Kobanê Davası 23 Aralık'a ertelendi

Kobanê Davası'nın duruşmasında konuşan rehin tutulan Selahattin Demirtaş, "Ekonomide anlatılanlar, cezaevindeki cinayetler, kadın katliamları, İmralı tecridi; her şey birbiriyle bağlantılı" dedi.

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları karşısında 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek 21’i tutsak 108 isim hakkında açılan Kobanê Davası’nın 8’inci duruşması, 2’nci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde devam etti.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına, tutuksuz siyasetçiler Gülfer Akkaya ve Berfin Özgü Köse İstanbul’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) bağlandı. Rehin tutulan siyasetçiler bulundukları cezaevlerinden duruşmaya SEGBİS ile bağlanırken, Sincan Cezaevi’nde tutulan siyasetçiler ise duruşma salonunda bulundu.

Duruşmaya dava avukatlarının yanı sıra HDP’li milletvekilleri Erdal Aydemir, Abdullah Koç, Serpil Kemalbay ile tutuklu siyasetçilerin yakınları ve HDP il ilçe yöneticileri katıldı.

HDP eski MYK üyesi Bülent Parmaksız, 19 Aralık Cezaevi Katliamı'nda katledilen kişileri anarak, “Savunma yapmayacağım ama davayı ilgilendiren bazı şeyler söyleyeceğim” diye konuştu.

Hukukun işlemediğini söyleyen Parmaksız, aynı zamanda ülkedeki ekonomik çöküşe dikkat çekti.

Parmaksız, "Biz bu toprakları patronlara yedirmeyeceğiz. Direneceğiz, mücadele yükselecek, bu hükümet gidecek. Fırtınalı bir dönem bekliyor bizi" dedi.

DEMİRTAŞ, İKTİDARIN DAVADAKİ ROLÜNE DİKKAT ÇEKTİ

Duruşmada verilen aranın ardından rehin tutulan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş söz aldı.

"Bu koşullarda savunma yapma imkanımız yok" diyen Demirtaş, "Mahkemeniz delil topluyor, bizi de tamamlanmamış iddianameye karşı savunma yapmaya zorluyor" vurgusunda bulundu.

Türk yargısının talimatla çalıştığını vurgulayan Demirtaş, "Bu dava ile ilgili hükümet 500’den fazla açıklama yaptı, bunun dünyada örneği yok" dedi.

Demirtaş, şöyle devam etti:

"HDP’nin kapatılma davasına ana dava olarak bu görülüyor. Dolayısıyla burada yaşananlar 84 milyonu ilgilendiriyor. Türkiye dün gece itibariyle resmi para birimi dolara geçirme kararı aldı. Yerli ve milli hükümet doları Türkiye'nin gayri resmi parası ilan etti. Seçim kazanmak için gözünü karartmış durumda. Ekonomide anlatılanlar, cezaevinde yaşanan cinayetler, kadın katliamları, İmralı'da Öcalan üzerindeki tecrit, her şey birbiriyle bağlantılıdır.

'TUTSAKLAR ÖLÜME TERK EDİLİYOR'

Son bir hafta içinde cezaevlerinde adeta cinayet gibi öldürmeler var. Hayatlarını kaybeden arkadaşlarımızı rahmetle anıyorum, tüm halkımıza başsağlığı diliyorum. Tutsakların ölüme terk edilmesi, intihara sürüklenmesi insanlık suçudur.

Cezaevindeki tüm arkadaşlar adına bir çağrı yapmak istiyorum. Lütfen moralli olsunlar, sağlıklarına dikkat etsinler. Hiçbir tutuklu arkadaşımız kendini yalnız hissetmesin. Hem tutsaklarla hem de aileleriyle yan yana olmaya devam edeceğiz."

MAHKEME HEYETİNİN HUKUKSUZLUĞU ANLATILDI

Avukat Mahsuni Karaman, düğünde olduğu ispatlanmasına rağmen ceza verilen müvekkili Mazlum İçli’yi anlattı.

Dava avukatlarından Kenan Maçoğlu, “Bugüne kadar yüzlerce ara karar kurdunuz. İstediğiniz bütün ara kararlar eksiksiz yerine getirildi ancak 3 tanesi yerine getirilmedi. Tanık Kerem Gökalp'in cezaevinden savcı Ahmet Altun’a gönderdiği mektup var. Biz bunu talep ettik ancak Şırnak Cezaevi İdaresi de böyle bir mektubun, dilekçenin olmadığını söylüyor. Mahkeme bunu bizden gizliyor" dedi.

Duruşmaya, 23 Aralık’a kadar ara verildi.