Kobanê Davası: Mahkeme hukuki değil politik davranıyor

Kobanê Davası’nda savunma yapan siyasetçiler, mahkemenin hukuki değil, politik kararlar vermeye çalıştığını belirtti.

DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırıları sonrası 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen protestolar nedeniyle Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) rehin tutulan eş genel başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 20’si tutuklu 108 isim hakkında açılan davanın 4’üncü duruşması 3’ncü gününde sürüyor.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görülen dava dosyasında sanık olarak yer alan 108 kişi, 29 ayrı suçlamayla toplam 38’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 19 bin 680 yıl hapis istemiyle yargılanıyor.

Sincan Cezaevi’nde tutulan siyasetçiler salonda bulunurken, HDP'nin rehin tutuşan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş duruşmaya mazeret bildirerek katılmadı. Figen Yüksekdağ ve görevi gasp edilen Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve Gülser Yıldırım Kandıra Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) duruşmaya bağlandı.  Eski MYK üyesi Zeki Çelik Edremit’ten, Berfin Özgü Özköse ve Zeynep Ölbeci Bakırköy Kapalı Cezaevi'nden, eski MYK üyesi Gülfer Akkaya 7. Sulh Ceza Hakimliği’nden, eski milletvekili Emine Beyza Üstün de Datça Asliye Ceza Mahkemesi salonundan SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan siyasetçiler duruşma salonuna getirildi.

Tutuksuz yargılanan İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder, önceki dönem milletvekilleri İbrahim Binici, Altan Tan ve HDP MYK üyesi Can Memiş duruşmadan vareste tutulduğu için katılmazken, tutuksuz yargılanan, görevi gasp edilen Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen ve avukatlar Kenan Maçoğlu ve Maviş Aydın duruşma salonunda bulundu. Geriye kalan dava avukatları başkanın temaslı olması nedeniyle “Bu koşullarda dava yapılamayacağını” belirterek, davaya sağlık mazeret dilekçesi gönderdi. 

TUTSAKLAR SAVUNMA YAPMAK İSTEMEDİ

Davaya bakan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi başkanının testinin de pozitif olduğu öğrenildi.

Salonda bulunan tutsak siyasetçiler savunma yapmak istemediklerini belirtti. SEGBİS ile bağlanan tutsaklar da savunma yapmak istemediklerini kaydetti. 

Geçici heyet tarafından söz verilen iddia makamı tutukluluk dosyasının mevcut durumu, sanıkların kaçma ihtimalleri esas alınarak, tutukluluk devamını istedi.

Duruşma salonuna temsili olarak geldiklerini belirten avukat Maviş Aydın, mahkeme başkanın testinin pozitif çıkmasından kaynaklı duruşma salonunda bulunan herkesin temaslı olduğundan duruşmanın yapılamayacağını kaydetti.

Söz alan avukat Kenan Maçoğlu da "Savunması alınsa da alınmasa da tüm arkadaşlarımızın tahliye edilmesi gerekiyor" dedi.

Tutukluk durumu hakkında siyasetçiler söz aldı. İlk olarak söz alan Nazmi Gür, "Türkiye’yi gerçekten kışa doğru giderken bir bahar iklimine sokmak istiyorsanız mahkemeniz için küçük Türkiye için büyük bir adım olacak" dedi.

'ÖLÜ DAVA!'

Günay Kubilay da 6-8 Ekim döneminde HDP MYK üyesi olduğunu belirterek, “Demirtaş AİHM kararı bu çağrının şiddet içermediğini belirtmiştir. Kararın heyetiniz tarafından tanınmaması hukuki bir karar değil politik bir karardır” dedi. 

HDP MYK üyesi Alp Altınörs, "AİHM kararı uygulansın. Hukuken ölü doğan bir dava ve siyaseten de zamanını doldurmuş bir davadır" diye belirtti.

Duruşma siyasetçilerin beyanlarıyla devam ediyor.