevaplarına aynen katılıyorum ve Dündar'ın yeni beyanlarının mahkemece okunmasını talep ediyorum" dedi. Dündar'ın beyanlarının ardından Bozacı hakkındaki telefon tapeleri okunmaya devam edildi. Bozacı telefon tapelerine ilişkin cevap vermedi. Delil ikamesinin ardından duruşmaya ara verildi.