KCK: Halkların direnişi Zalim Dehak’ların zulmünü mutlaka yenecek

KCK, Newroz bayramını kutlayarak “Halkların direnişi Zalim Dehak’ların zulmünü mutlaka yenecek, halkların direnişi ve özgürlük kazanacaktır” dedi.

NEWROZ 2024

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 2024 Newroz’u için yazılı bir mesaj yayınladı. Kurdistan Özgürlük Mücadelesinin ilk adımının 1973 Newroz’unda Çubuk Barajı toplantısıyla atıldığı hatırlatılan Eşbaşkanlık açıklamasında, “Çağdaş Kawa Mazlum Doğan, 1982 yılında direniş ateşini çakarak Newroz’u tarihsel anlamına yeniden kavuşturmuş, direniş geleneğini canlandırmış, gerilla bu direniş geleneğini Kurdistan'ın dağlarına, ovalarına, köylerine, şehirlerine yaymış, Kurdistan halkı her Newroz'la birlikte daha fazla uyanmış ve yeniden doğuşunu gerçekleştirmiştir. Böylece Newroz tarihsel anlamına ve amacına kavuşmuş, yeni bir çağ başlamıştır” denildi.

KCK’nin açıklaması şu şekilde: İnsanlık tarihinin en eski ve en anlamlı bayramlarından biri olan Newroz'u karşılıyoruz. Newroz zulme, köleliğe ve sömürüye karşı halkların geliştirdiği güçlü bir başkaldırıdır. Binlerce yıldır zalimlere karşı mazlumların direnişini ifade eden bu anlamlı gelenek, anlamından hiçbir şey yitirmeden ve daha da büyüyerek günümüze kadar ulaşmıştır. Bu tarihi günün yaratılmasında ismi anılan Demirci Kawa'dan Çağdaş Kawa Mazlum Doğan'a ve günümüze kadar Newroz'u yaşayan ve yaşatan herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Bu anlamlı gelenek ve bu geleneğin yaratıcıları, insanlığın ortak değerleridir.

Newroz Dehaqların zulmüne karşı direnerek zafer kazanmanın ve özgürleşmenin adıdır. Direnişle özgürlüğe ulaşılacağı inancıyla kadim Mezopotamya halklarının, Ortadoğu ve dünya halklarının, kadınların, gençlerin, emekçilerin ve bütün ezilenlerin Newroz'unu kutluyoruz. Newroz’u içinde hisseden, yaşayan, meydanlara çıkıp kutlayan herkesi Newroz ateşinin sıcaklığıyla selamlıyoruz.

KÜRT HALKININ NEWROZ SEVGİSİ ÖZGÜRLÜK TUTKUSUNA DAYANIR

Newroz'un yaratıcısı olan Kürt halkı tarih boyunca zulme ve sömürüye karşı direnmiş ve Newroz geleneğini sürdürmüştür, Binlerce yıldır özgürlük hasretiyle Newroz'u coşkuyla karşılamış ve kutlamıştır. Adeta Newroz halkı olarak var olmuş ve yaşamıştır. Önder Apo bu gerçeklikten dolayı Kürt halkı için 'Newroz Halkı" tanımlamasını kullanmıştır. Günümüzde de Kürt halkı özgürlüğe olan hasretle Newroz'u büyük bir sevgi ve coşkuyla kutlamaktadır. Her yıl olduğu gibi bu yıl da henüz Newroz günü olan 21 Mart gelmeden bulunduğu her yerde kutlamaları başlatarak Newroz'u ne denli özlediğini ve sevdiğini ortaya koymuştur. Kürt halkının Newroz sevgisi ve coşkusu özgürlük tutkusuna dayanmaktadır, Bizlerde aynı sevgi, coşku, özlem ve özgürlük tutkusuyla yurtsever Kurdistan halkının Newroz'unu yürekten kutluyoruz.

Küresel özgürlük hamlesiyle Kurdistan devriminin ve mücadelesinin bir parçası haline gelen ve demokratik modernite devriminin dünyaya yayılmasında büyük rol oynayan bütün dostların, kadınların, enternasyonallerin Newroz'unu ayrıca kutluyor, kendilerine selam, sevgi ve şükranlamızı sunuyoruz. Dostların mücadelemizle ve Önder Apo’yla olan dayanışması bizleri sevindirmiş, güçlendirmiş ve evrensel değerlere olan inancımızı daha da pekiştirmiştir. Kurdistan halkı dostların bu anlamlı tutumunu çok anlamlı buluyor, buna büyük değer veriyor.

NEWROZ ŞEHİTLERİNİ ANIYORUZ

Kürt halkının yiğit evladı büyük devrimci Mazlum Doğan, 1982 yılında Diyarbakır zindanında Newroz ateşini yakarak karanlıkları yırtmış ve Newroz geleneğini yeniden canlandırmıştır. Kendisini saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz. Newroz şehitleri şahsında bütün devrim ve demokrasi şehitlerini bir kez daha saygı ve minnetle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Çağdaş Kawa Mazlum Doğan'ın zindan karanlığında çaktığı kıvılcım Zekiye, Rahşan, Ronahî, Bêrîvanlarla büyük bir aleve dönüşmüş, Kürt halkının büyük uyanışını sağlamış ve bugün Küresel Özgürlük Hamlesiyle bütün insanlığı ısıtan ve aydınlatan güneş olmuştur.

