Kobanê Davası: Bu yargılama bir partinin odasında başladı!

Kobanê Davası duruşması avukatların savunmalarıyla devam etti. Av. Nuray Özdoğan, "Bu yargılama siyasi bir partinin odasında başladı" dedi.

DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te yaşanan protestolar nedeniyle aralarında HDP’nin rehin tutulan eş genel başkanları, MYK üyelerinin de bulunduğu 108 isim hakkında açılan davanın 4’üncü duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde verilen aranın ardından devam etti.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Edirne Cezaevi’nde bulunan Selahattin Demirtaş ile Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla kısa konuştu.

Buldan’ın “Başkan sizi özledik. Yakında yanınıza geliriz” dediği Demirtaş, gülerek “Ziyarete gelin ama başka türlü gelmeyin” yanıtı verdi. Buldan da “İnşallah siz geleceksiniz” dedi. Diğer Kürt siyasetçilerle Kürtçe konuşan Demirtaş, herkese selamlarını iletti. O anlarda “Gezebiliyor musunuz” diye sorulan Demirtaş,  soruya “Tüm gün Edirne’de geziyoruz” diye espriyle yanıt verdi.

Mahkeme heyetinin bir süre sonra yerini almasıyla yeniden başlayan duruşmada, taleplerini dile getirmeye devam eden Avukat Mesut Beştaş, bir kısım müvekkillerinin yasama dokunmazlığına değindi. 

Demirtaş’ın dosyasının pilot bir dosya olduğunu dile getiren Beştaş, AİHM’in Demirtaş’a dair verdiği kararın yargılamaların hepsini ilgilendirdiğini vurguladı.

HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü’nün avukatı Mehmet Oruç ise iddianamenin düzenlenmesi aşaması ve sonrasında müvekkilinin ifadesinin alınmadığını dile getirdi.

Selahattin Demirtaş’ın avukatı Cahit Kırkazak da savunmasında duruşmayı takip etmek isteyenlere dönük engellemeler üzerinde durdu.

HDP önceki dönem milletvekili Emine Beyza Üstün’ün avukatı Nuray Özdoğan da şöyle dedi:

"Cezaevinin Yenikent girişinde 4 avukat durdurulduk, içeri alınmadık, arabamızın fotoğrafı çekildi. Sizden talimat aldıklarını söylüyorlar, yalan söylediklerini şimdi öğrendik. O yüzden meslektaşlarımız size ulaşmaya çalıştı. Bu yargılamada aleniyet sağlama görevi sizin ve bizimdir. Ama size ulaşamadık. Yargılama sürecine dair her türlü meselede size ulaşabilmeniz lazım. Yargılama ne bu salonda başladı ne savcılık odasında ne de emniyette başladı. Bu yargılama açık ve net olarak siyasi bir partinin odasında başladı.”

ÖHD Ankara Şube Eşbaşkanı Şevin Kaya da söz alarak, “Avukatların dahi içeri giremediği bir yerde yargılamanın yapılması mümkün değil" dedi.

Avukatların taleplerinin ardından HDP eski MYK üyesi Can Memiş söz aldı. Avukatlarının duruşmada olmadığını belirten Memiş, davadan vareste tutulmak istediğini talep etti.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi salonundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılan eski Milletvekili Altan Tan, iddianame de kendi hakkında iddia edilen suçlamalara cevap verdi.