Kobanê Davası’nda avukatlar duruşma salonunu terk etti

Kobanê Davası’nın ilk duruşmasında tüm avukatların salona alınmamasına tepki gösteren avukatlar ile mahkeme başkanı arasında tartışma yaşandı. Avukatlar, duruşma salonunu terk etti.

DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik işgal saldırılarına karşı 6-8 Ekim isyanı gerekçe gösterilerek 6 yıl 3 ay sonra açılan davada, 28’i rehin olmak üzere 108 kişi yargılanıyor.  Bunlar arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş da var.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yürüttüğü davanın ilk duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülüyor.

Yer kalmadığı gerekçesiyle 100'e yakın savunma avukatı salona alınmadı. Avukatlar için ayrılan yerlere çevik kuvvet polisleri oturtuldu.

Salondaki avukatlar, dışarıda bekleyen tüm avukatların salona alınmasını istedi. Ancak mahkeme başkanı, Covid-19 gerekçesiyle sınırlı sayıda avukat alacağını ve bu konuda taviz vermeyeceğini söyledi.

Bu sırada tutsak siyasetçiler Bülent Parmaksız, Alp Altınörs, Günay Kubilay, Nezir Çakan, Mesut Bağçık, Zeki Çelik, Ayşe Yağcı, Bircan Yorulmaz, Dilek Yağlı, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün, Pervin Oduncu, Sibel Akdeniz, Ayla Akat Ata, isimlerinin okunması üzerine ses çıkarmadı. Duruşmaya SEGBİS üzerinden katılan tutsak siyasetçiler mahkeme başkanına cevap vermedi. Tutsak siyasetçiler bağlandıkları yerden alkışlarla protestoya devam etti.

Avukatlar da mahkeme heyetini protesto etti ve sıralara vurdu. “Avukatlar uyarıldı” şeklinde tutanak tutulması ardından avukatlar tepkilerini sürdürdü. Devam eden tartışmalar sırasında avukatlar duruşma salonunu terk etti.

Duruşmada devlet ve yandaşlarının avukatları hazır bulundu. Sağlık Bakanlığı avukatları, İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Yasin Börü’nün avukatları, AKP’li ve Hür Dava Partisi avukatları, Emniyet Genel Müdürü avukatları bunlar arasında yer alıyor.