Konteynırda açlık grevi 41. gününe girdi
Konteynırda açlık grevi 41. gününe girdi
Konteynırda açlık grevi 41. gününe girdi
Van’da 2 yıl önce yaşanan depremde mağdur olan vatandaşların yaşadığı konteynırlardan çıkarılması amacıyla amacıyla 50 gün önce elektriklerin kesilmesine tepki olarak başlattıkları açlık grevi 41. gününe girdi. Seslerini duyurmak ve sorularının çözümü için 10 kişi 40 gün önce bedenini açlığa yatırdı. Daha sonra açlık grevine katılım arttı ve 30'a ulaştı. 41 gündür depremzedelere kalıcı bir çözüm sunmayan Van Valisi ise açlık grevindeki depremzedeleri henüz ziyaret etmiş değil.
Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım'da yaşanan depremlerin ardından evsiz kalan bir çok kişi konteynır kentlere yerleştirildi. Başbakan ve hükümet yetkilileri 'Yaralar en kısa sürede sarılacak' şeklinde açıklamalar yaptı. Hatta dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'i konteynırlar için 'Saray gibi yerler' dedi. Aradan 2 yıl geçti ancak ne yaralar sarıldı, ne de depremin izleri. Depremzede vatandaşın barınma ihtiyacını karşılamayan hükümet daha depremin üzerinden 2 yıl geçmeden vatandaşlardan konteynır kentleri boşaltmalarını istedi. Ancak gidecek yeri olmayan mağdur vatandaşlar konteynırlarda kalmayı sürdürünce konteynır kentlerin önce elektrikleri sonra suları kesildi. Önce yetkili kurumlarla görüşen Anadolu konteynır kentte kalan vatandaşlar herhangi bir sonuç alamayınca açlık grevine başladı. Hatta bir ara süresiz ölüm orucuna giren depremzedeler özellikle BDP Van Milletvekili Özdal Üçer'in çağrısı sonrası ölüm orucunu bıraktı ama açlık grevini sürdürdü. 250 ailenin yaşadığı Anadolu konteynır kentte 200 çocuk imkansızlıklardan ötürü okula gidemiyor. Konteynırda bir kaç defa yangın tehlikesi atlatan depremzedeler neredeyse canından oluyordu.
VALİ REALİST YAKLAŞIYOR (!)
Van'a bir ay önce atanan yeni Valisi Nezih Aydın Doğan, konteynır kenti ziyaret etmeden basına 'Devlet realist olmak zorunda. Devletin herkese karşılıksız ev vermesi mümkün değil, birine verilirse diğerleri de ister. Biz mağdur olan ailelere 6 aylık kira verme sözü verdik' şeklinde açıklamalarda bulundu. İktidar partisi AKP'nin yöneticileriyse mağdur depremzedeleri BDP'nin yönlendirdiği şeklinde açıklamalar yaptı.
'AÇLIK GREVİMİZ SÜRECEK'
2 yıldır konteynır kentte yaşayan Özgül Toprak şunları söyledi : "2 yıldır burada yaşıyorum. Burada kadınların yaşantısı çok zor. Üstüne elektrik kesintisi su kesintisi gelince kadınların yükü kat be kat arttı. Saatlerce oturup ateş başında yemek yapıyoruz, çamaşır yıkıyoruz. Çocuklarımızı eskiden iki günde bir banyo yapardık. Elektrikler olmadığı için iki haftaya çıktı bu durum. Benim 3 çocuğum var, birisi 4., diğeri 2. sınıfa başlayacak ama gönderemiyoruz. Anne ben ne zaman okula gideceğim? Niye gitmiyorum diye soruyorlar? Ben vicdan azabının en kötüsünü yaşıyorum. Buradakilerin hiçbiri keyfi için açlık gerevine başlamadı. Hiçbirimizin geliri yok. Ne kiraya gidecek, ne gidip aidat ödeyecek halimiz var. Kalıcı konut verilene kadar açlık grevimiz sürecek!
'KALICI ÇÖZÜM İSTİYORUZ'
Açlık grevindeki depremzedelerin sözcülerinden Ali Ahi'de şunları ifade etti: “Valiliğin kendilerine, çözüm olarak, Yeşil kartları olan ailelere altı ay boyunca kira yardımı yapabileceklerini söylediğini belirttiler. Buradaki ailelerin hepsi mağdur. Hiçbirinin aylık geliri yok. Biz kalıcı çözüm istiyoruz. Kalıcı konut gerekiyor. Bize depremden önce nerede oturuyorsanız oraya gidin diyorlar. Ama yıkıldı, nereye gidelim şimdi? Bizim taleplerimiz ağır talepler değil. Van’da kiralar en az 300-400 lira olmuş.”