Levent Tüzel’den önerge: Şifa Hastanesi’nin hükümetle yakınlığı nedir?
Levent Tüzel’den önerge: Şifa Hastanesi’nin hükümetle yakınlığı nedir?
Levent Tüzel’den önerge: Şifa Hastanesi’nin hükümetle yakınlığı nedir?
İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle 1800'lü yılların sonunda inşa edilen De Jongh Köşkü'nün Şifa Hastanesi'ne 49 yıllığına kiralanmış olmasına ilişkin TBMM'ye soru önergesi verdi.
İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Hollandalı bir Levanten ailesinin malikânesi olarak 1800'lü yılların sonunda inşa edilen, Sağlık Meslek Lisesi, SGK Hizmet Binası olarak kullanılan De Jongh Köşkü'nün Şifa Hastanesi'ne 49 yıllığına kiralanmasına ilişkin Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.
TÜZEL ÖNERGEDE ŞU SORULARIN YANITLANMASINI İSTEDİ:
1. Sit alanı olan De Jongh Köşkü’nün, Şifa Üniversitesi’ne 49 yıllığına kiralandığı doğru mudur? Nasıl kullanılması planlanmaktadır?
2. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın kamu hizmeti amaçlı kullanımlarına izin verilmezken, Şifa Üniversitesi’ne neden kiraya verilmiştir?
3. Tarihi bina ile ilgili 1998'den bu yana, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve belediyeler olmak üzere, kaç resmi kurum tarafından kamusal eğitim, sağlık, kültürel hizmette kullanım amaçlı kaç proje önerilmiştir?
4. Başvuru oldu ise, kamu kurumlarınca verilen projelere neden izin verilmemiştir?
5. Şifa Üniversitesine hangi prosedürle kiralanmıştır? Kiralama süresi nedir ve kaç paraya kiralanmıştır? Bu tarihi alan nasıl kullanılacaktır?
6. Okul, Göğüs Hastanesi veya Sosyal Tesis olarak değerlendirilmesi daha uygun iken Şifa Hastanesine kiralanmasında ne gibi bir kamusal çıkar gözetilmiştir?
7. Eski bir Rum Okulu olan tarihi binanın özel Şifa Üniversitesine kiralanmasında şehirlerin kimliklerinin asimile edilmesi ile bağlantısı var mıdır?
8. Şifa Üniversitesi’nin Hükümetiniz ile bir yakınlığı var mıdır?
KÖŞK 'SİT ALANI' OLDUĞU GEREKÇESİYLE BAŞKA PROJELERE VERİLMEDİ
Yaklaşık 150 yıllık geçmişi olan tarihi binanın, Göğüs Hastanesi, Rehabilitasyon merkezi veya başka bir sağlık kuruluşu yapılmasına 15 senedir izin verilmiyor.
Söz konusu tarihi bina ile ilgili olarak 1998'den bu yana, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve belediyeler olmak üzere, bir çok kamu kurumu tarafından sağlık kuruluşu, okul, kültürel hizmet vb. kullanım amaçlı çok sayıda proje önerildi, ancak izin verilmedi.