Kobanê Davasını izleyen uluslararası heyet: Bir siyasi tiyatroya tanıklık ettik

Kobanê Davası’nı takip etmek amacıyla Türkiye’ye gelen heyet, izlenimlerini ve HDP ile dayanışmasını düzenlediği bir basın açıklaması ile paylaştı. Heyet bir siyasi tiyatroya tanıklık olduğuna dikkat çekti.

HDP'yi hedef alan Kobanê Davasını izleyen uluslararası heyet, HDP Genel Merkezinde bir basın toplantısı düzenleyerek, duruşmaya dair görüş ve izlenimlerini paylaştı. 

Francois Alfonsi: Sol kesimlerden gelen bu grupla birlikte Kürtlerle dostluk grubunu oluşturduk. Diğer gruplar da var. Sol-sosyalistler, Yeşiller Partisi’nin dışında vekiller de var aramızda. Avrupa’da birçok birlik de bizi destekliyor. Covid 19 salgınına rağmen eylemlerimizi sürdürüyoruz. Burada iki parlamenter olarak bulunuyoruz. HDP ile dayanışma göstermek ve Demirtaş'ın tahliye edilmesini istemek için burada bulunuyoruz. Burada bulunuyoruz çünkü Türkiye ve Kürdistan’a demokrasinin gelmesi Avrupa’nın da demokrasisinin gelişmesini sağlayacak. Bu sabah da gördük ki, bu aslında bir diktatörün siyasi davası. Savunma avukatlarının haklarına saygı yoktu. Salonun içerisinde polis ve asker vardı. Savunmaya gelenler ve suçlananlar dışında çoğunu polis ve asker oluşturuyordu. Dileriz ki davanın sonucunda tüm tutuklu yargılananlar serbest bırakılır. 

Brando Benifei: Yunanistan’dan değişik siyasi gruplardan parlamenterler olarak buradayız. Arkadaşımızın belirttiği gibi pek çok farklı gruptan insanlar olarak buradayız. Bizler HDP ile dayanışma içerisindeyiz ve Erdoğan'ın, diktatöryal rejiminin karşısında duruyoruz. Avrupa Birliği’nde Sosyalist ve Demokratik Partisi’nden bir parlamenterim. Benden önceki arkadaşımın da söylediği gibi Avrupa Parlementosu’nda Türkiye’nin antidemokratik uygulamaları ve HDP’ye yapılan baskıları sürekli olarak dile getiriyoruz.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Erdoğan için diktatör demişti. Biz bugün burada bu otoriter anlayışın bir örneğini gördük. Avukatların en ufak haklarına dahi saygı duyulmadığını gördük. Tabii ki Türkiye ve Avrupa Birliği birlikte hareket etmeli ama bu Erdoğan’ın çizdiği yolla olmamalı. Tam da bu sebeple HDP ile dayanışmaya sadece bugün değil gelecekte de devam edeceğiz. Her zaman HDP'nin yanındayız ve bu davayı da sonuna kadar takip edeceğiz.

Anna Miranda: Ben Anna Miranda. Galiçya’dan geliyorum. HDP’nin kardeş partisiyiz. Avrupa Parlamentosu’nda HDP’nin Türkiye’de bir yasal bir parti olduğunu söyledik ve Erdoğan rejimine karşı da haklarını savunduk. Burada zaman zaman bu karma grup ile HDP’nin haklarını savunmak ve diyalog geliştirmek için bir araya geliyoruz. Ama bir diktatör ile nasıl bir diyalog kurulabilir ki? Partinin haklarına saygı duyması gerekiyor. Bu benim şahsi fikrim değil, Avrupa Parlamentosu’nun fikri. Tam da bu sebeple Strasbourg’da da Demirtaş davasını takip ettik. Bugün de HDP’nin gayri meşrulaştırılması, illegalize edilmesi için düzenlenmiş gayrimeşru bir siyasi tiyatroya tanıklık ettik. Buna izin vermeyeceğiz. Biz buna ne Avrupa Birliği’nde ne de dünyada izin vermeyeceğiz.

