Lagarde: Öcalan’a tecrit işkencedir

Fransız liberal-sağ partisi UDI’nin Başkanı Jean-Christophe Lagarde, Öcalan’a yönelik tecridi işkence olarak tanımlarken, “Türk hükümeti Kürtlerin bölgesel özerkliğini tanımalı, saygı göstermelidir” dedi.

Fransa’nın önde gelen liberal-sağ partilerinden Bağımsız Demokratlar Birliği (UDI) Başkanı Jean-Christophe Lagarde, Strasburg’da tecride karşı 153 gündür süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan 14 eylemciyi ziyaret etti.

Aynı zamanda Seine-Saint-Denis ili milletvekili ve liberal seçilmişlerin Fransız Ulusal Meclisi’ndeki grubunun başkanı olan Lagarde, eylemcilerin amaçları ve sağlık durumları hakkında bilgi aldı.

“KÜRT HALKINA ‘AHLAKİ BORCUMUZ’ VAR”

Kendisinin Ulusal Meclis’teki Kürt Çalışma Grubu’nun Başkanı olduğunu hatırlatan ve bu sıfatla da geldiğini söyleyen Lagarde, Kürt halkının özellikle DAİŞ çetelerine karşı insanlık adına verdiği mücadeleye dikkat çekti. “Kürt ulusuna karşı ahlaki bir borcumuzun olduğunu sürekli tekrarlıyorum” diyen Lagarde, Türk devletinin yıllardır hiçbir insan hakkına saygı gösterilmeyen bir yolda ilerlediğini vurguladı.

Son yerel seçimleri ve İstanbul’daki seçim iptalini hatırlatan Jean-Christophe Lagarde, Öcalan ile görüşmelerin kesildiği 2015 yılından bu yana Kürt halkına karşı işlenen katliamlara da işaret etti.

“TECRİT İŞKENCEDİR”

Leyla Güven’in süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlaması ardından birçok kereler konuyu Ulusal Meclis Dışişleri Komisyonu aracılığıyla gündeme getirdiklerini söyleyen Lagarde, yaşamların tehlikeye girmesinden ötürü endişelendiklerini dile getirdi. Ancak konunun önemini bildiklerini söyleyen Lagarde, “Sayın Öcalan diğer yurttaşlar gibi muamele görmelidir. 8 yıl boyunca tecrit, işkence demektir. Önemli haklar var; bunlar içinde avukatlarını, arkadaşlarını, ailesini görmek var. Tüm bunlar Fransız Cumhuriyeti’nde ve tüm dünyada da kabul gören haklardır.

“KÜRT HALKININ BÖLGESEL ÖZERKLİĞİ TANINMALI”

“Türk hükümeti AB’ye girmek istiyor. Ama böyle muameleler yapan bir hükümetin AB’de işi yoktur” diyen Lagarde, “Türk hükümeti aklın yolunu bulmalı; Kürt halkının temsilcileriyle görüşmeyi kabul etmeli, parlamenterlere saygılı olmalı” diye ekledi.

Kürt kültürünün her açıdan gelişmesi için bölgesel otonominin şart olduğunu ve Türkiye’nin buna saygı göstermesini isteyen Lagarde, laiklik ve kadının toplumdaki yeri konusunda da önemli sorunlar olduğunu hatırlattı.

Açlık grevini önemli bir mücadele olarak bulduğunu ancak bitmesinden yana olduğunu söyleyen UDI Genel Başkanı Jean-Christophe Lagarde, Türk hükümetinin bu direniş sayesinde adım atmaya zorlandığına dikkati çekti. Bunun yıllar sonra bir ilk olduğunu dile getiren Lagarde, bunun devamının gelmesi gerektiğini söyleyerek, tecridin bitirilmesi yönündeki dileğini paylaştı.

Lagarde, her ne kadar ‘Erdoğan iktidarı için tehlikeli gibi görünse de’ Kürtlerin özerklik haklarının tanınması gerektiğini de vurguladı.