Kocaeli Newrozu: Bu ateş Amed’de daha da büyüyecek

Kocaeli’deki coşkulu Newroz kutlamasında konuşan DEM Partili Çiçek Otlu, "Ateşimiz Amed’de daha da büyüyecek. Biz bu ülkede işçi sınıfını reddedenlere karşı birleşerek mücadele edeceğimizi göstereceğiz” dedi.

Darıca ilçesinde bulunan Millet Bahçesi’nde gerçekleşen Newroz kutlamaları, yoğun bir katılımla başladı. 

Halaylar eşliğinde coşkulu bir atmosferin oluştuğu alanda, "Jin jiyan azadî", “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana Rojava” sloganları yükseldi.

Ancak polisler, bazı yurttaşların getirdiği sarı, kırmızı ve yeşil renkli eşyaların içeriye alınmasını engelledi. 

Kutlamalar, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

DEM Parti il ve ilçe eşbaşkanları ile belediye eşbaşkan adaylarının konuşmalarıyla devam eden etkinlikte, DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’a sert tepki gösterdi. 

Gençlerin alana alınmaması ve renklerin engellenmesiyle ilgili olarak Vali’ye seslenen Gergerlioğlu, "Hangi devirde yaşıyoruz anlamak mümkün değil. Bu ilin gerçek sorunları var. Topraklarımız betonlaşıyor, derelerimizden zehir akıyor, havamız kirleniyor. Seddar Yavuz’un derdi ne; renkleri miting alanına almayayım” dedi.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu ise konuşmasında, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve diğer tutsakların Newroz'unu kutladı. 

Çiçek Otlu, “İran’da başlayan ve Rojhılat’ta büyüyen Jina Emînî'nin sesi olan biz kadınlar hep birlikte haykıralım; ‘jin, jiyan, azadî.' Ateşimiz Amed’de daha da büyüyecek. Biz bu ülkede işçi sınıfını reddedenlere karşı birleşerek mücadele edeceğimizi göstereceğiz. Bu yerel seçimde Kocaeli’ni kazanacak mıyız? Ev ev dolaşacak mıyız? Bu ülkede Kürtlerin, devrimcilerin, sosyalistlerin var olduğunu gösterecek miyiz? O zaman vardık, varız, var olacağız. Bizi yok sayan, katledenlere karşı yaşasın özgürlük, yaşasın Newroz, yaşasın sosyalizm” şeklinde konuştu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Cahit Kırkkazak, yıldönümü dolayısıyla Halepçe Katliamı'nda hayatını kaybedenleri andı. 

Kırkazak, iktidarın savaş politikalarına tepki göstererek, "Savaş çanlarını çalmaya devam ediyorlar. Ha bire Irak’la görüşüyorlar. Çünkü Kürtleri yerinden etmek istiyorlar. Kürt sorununun çözümü bu ülkenin çoklu krizlerinin tamamını çözecektir. Bu seçim sürecinde Türkiye halkları ve Kürtler olarak mücadele etmemiz gerekiyor. Bu güç ve bu iradeyle başaracağız diyorum" diye belirtti. 

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı ve etrafında halaylar çekildi.