Kürdistan Sağlık Meclisi kuruldu
Kürdistan Sağlık Meclisi kuruldu
Kürdistan Sağlık Meclisi kuruldu
Batman’da 2 gündür devam eden Kürdistan Sağlık Kongresi, “Kürdistan Sağlık Meclisi’nin kurulmasını karar altına aldı. Kongre bileşenleri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık-güvenlik-özgürlüğü için uluslararası alanda çalışma yürütmeyi de kararlaştırdı.
Batman'da DTK Batman Sağlık Meclisi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Kürdistan Sağlık Kongresi sonuç bildirgesinin açıklanması ile son buldu.
Kongrenin sonuç bildirgesini ise, Kürtçe olarak Federal Kürdistan Bölgesi'nden Dr. Salih Mıstefa, Türkçe olarak da Kongre Divan Başkanı Sıddık Akın okudu. Mezopotamya'nın yükselen uygarlığını, günümüze taşımayı hedefleyen Kürdistan Sağlık Kongre'sinin 111 delegenin katımılıyla "Özgürlük ve sağlık birbiriyle ayrılmaz bütündür" şiarıyla ve Rojava'da 15 Ağustos'ta yaşamını yitiren sağlık çalışanları Xebat Fermi ve Süleyman Atiya adandığını ifade eden Akın, Hewler'de 29 Eylül'de gerçekleştirilen patlamayı kınadıklarını ve YNK lideri Celal Talabani'ye acil şifalar dilediklerini belirterek sonuç bildirgesini paylaştı.
Buna göre, Konferans sonucunda oluşturulan "Kürdistan Sağlık Meclisi"ne Kuzey Kürdistan’dan 15, Güney Kürdistan’dan 12, Batı Kürdistan’dan 9, Doğu Kürdistan’dan 5, Avrupa'dan 5 ve Maxmur Kampı'ndan 5 olmak üzere toplamda 51 kişi seçildi. Ambargo ve abluka altındaki Rojava ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın sağlık-güvenlik-özgürlük koşulları için uluslararası alanda çalışma yürütme kararı da alındı.
Kürdistan Sağlık Kongresi'nin sonuç bildirgesinde şu kararlar yer aldı:
"-Rojava bugün abluka altındadır. Biz kongre bileşenleri olarak ablukanın nedenini iyi biliyoruz. Çünkü Rojava devrimi kapitalist modernitenin Ortadoğu'ya dayatmak istediği yaşam biçimine, savaş politikasına ve yönetim anlayışına karşı yeni bir yaşam ve güçlü bir özgürlük tercihidir. Bu tercih aynı zamanda Kürtlerin, Ortadoğu'nun ve dünya halklarının tercihidir. Bundan dolayı bu abluka bütün demokrasi ve özgürlük güçlerinedir. Bu tehdit aynı zamanda sağlığa yönelik bir tehdittir. Tehdit, sağlıklı yaşamak için zorunlu olan beslenme, barınma, çevre sağlığı, temiz su, ulaşım, ısınma ve enerji gibi temel ihtiyaçlara yöneliktir. Sağlık hizmetlerinde yaygın kullanılan ilaç, tıbbi malzeme ve aşılara yöneliktir. Çalıştırılamaz hale getirilen sağlık kurumları ve sağlık emekçilerine yöneliktir. Bu ablukayı kırmak siyasal, yurtsever ve insani bir sorumluluktur, ahlaki ve politiktir de. Ulusal Sağlık Kongresi bileşenleri olarak bu ablukayı aşmak için; Rojava devriminin şu ana kadar biriktirdiklerine sahip çıkmak, Rojava karşıtı tüm politikaları teşhir etmek ve Rojava halkımızla ortak mücadelenin gerektirdiği ulusal birlik ruhunu yükseltmek ve en önemlisi de ulusal sağlık bileşeni olarak hiçbir uluslararası hukuk belgelerine sığmayan ilaç, tıbbi ve gıda yardımı ambargosunun kaldırılması için yerel, bölgesel ve uluslar arası eylemlilik çalışmalarının yürütülmesini karar altına alır.
-Önder Apo'nun sağlığı bir toplumun sağlığı, onun şahsında dile gelen bir toplumun ahlaki ve politik değerlerinin toplam ifadesidir. Başta Türkiye alanı olmak üzere Ortadoğu ve Dünya genelinde ekonomi-politik, siyasal tıkanmayı aşmaya yönelik geliştirilebilecek çözüm paradigmasının pratikleşmesi noktasında yaşamsal bir öneme de sahiptir. Ulusal Sağlık Kongresi bileşenleri, bu tarihsel süreçte Önder Apo'nun sağlığının, güvenliğinin ve özgürlüğünün kritik önemde olduğunu bilir, bu konuda yerel, bölgesel ve uluslararası çalışmaları yürütür.
-Kongre bileşenlerimiz, Maxmur Sağlık Konferansı'yla kurulma kararı alınan hastane için maddi-manevi tüm kaynakların seferber edilmesini kararlaştırır.
-Geçmişten günümüze tüm devrimsel süreçlerin motor gücü olan gençliğin yeni paradigmadaki sağlığın inşasındaki rolü belirleyicidir. Bu nedenle kongre bileşenleri, sağlık öğrencileri tarafından yürütülen faaliyetin ulusal düzeyde bir çalışmaya evrilmesi için 1 yıl içinde Ulusal Sağlık Öğrencileri Konferansı'nın toplanmasını kararlaştırır.
-Seçilen meclisin içinden kadın komisyonu oluşturulması, oluşturulan komisyonun tüm çalışmaları kadın özgürlükçü bir anlayışla takip etmesini ve özgün çalışma yürütmesini kararlaştırır.
-Kongremiz önümüzdeki dönem çalışmalarının yürütülmesi için 51 kişilik Meclisin kurulmasını kararlaştırır.
-Kapitalist modernitenin sağlık anlayışı, toplumsal birikimi dışlayan, toplumun yeteneklerini elinden alan bir anlayıştır. Toplumsal sağlık bilgisi genellikle kadınlarla nesilden nesile aktarılmıştır. Bu nedenle, bugün hala bu birikimi taşıyan insanlara ulaşılıp, bilgilerinin görünür kılınmasını kararlaştırır."
Kongre'de alınan kararlara ilişkin DTK Sağlık Meclisi tarafından önümüzdeki günlerde detaylı açıklama yapılacağı kaydedildi.