KNK, ulusal konferans için çalışacak

KNK, ulusal konferans için çalışacak

25-26 Mayıs tarihleri arasında 13. Genel Kurulu'nu Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleştiren Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), kurultayın sonuç bildirisini yayınladı. Ulusal birlik çalışmalarının bütün dinamiklerle yürütüleceğine dikkat çeken KNK ulusal konferans için çalışacaklarını duyurdu.

Belçika’nın başkenti Brüksel'de geçtiğimiz hafta sonu Kongreya Netewî ya Kurdistan (Kürdistan Ulusal Kongresi- KNK) 13. Genel Kurulu'nda gerçekleştirilmişti. Kürdistan’ın dört parçasından çok sayıda parti ve örgütü temsilcinin ile iki yüze yakın delegenin katıldığı kurulda KNK yeni çalışma programını hazırladı.

35 örgüt ve parti kurum temsilcisinin hazır olduğu kongrede 50 Kürdistani kuruluş ile organizasyon KNK üyesi statüsüyle yerini aldı. Yêkgirtîya Islamî ya Kurdistanê, Komelî Zahmetkêşanî Kurdistan, Hemwelatîyê Azad ve Partîya Demokrat ya Pêşverû ya Kurdê Sûrîyê'nin gözlemci olarak katıldığı kongrenin misafirleri BDP, KDP, YNK, Goran, Kürdistan Demokrat Örgütü-İran,  PDK-Bakur ve Güney Kürdistan Parlamenterler Birliği temsilcileriydi.

KNK, genel kurulda yapılan tartışma ve alınan kararları bugün bir sonuç bildirisiyle yayınladı. Kürt ve Kürdistan sorunuyla ilgili gelişmelerin kongrede ele alındığına dikkat çeken KNK, genel kurulda bir dizi kararı aldıklarını açıkladı. Kurulda alınan kararlar ise şöyle:

1- KNK bütün ulusal dinamikleri ulusal birlik zeminde buluşturmaya devam edecek.

2- Kürdistan ulusal birlik konferansı için çalışmalar yapılacak.

3- Sayın Öcalan ile diğer siyasi tutukluların serbest bırakılması için geniş çalışmalar yürütülecek.

4- Sayın Öcalan'ın Nobel barış ödülüne aday gösterilmesi için iç ve dış kamuoyunda çalışmalar yapılacak.

5- KNK, Fransa hükümetine KNK Yürütme Konseyi Üyesi Adem Uzun'un serbest bırakılması çağrısı yapıyor.

6- Kürdistan'ın kazanımları, özellikle de Federal Kürdistan Bölgesi'nin statüsü ile Batı Kürdistan'daki yeni durumun korunması.

7- Kuzey Kürdistan ve Türkiye'de Öcalan ve KCK tarafından başlatılan yeni sürecin desteklenmesi.

8- Kürtlerle birlikte Kürdistan'da yaşayan diğer etnik ve dini gruplar; Asuri-Süryani-Keldani, Ermeni, Türk, Fars, İslam, Hıristiyan Yahudi, Alevi, Êzidî, Şiî ve Yaresan'ların demokratik bir toplum zemininde haklarının korunması.

9- Batı Kürdistan'da demokratik, sosyal ve laik bir sistemin kurulması, başta asker, polis ve asayiş güçleri olmak üzere bütün idari yapının birlik temelinde inşa ve organize edilmesi.

10- ABD, AB ve diğer ülkelere PKK'yi terörist örgütler listesinden çıkarma çağrısı yapıyoruz.

11- BM ve diğer uluslararası kuruluşlara Kürt ve Kürdistan davasına destek vermeye, demokratik bir çözümün önünün açılmasına yardımcı olmaya çağırıyoruz.

12- İran'a Kürtlere yönelik idam, şiddet ve baskı politikasından vazgeçmeye, Kürdistan'ın öncü siyasi güçleriyle müzakere etmeye çağırıyoruz.

13- KNK, Doğu Kürdistan'daki bütün ulusal dinamiklere bir koalisyon birliği oluşturmaya ve rejime karşı İranlı muhaliflerle ittifak yapmaya çağırıyor.

14- KNK, Batı Kürdistan'a Hewlêr anlaşması bağlı kalmaya ve Yüksek Kürt Konseyi çatısı altında toplanmaya çağırıyor.

15- KNK, Federal Kürdistan Yönetimi'nden Kerkük ile Kürdistan'ın dışında kalan ilçeleriyle yakından ilgilenmesini ve bu bölgelerin yeniden Kürdistan'a girmesi için çaba sarf etmesini istiyor.

16- KNK Türk, Arap ve Fars halklarına özgür, barış ve ortak yaşam temelinde demokratik, sosyal ve laik bir sistemin kurulması için Kürt ve Kürdistan halkına yardımcı olmaya çağrısı yapıyor.

Genel kurulda yapılan seçimlerde Nilüfer Koç ve Tahîr Kemalîzade KNK'nin eşbaşkanları olurken, Yürütme Konseyi'ne Kürdistan'ın dört parçasından şu isimler seçildi: Zübeyir Aydar, Adem Uzun, Rojan Hazım, Dilşah Osman, George Aryo, Songül Karabulut, Rodî Melek, Sorouer Kemanger, Refîq Gafur, Nizamettin Toğuç, Medeni Ferho, Nadya Mozirî ve Behzat Pîrmusa.