Şüphesiz Newroz’u en derinden yaşayan ve temsil edenlerin başında zindan direnişçileri ve gerilla gelmektedir. Siyasi tutsaklar en ağır koşullarda Çağdaş Kawa Mazlum Doğan'ın direniş çizgisini taviz vermeden sürdürmüş, teslimiyeti ve ihaneti sonsuza dek mahkum edip yenilgiye uğratmışlardır. Teslimiyeti ve ihaneti yenilgiye uğratan ve özgürlük duruşuyla halkımıza ve mücadelemize büyük güç veren zindan direnişçilerinin Newrozlarını kutluyor, direnişlerini selamlıyoruz. Kurdistan Özgürlük Gerillası da Çağdaş Kawa'nın başlattığı direnişi Kurdistan dağlarının zirvelerine taşıyarak işgalci, sömürgeci, zalim düşmanı yenilgiye uğratmış, Kurdistan halkının yeniden doğuşunu sağlamıştır. Bu vesileyle bir kez daha Apocu fedai ruhla direnen gerillayı selamlıyor, Newrozlarını tek tek kutluyoruz.

Kurdistan tarihinde Newroz, Dehaqların zulmüne karşı Kawalar öncülüğünde Kürt halkının direnişini ve mücadelesini sembolize eder. Demirci Kawa’nın ateşi yakarak başlattığı direniş, zalim Dehaq'ın zulmünü yıkmış, halklar özgürlüklerine kavuşmuş ve yeni bir çağ olan Newroz doğmuştur. Tarihte zalimlere karşı mazlumların direnişini ifade eden bu anlamlı gelenek, PKK öncülüğünde yarım asrı bulan Kürt halkının direnişiyle sürmekte, karanlıkları aydınlatmakta, zalimleri yenerek özgürleştirmeye devam etmektedir. Bugün demokratik modernite anlayışıyla insanlığın evrensel özgürlük mücadelesine dönüşen Kurdistan Özgürlük Mücadelesinin ilk adımı 1973 yılının Newroz’unda Çubuk barajı toplantısında atılmıştır. Çağdaş Kawa Mazlum Doğan 1982 yılında direniş ateşini çakarak Newroz’u tarihsel anlamına yeniden kavuşturmuş, direniş geleneğini canlandırmış, gerilla bu direniş geleneğini Kurdistan'ın dağlarına, ovalarına, köylerine, şehirlerine yaymış, Kurdistan halkı her Newroz'la birlikte daha fazla uyanmış ve yeniden doğuşunu gerçekleştirmiştir. Böylece Newroz tarihsel anlamına ve amacına kavuşmuş, yeni bir çağ başlamıştır.

BU GELİŞMELERİN YARATICISI ÖNDER APO’DUR

Şüphesiz tüm bu tarihsel gelişmelerin olmasını sağlayan Önder Apo olmuştur. Önder Apo özgürlük mücadelesini başlatarak Kürt halkını Newroz'la yeniden buluşturmuş ve Kurdistan'da yeni bir tarihsel süreci başlatmıştır. Bundandır ki çağımızın bütün zalim Dehaqları bir araya gelerek uluslararası bir komployla Önder Apo'yu tutsak etmiş ve İmralı tecrit ve işkence sistemine almışlardır. Önder Apo 26. yılında bu tecrit ve işkence sistemine karşı direnmektedir. Çok açıktır ki Önder Apo'nun zalim Dehaqlara karşı direnişi en büyük Newroz olmaktadır. Newroz’u en büyük yaşayan ve yaşatan Önder Apo'dur. En büyük Newroz direnişçisi olan Önder Apo’nun Newrozu'nu kutluyor, selam, saygı ve sevgilerimizi belirtiyoruz.

10 Ekim 2023 tarihinde "Önder Apo'ya Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm” şiarıyla dostlar öncülüğünde küresel özgürlük hamlesi başlatılmış ve bu kapsamda bugüne kadar çok önemli çalışmalar yapılmıştır. 2024 yılında bu hamlenin amacına ulaşmasını sağlamalı, bu temelde mücadelemizi büyütmeli ve geliştirmeliyiz. Newroz kutlamaları bunun zirvesi olmalı, halkımız her yerde alanlara çıkarak Önder Apo'nun fiziki özgürlüğünü haykırmalı, direniş ve özgürlük tutumunu ortaya koymalıdır. 2024 Newroz'u bu amaç ve şiarla milyonların katıldığı güçlü bir eylem olmalıdır. Hareket ve halk olarak gerici, faşist, inkarcı, ırkçı, yalancı, Kürt düşmanı AKP-MHP rejiminin tecrit ve işkence uygulamalarına, işgal ve soykırım saldırılarına tahammülümüz kalmamıştır. Önder Apo üzerinde uygulanan mutlak tecrit hiçbir biçimde kabul edilebilir değildir.

AKP-MHP faşizmi Kürt halkına yönelik işgal ve soykırım saldırılarını artırarak sürdürüyor. Başta Rojava olmak üzere Kurdistan'a dönük saldırıları savaş suçu kapsamındadır. Rojava'da yapılan saldırılar açıkça savaş suçudur. Şimdi de Kürt soykırımını gerçekleştirmek için yeni planlar yapıyor. Çağımızın zalim Dehaq'ı olan Tayyip Erdoğan’a ve onun rejimine karşı Newroz ruhuyla direnişimizi büyütmeli, 2024 yılını zafer yılına dönüştürmeliyiz. Bu amaçla milyonlar halinde alanlara çıkmalı, Newroz‘u en güçlü biçimde kutlamalıyız.

Halkların direnişi Zalim Dehaqların zulmünü mutlaka yenecek, halkların direnişi ve özgürlük kazanacaktır. Bu inançla bir kez daha Kürt halkının ve bütün Mezopotamya, Ortadoğu ve dünya halklarının Newroz’unu kutluyoruz.”