Kürt din adamları hakkındaki iddianame kabul edildi

Din Adamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyesi onlarca kişi hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. Yargılanma gerekçesi “Kürtçe hutbe okumak.”

DİAYDER ÜYESİ 28 kişi, 3 Temmuz’da gözaltına alınmıştı. Bunlar arasında Karabey, Mehmet İnan, Mehmet Emin Aslan, Nezir Erdemci, Ekrem Baran, Hafik Tunç ve Sefa Mehmetoğlu Kürtçe hutbe okudukları, Sivil Cuma Namazı’na katıldıkları ve yürüttükleri dernek faaliyetleri gerekçe gösterilerek tutuklanırken, 17 kişi de serbest bırakıldı.

İddianame altı ay sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlandı ve İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu.

Dernek faaliyetleri ve Kürtçe hutbe gibi gerekçeler iddianamede 23 kişi hakkında “Örgüte üye olmak” ve “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” şeklinde suçlamalara dönüştü. 5 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.

Mahkemenin kabul ettiği iddianamede DİAYDER üyelerinin telefon görüşmeleri, sanal medya paylaşımları, gözaltı esnasında el konulan dernek raporları ile sistematik ve keyfi bir uygulamaya dönüşen “açık” ve “gizli” tanık beyanları “delil” olarak yer aldı.

İddianamede Kürtçe hutbenin biçimi de gerekçe yapıldı. Savcıya göre imamların verdiği hutbe Kürtçenin yöresel lehçesi değil. Hutbede “Civak (toplum), Bawermend (dindar), Hêja (değerli), Jiyan (yaşam), Hember (karşı), Rûmet (onur), Taybet (özel)” gibi kelimelere yer verilmesi “örgüt terminolojisi” sayıldı.

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı Akın Gürlek aynı zamanda HDP Eş Genel eski Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP’li eski vekil Sırrı Süreyya Önder ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlara hapis cezaları veren isim olarak dikkat çekiyor. DİAYDER’lilerin il duruşması 18 Şubat 2022’de görülecek.