Eric Coquerel: Fransa Parlamentosu’nda milletvekiliyim. Boyun Eğmeyen Fransa Partisi’nden geliyorum. Başkanımız Jean-Luc Mélenchon da 2022’de başkanlığa aday olacak. Onun grubunu temsilen buradayım. Burada olmamın 3 sebebi var. Birinci sebebi HDP ile enternasyonal dayanışma içinde olduğumuzu göstermek. İkinci sebebi ise Türkiye’deki politik gidişat ve siyaset, insan haklarını ihlal ediyor. Otoriter bir rejim olan iktidar şu anda yargıyı araçsallaştırmış durumda. Bu siyasi süreçte yargılanan HDP’lilerin yanında olduğumuzu göstermek için buradayız. Bugün mahkeme salonunda 300 polis için yer vardı, ama HDP avukatları için yoktu, ayrılmamıştı. 

Bunun HDP’yi engelleme amacında olduğunu görüyoruz, biliyoruz. Bugün HDP’nin yargılanma sebebinin Kobanê’deki Kürtlerle dayanışması olduğunu biliyoruz. Kobanê’deki Kürtlerin cihatçı DAİŞ’e karşı savaştıklarını da biliyoruz. Bu sebeple Fransız hükümetinin de sessiz kalmasını anlamıyoruz. İşte bu yüzden Fransa’ya döndüğümde İçişleri Bakanlığı’ndan neden sessiz kaldıklarına dair görüşmek için randevu isteyeceğim. Meclis Başkanı’ndan da randevu isteyeceğim ve Kürtlerin uğradığı bu haksızlığa karşı neden sessiz kaldığını soracağım. 

Maciej Konieczny: Merhaba, adım Maciej Konieczny, Polonya'dan bir milletvekiliyim. Kobanê Davası’nı takip etmek için burada bulunan İlerici Enternasyonal'in bir bileşeniyim. Bugün gördüğümüz adil bir yargılama değildi. Polis ve askerler için yeterince yer vardı ama avukatlar için yer yoktu. Tarafsız davranıyormuş gibi dahi görünmeyen bir hakim vardı karşımızda. Adil bir yargılama yoktu. HDP’yi suçlayan ve yargılamak isteyen bir davaydı. Türkiye’deki demokrasi bileşenlerini de yargılıyorlardı. Bugün mahkeme salonunda gördüklerimizi tüm dünyanın bilmesi çok önemli. İşte bu yüzden HDP ile dayanışma içerisindeyiz. HDP, Kürtler ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları ile dayanışmak için buradayız. Bunu diğer ülkelere de aktaracağız.

Marta Rosique: Ben Marta Rosique. Katalonya’dan geliyorum. Katalonya Parlamentosu’nda parlamenterim. Bugün siyasi dava nasıl olur, açıkça bunu gördük. Aslında bu dava hiç açılmamalıydı. Bu davanın sebebi Kürt hareketini, Kobanê’de DAİŞ’e karşı savaşan Kürtleri ve kardeş partimiz HDP’yi kriminalize etmek. Dava başlarken avukatlar salonda değildi. Aynı şekilde iddianame okunurken de avukatlar salonda değildi, Kürtçe konuşanların çevirisi düzgün yapılmadı. Aynı şekilde SEGBİS'le bağlananların görüntüleri de iyi değildi. Bugün HDP’ye yapılan baskıları kınamak ve HDP ile dayanışmak için buradayız. 

Eulàlia Reguant: Biz Katalonya’dan ve BASK bölgesinden parlamenterler olarak politikanın nasıl bir baskı aracı olarak kullanıldığını biliyoruz ve yaşıyoruz. Siyasi dava ne demek gayet iyi biliyoruz. HDP’nin de siyasi bir dava ile yargılandığını biliyoruz. Biz de benzer bir dava ile yargılandığımız için Kürt hareketi ile dayanışmak için buradayız. 

Oihana Etxebarrieta Legrand: Kısaca şunu söylemek isterim ki, biz her zaman birbirimizi korumak zorundayız. HDP feminizmi ve sosyalizmi savunuyor, biz de bunları savunduğumuz için buradayız. Türkiye bir anda İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı aldı ki bu sözleşme kadınlar, LGBTİ+lara karşı şiddetin önlenmesi için vardı. 

