KCK İnançlar ve Halklar Komitesi'den Maraş katliamı açıklaması
KCK İnançlar ve Halklar Komitesi'den Maraş katliamı açıklaması
KCK İnançlar ve Halklar Komitesi'den Maraş katliamı açıklaması
KCK İnançlar ve Halklar Komitesi, Maraş katliamının 35. yıldönümü vesilesiyle, yaşamını yitirenleri andı. Komite, Alevi halkını başta öz savunma ve öz yönetim alanlarında olmak üzere kendilerini yaşamın her alanında daha güçlü örgütlenmeye çağırdı.
KCK İnançlar ve Halklar Komitesi, Maraş katliamının 35. yıldönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı. Komite, Aleviliğin tarihsel ve toplumsal olarak yarattığı ve yaşattığı değerlerıh toplumun demokratikleşmesine büyük katkılar sunduğunu belirtti. Bu özelliğinden ötürü Aleviliğin sürekli egemenlerin baskı ve katliamılarına maruz kaldığına dikkat çeken İnançlar ve Halklar Komitesi, “Egemen ve tekelci sisteme muhalefeti nedeniyle her zanamn sistemin boy hedefi olan Aleviler, buna rağmen asla ezilenden yana olmaktan geri durmamıştır. Zalime karşı sürekli olarak mazlumdan yana konumlanmak bir yandan Alevi toplum ve kültürünü zalimin en temel hedefi durumuna getirirken, öbür yandan onu demokratik toplumun öncü güç ve değerlerinden en başat olanı haline getirmiştir. Maraş katliamı Alevi toplumunun bu tarihsel misyonu ve onurlu duruşunun bir bedeli olarak gerçekleşmiştir. Canları pahasına da olsa, insanlık onurunun en somut ifadeleri olan demokratik değerleri, yani inancını, kültürünü, eşitliğini ve özgürlüğünü savunan canları şahadetlerinin 35. Yıl dönümünde saygı ve minnetle anıyoruz. Bu menfur katliamı gerçekleştirenleri de nefretle kınıyoruz” dedi.
‘KATLİAMI DEVLET PLANLAMIŞ VE YÜRÜTMÜŞTÜR’
“Maraş katliamı, özellikle Alevi gençleri ve aydınlarının Kürdistan ve Türkiye’de yükselen devrimci direnişte öncülük düzeyinde rol aldığı bir dönemde gerçekleşmiştir” denilen açıklamada devamla şu ifadelere yer verildi: “Bununla bir yandan Alevi toplumunun kitlesel olarak bu devrimci direnişe katılmasının önü alınmaya çalışılmış, bir yandan da bir Sünni-Alevi çatışması yaratılarak devrimci dinamizmin hedefi saptırılmak istenmiştir. Oysa katliamda faşist çeteler birer araç olarak kullanılmış, katliamı bizzat devlet planlamış ve yürütmüştür. Zaten planın bir parçası olarak katliam, toplumun bir iç çatışması olarak yansıtılmış ve ardından da askeri darbe yapılmıştır. Aynı plan bugün bölgesel düzeyde DAİŞ üzerinden uygulanmaktadır. Maraş katliamını gerçekleştiren zihniyetle aynı olan AKP zihniyeti, DAİŞ’i, tıpkı Maraş katliamında kullanılan sivil faşistler gibi kullanmaktadır.
Devletin bu kirli ve kanlı planı gerek devrimci hareketler, gerekse de toplumun çeşitli sosyal grupları tarafından deşifre edilmiş, Maraş’ta katledilen canlar anısına devrimci mücadele sağlam temeller üzerinde yükseltilmeye devam etmiştir. Alevi halkımız, başta Kürdistan dağlarında yükseltilen direniş olmak üzere, zındanlarda, kentlerde ve yurt dışındaki mücadele mevzilerinin ön saflarında yerlerini alarak, Maraş şehitlerinin ideallerini önemli oranda yaşamsal kılmıştır. Bu mücadele sonucunda sorunların çözümüne dair somut adımlar atmasa da devleti, Alevileri, Kürtleri, Asurileri, Yezidileri tanımaya zorlamıştır.”
GÜÇLÜ ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI
KCK İnançlar ve Halklar Komitesi açıklaması, “Maraş şehitleri başta olmak üzere devrim ve demokrasi şehitlerimizin anısına yükselttiğimiz mücadele bugün Ortadoğu halklarının umudu, evrensel demokrasi hareketinin ise ilgi odağı olmuştur. Alevi halkımızın zulme karşı yüzlerce yıldır yükselttiği direniş geleneği Kerkük, Şengal ve Kobanê’de genişleyerek bölgesel ve evrensel bir düzey kazanmıştır. Evrensellik kazanan bu mücadeleyi yerellerde somut örgütlenmelere kavuşturmak hem en güncel görev hem de her sosyal grubun güvencesi olacaktır. Maraş katliamının 35. yıldönümü vesilesiyle Alevi halkımızı başta öz savunma ve öz yönetim alanlarında olmak üzere kendilerini yaşamın her alanında daha güçlü örgütlenmeye çağırıyoruz. Tekrardan Maraş şehitlerinin şahsında tüm devrim ve demokrasi şehitlerimizi saygıyla ve minnetle anıyoruz” ifadeleriyle son buldu.