KDP ihanetine sınır muhafızı maskesi

İşgalci Türk devletinin işgal planları için KDP’den gerilla alanlarına yönelik daha fazla baskı yapmasını istediği bildirildi. Girişimin Kürt kamuoyunda tepki çekmemesi için Sınır Muhafız Birlikleri maskesi kullanılıyor.

Türk devletinin yeni işgal planları kapsamında KDP tarafından Irak Sınır Muhafız Birlikler adına gerilla alanlarına yapılan askeri sevkiyatın perde arkasındaki bazı detayları daha netleşti.  

ANF’nin ulaştığı kimi görüntü, fotoğraf ve kişilerle yaptığı görüşmeler sonucunda Sınır Muhafız Birlikleri'nin tümünün KDP’ye bağlı güçler olduğu ortaya çıkmıştı. Bölgeye gönderilen güçler arasında özellikle Zerevani olarak bilinen güçler ön çıkarken, yine Mesrur Barzani’ye bağlı Gulan ve Parastin güçleri de gerilla alanlarına sevk edilmişti.

Ajansımızın edindiği bilgilere göre Türk devleti işgal planlarının başarıya ulaşması için KDP’den gerilla alanlarına yönelik daha fazla baskı yapmasını istediği belirtildi. KDP’nin bu temelde heraket geçtiği aktarılırken, bu durum yapılırken de özellikle Başûrê Kurdistan’ın iç kamuoyunda herhangi bir tepkinin oluşmaması için de bunun Irak adına yapılması gerektiği ifade edildi.

IRAK DA İŞİN İÇİNE ÇEKİLMEK İSTENİYOR 

Bu kapsamda KDP’nin çeşitli planlarla Türk devletinin politikalarına Irak’ı da dahil etmek istediği ve temelde KDP’nin Irak merkezi hükümeti ile görüşmesi için Bağdat’a bir heyet gönderdiği öğrenildi. Bağdat’ta merkezi hükümetin yetkilileriyle oturan KDP heyetinin sınırda uyuşturucu ticareti ve kaçakçılık yapıldığı gerekçesiyle Irak merkezi hükümetinden güç talep ettiği kaydedildi. Bu görüşmede uyuşturucu ticareti ve kaçakçılığı önlemek gerekçesiyle bölgeye Irak Sınır Muhafız Birlikleri adıyla güç gönderilmesinin kabul edildiği ancak KDP’nin bu güç adı altında gerilla alanlarına kendi güçlerini gönderdiği aktarıldı.

BİRLİKLERİN BAŞINDAKİ İSİM DILÊR FERZENDE

Duhok ve Şêladizê bölgelerine gönderilen Irak Sınır Muhafız Birlikleri’nin hepsinin KDP’ye bağlı güçler olduğu ortaya çıkarken, bu gücün sorumlusunun ise Hoşyar Zebari’nin yeğeni Dilêr Ferzende olduğu öğrenildi. Ferzende’nin Şêladizê’ye giden gücün başında olduğu ifade edilirken, Irak merkezi hükümetinin ise KDP’nin bu şekilde davranmasına karşı olduğu belirtiliyor. Bağdat’ın bu durumdan rahatsız olduğu, KDP’ye Irak Sınır Muhafız Birlileri'nin bu şekilde konumlandırılmasının Irak’ın amacına göre olmadığı ve buna karşı itirazların söylendiği ifade edildi.

Iraklı yetkililerin KDP’yle görüşerek “Bize başka bir şey dediniz ancak sahada farklı bir durum oluyor” dediği de belirtildi.