Konya’da ırkçılar tahliye edildi, devlet korumasına alındı

Konya’da mayıs ayında bir Kürt aileye saldırıda bulunan onlarca ırkçıdan tutuklanan 6 kişiden ikisi tahliye edildi, 10 ırkçı da devlet korumasına alındı.

Irkçı saldırı Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Bahçeşehir Mahallesi'nde 12 Mayıs günü gerçekleşti.

Kürt bir ailenin hedef alındığı saldırıya 60 kişi katıldı.  Aynı mahallede yaşayan bu saldırganlar, devlete bağlı paramiliter ırkçı bir oluşum olan “Ülkücülere” bağlılıklarını ifade ediyordu.

7 kişilik karslı Dedeoğulları ailesinin evini basan ırkçılar sık sık “Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız” şeklinde bağırıyordu.

Aile bu ırkçı grubun bıçak, taş ve sopalı saldırısına maruz kaldı. Metin Dedeoğulları beyin kanaması geçirirken, diğer aile bireyleri de çeşitli yerlerinden derin yaralar aldı.

Saldırıda iki gün sonra sadece 10 kişi gözaltına alındı, 6’sı tutuklandı. Mezopotamya Ajansı’ndan Berna Kişin’in haberine göre Haziran ayında yapılan tutukluluk incelemesinde Ayşe Keleş ve Şerife Çalık, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Böylece bu dava kapsamında sadece 4 tutuklu kaldı.

Serbest bırakılanlar Konya E Tipi Cezaevi’nde bulunuyorlardı. Habere göre Konya 3’uncu Sulh Ceza Hakimliği tarafından 9 Temmuz’da yapılan duruşmalı tutukluluk incelemesinde tahliye kararı çıktı. Sanıklardan Ali Keleş ve Lütfi Keleş’in tutukluğunun ise devamına karar verildi.

Dedeoğlulları’nın avukatı Abdurrahman Karabulut, dosyada sanık olan 10 kişi hakkında koruma kararı çıkarıldığı tepkisinde bulundu. Karabulut, tahliye ve koruma kararına ilişkin itirazda bulunacaklarını ifade etti.

IRKÇI TEHDİT SÜRÜYOR

Mezopotamya Ajansı’na konuşan aile fertlerinden Barış Dedeoğulları, kendilerine yönelik fiziksel saldırının, “sözlü tacize” dönüştüğünü belirterek, “Her gün araçlarla evimizin önüne geliyorlar ve durup cinsiyetçi küfürler ediyorlar. Fiziksel saldırı olmasa da sözlü olarak taciz ve saldırılar devam ediyor. Bizim evimiz basıldı, saldırıya uğradık, tehdit edildik. Fakat saldırganlar kendilerine ‘koruma kararı’ çıkarttılar. Gelip rahatça evimizin önünde küfür edip çıkıp gidiyorlar” dedi.

Hukuk ve adaletin Kürtler söz konusu olduğunda işlemediğini söyleyen aile bireyi, “Biz artık emniyetten de hukuktan da ümidimizi kestik. Adaletin Kürtlere işlemediğini artık çok daha iyi biliyorum. Kürtlere adalet yok. Ne yapacağımızı bilemez durumdayız. Benim kız kardeşimin kolu kırıldı, ömrünün sonuna kadar elini kullanamayacak. Adalet nerede? Herkese adalet var da Kürde yok mu?” şeklinde konuştu.