'Kobanê Davası'nda rehine politikası işkenceye dönüştü'

Tutuk incelemesinin yapılacağı Kobanê Davası öncesi açıklama yapan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Rehine politikası, hürriyeti kısıtlayıcı bir işkenceye dönüşmüştür" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, 18’i tutsak 108 siyasetçinin yargılandığı Kobanê Davası’nda ara karar öncesi duruşmanın görüldüğü Sincan Cezaevi Kampüsü önünde açıklama yaptı. Eyleme milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Kobanê Davası’nın, Kürt halkına ve Kürt kadınlarına yönelik, bu ülkenin eşitliğini isteyenlere karşı bir karartma davası olduğunu belirten Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Bugün tutuk incelemesi yapılacak arkadaşlarımızdan biri de Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayımız Gültan Kışanak. Gültan Kışanak kadın özgürlük mücadelesinin bir neferidir. Kürt halkının mücadelesinin bir neferidir. Halkların, inançların, bu ülkedeki mazlumların yoldaşıdır. Bütün hayatını bu mücadelede geçirmiştir. 1980’lerden bugünlere kadar devletin nasıl normal ve demokrat olmadığını nasıl hukuk üstünlüğünün egemen olmadığı görüyoruz. Darbe sürecinden bugüne kadar her zaman bu ülkenin Kürde, kadına ve değişim isteyenlere karşı OHAL rejimiyle yönetilmesi Gültan Kışanak şahsında açığa çıkıyor. 1980’de Diyarbakır Cezaevinde Esat Oktay Yıldıran’a karşı dik durmuş, direnmiş bugün de direnen bir kadın devrimciden bahsediyoruz. Gültan Kışanak’ı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı iken gözaltına alıp tutuklayanlar ve 7 yıldır tutukluluk süresi dolduğu halde 4 duvar arasında tutanlar biliyoruz ki; Gültan Kışanak’ın davasından korkuyorlar. Biliyoruz ki Gültan Kışanak’ın duruşundan, sözünden korkuyorlar eyleminden korkuyorlar. O her sözünü halklar kadınlar için hak ve hakikat için söyledi. Onun için Gültan Kışanak’ı da diğer arkadaşlarımızı da rehine olarak tutuyorlar” dedi.

'DİZ ÇÖKMEDİKLERİ İÇİN REHİN TUTULUYORLAR'

Gültan Kışanak’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayı olduğunu hatırlatan Gülistan Kılıç Koçyiğit, şunları söyledi: “Ortada demokratik bir seçim var mı? Yok. Bağımsız ve tarafsız bir seçim var mı? Yok. Zaten bu hiçbir zaman olmadı, bizler açısından hiç mümkün olmadı. Bırakın seçimin tarafsız ve bağımsızlığını, biz çok uzun süredir cezaevlerinde olan aday arkadaşlarımızla yol yürüyoruz. Geçmiş süreçte Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Selahattin Demirtaş kampanyasını cezaevinden yürüttü. Bugün de Türkiye başkenti adayı cezaevinde ve kampanyasını buradan yürütmek zorunda. Neden? Kürt olduğu, demokrat, kadın, sosyalist olduğu için. Bu ülkede AKP’ye bu karanlık zihniyete diz çökmediği için içeride ve kampanyayı da oradan yürütüyor.

Türkiye’de üstü karartılmaya ve boğulmak istenen barışın adayıdır. Kendi sözleriyle, Diyarbakır’dan Ankara’ya ve Türkiye’nin dört bir yanına barış köprüleri kurmak için yola çıkmıştır. Kürt sorununun çözümsüzlüğünü dayatanlara karşı Gültan Kışanak Kürt sorununun demokratik çözümünün ve barışın mümkün olduğunu belirterek adaylığını ilan etti. Bize düşen, Gültan Kışanak ve barış iradesinin etrafında kenetlenmektir. Bu ülkeyi karanlığa sürüklemek isteyenler, bu ülkeyi savaşa mahkum etmeye çalışanlara karşı barışın ve Gültan’ın sesini her yerde yükselteceğiz. Gültan’ın sesi cezaevlerine sığmaz; bu ses meydanlarda, sokaklarda, kürsülerde, üniversitelerde olacak, fabrikalarda olacak, tarlalarda olacak. Biz onun yol arkadaşları olarak ve kız kardeşleri olarak Gültan’ın sesini sadece Ankara’da değil Türkiye’nin dört bir yanına, her sokağa, her mahalleye ve eve taşıyacağız. Onun barış iradesini, mücadeleci ruhunu, özgürlükçü ruhunu ve her bir sözünü topluma ulaştırmak bizlerin boynunun borcudur.
Bu seçim adil değil ama bir parça hukuk ve adalet varsa Gültan Kışanak bugün serbest bırakılmalıdır. Zaten 7 yıllık azami tutukluluk süresi aşılmıştır. Rehine politikası, hürriyeti kısıtlayıcı bir işkenceye dönüşmüştür. Bu nedenle biz Gültan Kışanak’ın tahliye edilmesi ve kampanyasını dışarıda bizlerle yürütmesini istiyoruz. Gültan Kışanak’ın içeride tutulduğu her gün hukuksuzluk, karanlık zihniyet derinleşiyor. Bütün arkadaşlarımızın özgür kalması isteğimizi ifade ediyoruz. Gültan’ın yeri kadınların yanıdır, halkların yanıdır, mücadeledir. Biz Gültan’ın direnişinin yanındayız. Gültan Kışanak onurumuzdur, onun adaylığı barışın önünü açmak içindir. Bütün halklara ve kadınlara sesleniyoruz: Gelin, bu hukuksuzluklara karşı ses çıkaralım yan yana duralım, Gültan Kışanak’ın sesini, sözünü her yere taşıyalım.”

Açıklama “Jin, Jîyan, Azadî” sloganı ile son bulurken, Gülistan Kılıç Koçyiğit ve beraberindekiler, Kobanê Davası'nın duruşmasını izlemek için duruşma salonuna geçti.