Kızıltepe'de binler Kobanê için ayağa kalktı

Kızıltepe'de binler Kobanê için ayağa kalktı

Kızıltepe'de DÖKH öncülüğünde 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle düzenlenen mitinge binlerce kişi katıldı. Mitingde konuşan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, “Kobanê direnişi tüm insanlık değerlerinin savunulmasıdır. Demokrasi ve özgürlük değerlerinin sembolüdür” dedi. Mitingin ardından yürüyüş yapmak isteyen halka polisin saldırısı üzerine başlayan olaylar devam ediyor. 

DÖKH'ün Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 1 Kasım Dünya Kobanê Günü çerçevesinde Newroz alanında düzenlediği mitinge binlerce kişi katıldı. Mazıdağı ve Derik ilçelerinden de mitinge katılım oldu. Sabah saatlerinde Özgürlük Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi ise miting alanına “Biji berxwedana Kobanê” “Biji Serok Apo” sloganları eşliğinde yürüyüş düzenleyerek geldi.

Polis ilçe merkezi ve miting alanı çevresini ablukaya aldı. Miting alanına girişlerde polis üç arama noktası oluşturdu. Mitingde HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kızltepe Belediye Eş Başkanı Leyla Salman, DBP İl eş başkanları da katıldı.

Sahneye Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kobanê direnişinde yaşamını yitiren YPG/YPJ komutanları Arîn Mirkan, Diyar Bagok posterleri, YPG, KCK, PKK bayrakları ve “Biji berxwedana Kobanê” pankartı asıldı. Miting alanında bulunan binlerce kişi “Kobanê” yazılı dövizler, yeşil, sarı, kırmızı flamalar taşıdı. Kitle sık sık “Biji berxwedana Kobanê” “Biji YPG-J” “Biji Serok Apo” sloganları attı. Mitingin ön saflarında yöresel kıyafetleri ile yer alan kadınlar dikkat çekti. 

Miting Kürdistan özgürlük mücadelesi ve Kobanê direnişinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı, “Çerxa Şoreşê” marşı okundu. Kızıltepe Şehit Eli Temel Kültür Merkezi grubu Dengê Jînên Azad konser verdi. Konserin ardından konuşmalara geçildi. 

İlk sözü alan Kızıltepe DBP ilçe Eş Başkanı Kemal Ece, Kürdistan'ın dört parçasının Kobanê ile birlikte olduğunu söyleyen Ece, Kobanê direnişi etrafında tüm Kürtlerin birleştiğini kaydetti. 

‘KÜRT ÖRGÜTLERİ TERÖRİST DEĞİLDİR’

Daha sonra söz alan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk ise Kürtlerin Kobanê'de kendi özgürlüklerini savunduğunu ifade etti. “Kürtler kimsenin toprağını işgal etmedi, kendi topraklarını savunuyor” dedi. 

Kürt örgütlerinin terörist olmadığını belirten Türk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kürtler ve Kürt örgütleri için terörist diyen kirli politikanın sahipleri şunu iyi bilsinler ki Kürtler ve Kürt örgütleri kutsal bir mücadelenin savunucuları ve yürütücüleridir.”

‘KÜRDİSTANİ GÜÇLERİ KUTLUYORUM’

Kürtler olmadan Ortadoğu da hiçbir halkın özgürleşemeyeceğinin altını çizen Türk, Kobanê etrafında bir araya gelen tüm Kürdistani güçler ve siyasi yapıları da kutladığını söyledi. Şu anda izlenen kirli siyaset ile Kürtler arası oluşan birliğin ortadan kaldırılmaya çalışıldığına dikkat çeken Ahmet Türk, “Kürt halkı birliğini bu kirli siyasete karşı korumalı ve kazanımlarını hep birlikte savunmaya devam etmelidir” diye konuştu.

‘KOBANÊ EVRENSEL BİR SİMGEDİR’

Kobanê’de direnenlerin insanlık değerlerini savunduğunu hatırlatan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım'da YPG, YPJ, HPG savaşçılarına sahip oldukları için onurlu ve gururlu olduklarını ifade etti.

Mezhepçi, tekçi, faşizan zihniyetin ürünü olan DAİŞ çetesine karşı direnen YPG/YPJ savaşçılarını binlerce kez kutladığını kaydeden Yıldırım, şunları söyledi: “Kobanê direnişi artık sınırları aştı. Kobanê artık demokrasi ve özgürlük değerlerinin savunulduğu evrensel bir simgedir.” 

Kürt kadınlarının Kobanê direnişindeki öncü rolünü de hatırlatan Gülser Yıldırım, “Kürt kadını Kobanê'de kahramanca direniyor. Yaşasın önder Apo felsefesi ile direnen Kürt kadını” diye konuştu.

‘POLİS YAŞLI KADINI DARP ETTİ’

Polis miting alanının girişinde oluşturduğu arama noktasında elindeki yeşil, sarı, kırmızı şalı ile geçişine izin vermediği 75 yaşındaki Vesile Çelik, isimli yaşlı kadını darp etti. Polis tarafından kolundan darbelenen yaşlı kadının kolu şişti ve morluklar oluştu.

Öte yandan mitingin ardından yürüyüşe geçen kitleye polisin saldırısı ile başlayan olayların çarşı merkezinde devam ettiği bildirildi.