Kobanê Davası: Duruşma protestolarla sürüyor

Kobanê Davası'nın duruşmasında mahkeme heyeti avukatların taleplerini reddetti. Duruşma protestolarla sürüyor.

28’i rehin tutulan 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası'nın duruşması, verilen aranın ardından devam etti. Duruşma, avukatların usule itirazlarıyla devam etti. Avukat Mesut Beştaş, “Öncelikle şunu ifade etmekte yarar görüyorum; bu dosyaya konu olayların ortaya çıkarılması için biz avukatları olarak çok istekliyiz. Ama biz buna karşılık dosyanın kapsamında olan olayların gerçekliğinin ortaya çıkarılması karşısında birçok bariyerin olduğunu görüyoruz. Nitekim olayların açıklığa kavuşturulması yöntemleri ifade edilmiş ama bugüne kadar adım atılmamıştır” dedi.

BEŞTAŞ: ENDİŞELERİMİZ ARTTI

Beştaş, şunları söyledi:

 “Biz usulün uygulanması açısından bütün müdafileri temsilen bazı arkadaşlardan sizinle görüşmek için istekte bulunduk. Bu görüşmenin asıl amacı olayın açıklığa kavuşturulmasında müdafi, müdahil, iddia makamı ve mahkemenin hukuk temelinde iş birliği yapmasına yönelikti. Ancak sabahtan bu duruşmaya girerken, bir kısım avukatın içeriye bile girmelerine izin verilmedi. Bununla birlikte hiçbir müdafiye bu dosyaya dair fikrine izin verilmedi. Bu çerçevede biz sayın mahkemenizin şu ana kadar ki yaklaşımlarının bizim arzuladığımız ölçekte adil yargılama hususundaki endişelerimizin arttığını söylemek isterim.”
İddianameye geçilmeden önce dosyaya ilişkin itirazlarını da dile getiren Beştaş, “Bunlar da birinci derece sorumlu olarak sizin ve aynı zamanda usulün uygulanması hakkında ilgililerin söz hakkının tanınmamasıydı. Bir diğer şey bizim tarafımıza iddianamenin tebliğ edildiği tutanağa geçildi. Biz isterdik ki yapılan her işlem, burada hukuka hakkaniyete hizmet edecek her cümle tutanağa doğru geçsin. Ancak bunu da görmedik. Mevcut tebliğ edildiği söylenen 3 bin 600 küsür sayfadan bu iddianameye konu edilemeyecek birçok husus mevcut. Kimseyi usul hükümlerine boğma niyetinde değilim. Ancak bir şahıs hakkında herhangi bir soruşturma başlatıldığında bu soruşturma kovuşturma aşamasına geçildikten sonra aynı olaya ikinci kez bir soruşturma başlatılamaz; yani mükerrer yargılama daha yargılamanın ilk günü bitirilmesi gereken bir usul kuralıdır. Bu çerçevede velev ki gözden kaçmış ise de usul açısından ilk açılan soruşturma kovuşturma aşamasına geçmiş ise soruşturmanın ilk açılan dosya ile birleştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

'ADİL YARGILAMA ORTADAN KALKTI'

İddianamenin 6-8 Ekim protestoları esas alınarak yapıldığını ifade eden Beştaş, şunları kaydetti:
“Bu olaylarla ilgili açılmış birçok dava vardır. Bu davalar açılmışken, bize göre siyasi saikle gerçekleştiği tartışmasız olan ve mahkeme kararıyla yine siyasi saik ver tavsiye aracı olarak kullanılmak üzere mahkemenin önüne geçmiştir. Bu çerçevede siz iddianamenin okunmasına geçmeden önce daha önce hakkında soruşturma açılmış, kovuşturmaya dönüştürülmüş müvekkillerle ilgili tefrik kararı verilerek ilk dosyalarına gönderilmesi gerekiyor. Gerek soruşturma aşamasında gerekse şu an yürüttüğümüz kovuşturma aşamasında adil yargılama koşullarını ortadan kaldıran uygulamalarla karşı karşıyayız. En fazla biz değil, müvekkillerimizi bu uygulamalarla karşı karşıya. Hiçbir müdafi yargılananlardan daha fazla bu dosyayla ilgili bilgi sahibi olamaz. Bu uygulamaları ifade etmek için biz müvekkilimiz Selahattin Demirtaş’ın söz almak istediğini biliyoruz bu nedenle bir kısmı belki de hakimin reddini de kapsayacak şekilde gerekçelerini sunması için müvekkile söz verilmesini talep ediyoruz."
Söz alan Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, müvekkiline söz verilmesini ve onun itirazlarının ardından taleplerini dile getireceklerini söyledi.
Figen Yüksekdağ’ın avukatı Ezgi Güngördü de, “Hem sabahki tutumunuza hem de yaşanan usulsüzlüklere dair Sayın Yüksekdağ da söz alacak. Akabinde biz avukatlar olarak söz alacağız. Bundan sonraki duruşma düzeni için de sizinle uzlaşılan doğrultuda, yani bu doğrultuda devam etmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Eski DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in avukatı Cemile Turhallı Balsak, müvekkilinin itiraz ve taleplerinin dinlenmesini talep ederek, “Tutumunuza dair itirazlarımız var. Bunları tabi akış içerisinde ifade etmeye çalışacağız. Tutuk incelemesi yaptığınız sıradaki tutumunuz ile şimdiki tutumunuz aynı değil. O günkü tutumunuzun dışında bir tutumla karşı karşıyayız. Bugün tanımadığımız, bilmediğimiz ve hakikaten nezaket sınırlarının eşiğini öngöremediğimiz bir tutumla karşı karşıyayız. Bu tutumun yargılamaya katkı sunması mümkün değil. Bu şekilde sizin başkan sıfatıyla bu heyete başkanlık etmenizin bir anlamı olmayacaktır” dedi.

TALEPLERE RET

İddia makamı, avukatların taleplerinin reddedilmesini ve iddianamenin okunmasını talep etti. Heyet, avukatların taleplerini reddederek, siyasetçilerin reddi hakim talebinin gerekçesinin yazılı olarak beyan edileceğini belirtti.
Mahkeme iddianamenin okunması safhasına geçilmesi gerektiğini belirtti. İddianamenin okunmaya başlamasıyla, duruşma protestolarla devam ediyor.
Avukatların, reddi hakim talebi üzerine konuşma yapmaları için Yüksekdağ, Demirtaş ve Tuncel’in söz almalarına dair talepleri de reddedildi. Yüksekdağ ve Demirtaş, SEGBİS bağlantısından “söz istiyorum” yazılı kağıtları gösteriyor. Mahkeme salonundan alkışlı protestolar yükseliyor.