Jean-Christophe Sellin: Fransa Sol Partisinden geliyorum. Partimizin Dış İlişkiler Sorumlusu ve yeni Eşbaşkanıyım. HDP ile dayanışmak için sürekli farklı organizasyonlarla Türkiye’ye geldik, bu 14'üncü gelişimiz. Bugün iki şey yargılanıyordu: DAİŞ’in saldırılarına karşı direnen Kobanê halkı ve HDP’nin politikası. Erdoğan Kobanê Davasını 7 yıl sonra tekrar gündeme getirdi. Kobanê’de DAİŞ’e karşı verilen savaş, aslında tarihi bir savaştı. Bu tarihi savaş aynı zamanda kadınların da zaferiydi; DAİŞ’e ve cihatçı harekete karşı, aslında feminist bir zaferdi de. Dolayısıyla bugün HDP’ye saldırıların da tarihi bir önemi var, aslında tarihi bir örnek oluşturuyor. 

HDP Türkiyedeki birinci muhalefet; bunu açıkça söylüyorum. AKP-MHP ittifakı, iktidarı HDP’ye saldırıyor çünkü onlar da HDP’nin tüm Türkiye’ye, tüm Türkiye'nin yurttaşlarına seslendiğini ve onların sorunlarını sahiplendiğini görüyor. HDP sadece Kürtlerin partisi değil; insan haklarını savunan, feminizmi savunan, ekolojizmi savunan, sosyalizmi savunan herkesin partisi. Tam da bu sebeple HDP, HDP’nin bayrağı, HDP'nin programı, savunduğu değerler, Ortadoğu için demokratik konfederalizm, hepsi aslında bizim de sahiplendiğimiz değerler. Buradan Fransız hükümetine seslenerek konuşmamı bitirmek istiyorum: İnsan haklarına saygılı olunmadığı müddetçe Türkiye ile ekonomik ilişkileri sonlandırın. Kardeş partimiz HDP ile dayanıştığımızı söylüyorum; yaşasın enternasyonal dayanışmamız!

HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Hişyar Özsoy: Biz de çok teşekkür ediyoruz heyetimize. Dünyanın değişik yerlerinden geldiler, hepsi HDP üzerindeki baskıların politik olduğunu ve dayanışma için burada olduklarını ifade ettiler.

Davayı izleyen heyetin üyeleri: 

Marta Rosique - Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti 

Eulàlia Reguant - Katalonya Halk Birliği Partisi - (CUP) Katalan Meclisi Milletvekili

Oihana Etxebarrieta Legrand - (Bask BİLDU) İspanya Bask ülkesi ve Navarre siyasi koalisyonu EH Bildu

Francois Alfonsi - AP Kürt Dostluk Grubu Koordinasyon üyesi

Ana Miranda - Avrupa Parlamentosu EFA Grubu Milletvekili

Jean-Christophe Sellin - Fransa Sol Parti Eş Koordinatörü ve Bölgesel Meclis Üyesi

Eric Coquerel - Boyuneğmeyen Fransa Partisi Ulusal Meclis Üyesi  

Emilie Marche - Boyuneğmeyen Fransa Partisi Aura Bölgesel Meclis Üyesi  

Brando Benifei - Avrupa Parlamentosu Sosyalistler & Demokratlar Grubu Milletvekili

Evin İncir - Avrupa Parlamentosu Sosyalistler & Demokratlar Grubu Milletvekili

Maciej Konieczny – Meclis Üyesi, Razem, Polanya  

Eva Ampazi - İlerici Enternasyonel bileşenlerinden Yunanistan MeRA25 Partisi ve Polonya Sol Parti 

David Adler – İlerici Enternasyonel Genel Koordinatörü

Chantal Morel Vullier - (AIAK – France) Fransa Kürt Dostluk Derneği

Michel Lemoine – (AIAK – France) Fransa Kürt Dostluk Derneği