Koçyiğit: Her itirazımıza, çözümü eşlik ediyor

Halkın yaşadığı her soruna dair itiraz ve bu itiraza karşılık da çözümleri olduğunu belirten HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “İtiraz ettiğimiz her başlıkta, kendi çözüm önerimizi ortaya koyuyoruz” dedi.

Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Amed ve İstanbul mitinglerinin, 3. Yol perspektifinin, halk tarafından kabul gördüğünün göstergesi olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP’nin Amed ve İstanbul’daki mitinglerinin önemi ve önümüzdeki döneme yansımaları konusunda ANF’ye konuştu.

Bu koşullarda mitinglere katılımın düzeyinin, HDP politikalarının halk tarafından karşılık bulduğunun göstergesi olduğunu belirten Koçyiğit, şunları söyledi: “Biz kongreye giderken de ‘Çözüm Bizde, Sözümüz Var’ demiştik. Bu söz ajitasyon amaçlı ya da öylesine söylenmiş değil; bir hakikati ifade ediyor. Bu ülkede yolunda gitmeyen her şeye, halkın yaşadığı her soruna dair bizim itirazımız ve bu itiraza karşılık da çözümümüz var. İtiraz ettiğimiz her bir başlıkta, kendi çözüm önerimizi ortaya koyuyoruz. Ülkenin AKP-MHP ittifakı tarafından bu kadar tekleştirildiği, kutuplaştırıldığı; açlığın, yoksulluğun bu kadar ayyuka çıktığı bir dönemde, bizim 3. yol perspektifimizle, sistem içinde birbirinin çok benzeri olan seçenekler dışında gerçek bir demokrasi seçeneği sunduğumuz, halk tarafından kabul gördü, sahiplenildi.”

SAVAŞLA İKTİDARI KORUMAK İSTİYOR

Mitingde on binlerin ‘savaşa hayır’ sloganları attığına dikkat çeken Koçyiğit, şöyle devam etti: “AKP çok uzun süredir savaşı ve çatışmayı bir yönetme biçimi olarak kullanıyor. Her sıkıştıklarında yeniden savaşa, şiddete, çatışmaya sarılıyorlar. Şimdi de böyle bir sürecin arifesindeyiz. Seçim için son bir yıla girdik ve mevcut koşullarda bu seçimi AKP-MHP ittifakının kazanma şansı yok. Bir kez daha iktidarda kalmak için çeşitli hamleler yapıyorlar. Seçim sistemini değiştirerek kendi lehlerine düzenlemeler yaptılar. Şimdide son olarak yeni bir Kürt katliamı yaparak, Kürtlerin coğrafyasını işgal ederek, Rojava’yı işgal ederek milliyetçi duyguları yükseltmek ve onun üzerinden de kendilerini iktidara taşımak istiyorlar. İşte bütün bunlara karşı halkın büyük bir itirazı olduğunu miting meydanlarında gördük.”

HDP’Yİ YOK SAYAMAZLAR

Bir tarafta 6’lı masa, yani Millet İttifakı diğer tarafta da iktidardaki Cumhur İttifakı olduğunu, ancak temel politikalarda büyük farkları bulunmadığını kaydeden Koçyiğit, şunları dile getirdi: “Biz halkımıza, bu seçeneklere mahkum olmadıklarını söylüyoruz. 6’lı masa, ortaya koydukları demokratik parlamenter sisteme geçiş gibi bütün süreçleri gerçekleştirmek istiyorsa HDP ve HDP seçmenine kulak vermek zorunda. Bunu mitingde açıkça ortaya koyduk. HDP’nin anahtar rolü, gün geçtikçe daha da pekişiyor. En başta savaş politikalarına karşı durmalı. Kürt sorununun demokratik çözümü, Alevilerinin haklarının iadesi, kadın sorunu için söz söylemeli. Kapatılmakla yüz yüze bırakılan, Kobanê kumpas davasıyla kıskaca alınmaya çalışılan; her gün yöneticileri, üyeleri tutuklanan, Meclis’in büyük partisi olan HDP’yi yok sayan bir yerde duramazlar.”

RADİKAL DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ VAR

Cumhuriyetin, kendi halklarıyla, farklılıklarla barışmamasının  yarattığı demokratikleşememenin, 20 yıllık AKP dönemi krizinin ötesinde olduğunu anımsatan Koçyiğit, “Bu nedenle bu krizler, pansumanlar yaparak geçiştirilemez. Radikal bir dönüşüme ihtiyaç var. Biz bunun perspektifini ortaya koyuyor ve görüyoruz ki bu perspektifin çok geniş bir taraftarı da var. Sadece HDP ve seçmeniyle sınırlı tutmak yanılgılı olacaktır. Bugün geliştirmeye çalıştığımız, Demokrasi İttifakı ve 3. Yol siyasetinin destekleyicisinin, milyonlar olduğunu gördük. 7/24 sahada ve halkın içinde olmaya ve her geçen gün bu siyaseti, daha da görünür kılmaya devam edeceğiz. Çok coşkuluyuz ve kesinlikle umutsuz değiliz. Paradigmamıza, perspektifimize, felsefemize çok güveniyoruz. Bu ülkedeki halkların ferasetine, sağduyusuna, mücadele gücüne inanıyoruz” şeklinde konuştu.

GÜÇLÜ BİR MÜCADELE BİRLİĞİ

Demokrasi İttifakı’nı, içindeki her bileşenle, mücadele örgütleriyle beraber çok önemsediklerini ve çok uzun süredir emek harcadıklarını kaydeden HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, şunların altını çizdi: “Bir taktik ittifaktan bahsetmiyoruz; çok daha uzun süreli ve değişip dönüşmeye açık stratejik bir ittifak. Türkiye halklarına nefes aldıracak, düze çıkaracak bir mücadele ittifakı. Bu bizim ortak tespitimiz ve bunun için çok uzun süredir görüşmeler yapıyoruz. Ayın 25’inde başkanlar düzeyinde bir araya gelinecek. Bu süre içerisinde detaylar da netleşecek. Eylül ayı gibi de basın duyurusu yapılacak. Türkiye’deki demokrasi paydasında yan yana geldiğimiz, çok güçlü bir mücadele birliğimiz olacak.”