KHK’liler, toplantılarını HDP'de yaptı

KHK'liler, Ankara Valiliği tarafından yasaklanan toplantılarını HDP Genel Merkezi’nde yaptı.

Ankara’da 5- 6 Ekim’de yapılması planlanan KHK’liler buluşması, Ankara Valiliği tarafından engellenince KHK’lilerin toplantısına HDP Genel Merkezi ev sahipliği yaptı. Yasaklanan toplantılarını yapmak üzere sabah saatlerinde HDP Genel Merkezi’ne gelişleri engellenen KHK’liler, darp edilerek gözaltına alınmak istendi. HDP milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Habip Eksik’in müdahaleleri ve görüşmeleri sonucu KHK’liler HDP Genel Merkezi’ne giriş yaptı.

GERGERLİOĞLU: İNSAN HAKLARI HAREKETİ OLDULAR

Toplantının açılışında söz alan Ömer Faruk Gergerlioğlu, şöyle konuştu:
"Yaşanan süreci görüyorsunuz. KHK’lılara sivil ölüm yaşatılıyor, bir kırım şeklinde. KHK’lılar 21. yüzyılda NAZİ Almanya’sından da fazlasına varan uygulamalarla karşı karşıya. Bu uygulamaları ifşa etmeye yönelik gayret de yoğun bir engellemeye maruz kalıyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. KHK zulmü bitecek.
100 binlerce kişi bunun mağduru durumunda. Mazlum 1 buçuk milyona yakın kişi var. Bu artık KHK’lı olmayanları da etkiliyor. Türkiye’nin siyasi, hukuki, ekonomik, sosyolojik her standardını düşüşe uğratıyor. Bu çok tehlikeli. Türkiye bir an evvel hukuk devletine dönmek zorunda.
Bugün KHK buluşması için bir aradayız. 3-4 aydır bu buluşma için uğraşıyoruz. Türkiye’nin insan hakları hareketi oldu bu KHK buluşmaları. Çünkü bu buluşmaların içinde Kürt’ü de var Türk’ü de var, Alevisi de var Sünnisi de var, sağcısı da var solcusu da var, dindarı da var ateisti de var. Birbirleriyle dayanışıyorlar. Bu platformlar Türkiye’nin 100 yıllık tarihinin yüz akı. Yaptığımız iş çok çok önemli. Türkiye demokrasi tarihine not düşecek çok önemli buluşmalar.
Biz bir Türkiye buluşması planladık. İzni alınmış, resmi başvurusu yapılmış bir buluşma idi. Ama buna bile tahammül edemediler. KHK zulmünün 5-6 Ekim’de Ankara’da konuşulmasını engellemek için var güçleriyle çabaladılar. Ve sonunda 5-6 Ekim buluşmamızı yasakladılar ki biz 3-4 aydır son derece değerli gayretlerle, gece gündüz demeden çalıştık. Türkiye’nin demokratikleşmesi için çok kıymetli bir çalışma. Biz yılmadık ve bu buluşmayı başka bir şekilde gerçekleştirmenin yolunu aradık.

'KHK'LİLER BU DOST ELİNİ UNUTMAZ'

Sosyal medya inledi. 'KHK buluşması engellenemez' dedik, 100 binler bunu duydu. Aylardır dünya bizi duyuyordu. Ama bizi duymak istemeyen iktidar yasa dışı bir şekilde engelledi bizi. Dün bu yasa dışı engellemeye karşı benim partim HDP ve Saadet Partisi bize bir çağrı yaptı. En dar anımızda bize el uzatanın hakşinaslığını, güzelliğini biz asla unutmayız. KHK’lılar da HDP ve SP’nin bu dost elini unutmayacak. Biz tüm partilere çağrı yapıyoruz. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de dün görüştüm. Dönüş bekliyoruz kendisinden. Eğer bizi genel merkezine kabul ederse memnuniyetle gider toplantımızı orada da yaparız.
HDP ve SP’nin bize kucak açmasını dahi kabul edemediler. Bu sabah HDP’nin, bir siyasi partinin yolu kesildi, vatandaşlar giremesin diye. Yaptıklarının Anayasa’da, yasada, hukukta yeri yok. Yolu kesip vatandaşların geçişini engellediler. Çünkü bunlar zulmün duyulmasını engelleme gayreti. Biz bugün KHK hukuksuzluğunu bir kez daha belgeledik. Bugün hukuksuzluğu belgeledik, yarın KHK zulmünü yeneceğiz. Bu bitecek, bizim azmimizle, inancımızla bitecek."

BULDAN VE TEMELLİ'DEN MESAJ

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli de buluşmaya mesaj göndererek desteklerini ifade etti. Buldan ve Temelli'nin gönderdiği, Gergerlioğlu tarafından okunan mesajda şu ifadeler yer aldı:
"Birlikte daha güçlüyüz sloganıyla bir araya gelen KHK'li Platformları'nın değerli bileşenleri, buluşma dolayısıyla dayanışmayı büyüten değerli katılımcıları, 20 Temmuz 2016'da ilan edilen OHAL'i gerekçe göstererek çıkarılan KHK'ler eliyle on binlerce kamu emekçisi, bilim insanı, eğitimci, sendikacı kendilerinden savunma alma ihtiyacı dahi hissedilmeden ihraç edilerek işsiz bırakıldı, sosyal yaşamdan tecrit edildi, adeta ölüme terk edildi. Kendi sonunu gören AKP iktidarının şiddeti, hukuksuzluğu toplumsal kesimlere yaymasını, antihukuku 'yeni Türkiye'nin düzeni olarak dayatmasını demokrasi güçleri asla kabul etmeyecektir. Bu zulüm ancak bir araya gelerek, dayanışarak, demokrasi ve barış talebinde ısrar ederek son bulabilir. Programlarımız dolayısıyla katılamadığımız KHK'liler Buluşması'nı bu duygularla selamlar, HDP'nin her daim mücadelenizin yanında olduğunu bilmenizi isteriz."