Linz, Hamburg ve Bern’de ‘şehit anması’
Avusturya’nın Linz, Almanya’nın Hamburg ve İsviçre’nin Bern kentlerinde yaşamını yitiren HPG gerillaları ve YPG savaşçıları anıldı.
Avusturya’nın Linz, Almanya’nın Hamburg ve İsviçre’nin Bern kentlerinde yaşamını yitiren HPG gerillaları ve YPG savaşçıları anıldı.
Avusturya’nın Linz kentinde, Türk devletinin Tendürek operasyonunda yaşamını yitiren HPG gerillası Canfeda Serhat (Serhat Kızılay) ile Delil Dilovan (Yıldırım Bat), Cezmi Budak ve Kobanê’nin güneyinde DAİŞ çeteleri ile girdiği çatışmada yaşamını yitiren Agiri Yılmaz kod adlı YPJ savaşçısı Merhem Mihemmed için taziye gerçekleştirildi. Almanya’nın Hamburg kentinde ise Hasekê’de yaşamını yitiren asayiş görevlisi Reşan El Ahmed (Reşan) anıldı.
LİNZ
Avusturya’nın Linz kentindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde Türk ordusunun Tendürek’te 11 Nisan’da gerçekleştirdiği provokasyonda yaşamını yitiren HPG gerillası Canfeda Serhat kod adlı Serhat Kızılay, Delil Dilovan kod adlı Yıldırım Bat, Cezmi Budak ve Kobanê’nin güneyinde DAİŞ çeteleri ile girdiği çatışmada yaşamını yitiren Agiri Yılmaz kod adlı YPJ savaşçısı Merhem Mihemmed için taziye gerçekleştirildi.
Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada bir konuşma yapan Deniz Dersim, “Başta şehit düşen arkadaşlarımızın ailesine ve bütün dava arkadaşlarına baş sağlığı diliyorum. Bütün Kürtlerin başı sağ olsun. Bu arkadaşlar boşu boşuna şehit düşmedi. Kobanê direnişinde Hayri Durmuşların, Mazlum Doğanların, Kemal Pirlerin boşu boşuna zindanlarda ölümüne direnmediklerini gördük” dedi.
Kobanê’de DAİŞ barbarlığına karşı kahramanca savaşanların moral gücünü savaş gücünü hangi kaynaktan aldığını bir kez daha herkesin gördüğünü de sözlerine ekleyen Dersim şunları söyledi: “Şehitlerimizin ideallerini ne kadar yaşatırsak o kadar onlara bağlılığımızı gösterebiliriz ve bu şekilde ölümsüzleştiririz onları.”
Kürdistan özgürlük mücadelesinin insanı öldürmek için kurulmadığını, yeni insan yaratmak için insanların daha eşit topraklarda, daha eşit koşullarda yaşaması için bu örgütü oluşturduklarını da belirten Dersim, bu örgütün amacının insanı yaşatmak olduğunu da sözlerine ekledi.
“Ağrıda arkadaşlarımızın üzerine çok acımasızca, çok kahpece ciddi bir provokasyon yapıldı” diyen Dersim AKP’nin üç beş tane fazla oy alabilmek için onlarca insanın kanına girdiğini de ifade etti. Bunun iyi görülmesi gerektiğini de söyleyen Dersim’in konuşması ardından Canfeda Serhat’ın amcası Naim Kızılay da bir konuşma yaptı.
“Şehit sadece bizim şehidimiz değildir, bütün Kürt halkının şehididir, sonuna kadar şehitlerimize bağlı kalıp onların yolunda yürüyeceğiz” diyen Kızılay, mücadelenin kendilerinin Avrupa’dan baktığı ve yaşadığı gibi olmadığını da sözlerine ekledi. Zor şartlar altında mücadele verildiğini ve bu anlamda mücadeleye sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
Rojava’da yaşamını yitiren Agiri Yılmaz’ın halası ise “Şehit kelimesi bize çok güç veren bir kelime. Tüm Kürtlerin birlik olması gerekiyor. Özgür topraklarımızda özgürce bir yaşam sürdürmemiz için bu uğurda mücadele etmemiz gerekiyor. Yeğenimin adını da Agiri koymuşlar. Ben geldikten sonra onu görmeden şehit oldu. Ben bugün ona borçluyum, hepimiz borçluyuz. Onun için bizim daha fazla mücadele etmemiz, daha fazla çalışmamız gerekiyor ki onların bu özgür yaşam hayallerini gerçekleştirebilelim” diye konuştu.
Konuşma “Şehit namirin” sloganları ve alkışlarla sona erdi. Kitleye taziye yemeği dağıtıldı.
HAMBURG
Almanya’nın Hamburg kentinde ise, yaşamını yitiren Asayiş görevlisi Reşan El Ahmed anıldı. Hamburg Demokratik Toplum Merkezi’nde düzenlenen anmaya El Ahmed’in kardeşi Lezgin El Ahmet’in yanı sıra iki yüz dolayında Kürdistanlı katıldı.
Saygı duruşu ile başlayan anmada bir konuşma yapan Lezgin El Ahmed, kardeşinin ülkesinin ve ailesinin onuru için yaşamını yitirdiğini söyleyerek, “Kardeşimle gurur duyuyorum” dedi.
“Toprağa düşen her can bizi özgürlüğe daha da yakınlaştırıyor” diyen El Ahmet kardeşi olarak Reşan’ın mücadelesine sahip çıkacağını da vurguladı.
Hamburg Demokratik Toplum Merkezi Şehit Aileler Komisyonu temsilcisi Yılmaz Yalçın da şehit aileleri olarak herkesten daha fazla şehadetlere sahip çıkmaları gerektiğini söyledi. “Bugün başı dik ve onurluca yaşıyorsak bunu şehitlerimize borçluyuz” diyen Yalçın, “Şehit ailelerinin örgütlü olması ve böylesi bir çabanın sahibi olması gerekiyor” diye devam etti.
Yalçın, salonda bulunan annelerin de anneler gününü kutladı.
Bir kardeşini Kobanê savunmasında kaybeden Leyla Ali ise, “Kardeşim kadar tüm şehadetlerin acı acı ve gurur vericidir” diye konuştu.
Hamburg Rojbin Kadın Meclisi eşbaşkanı Leyla Kaya da böylesi anlamlı bir günde Kürt annelerinin payına acı düştüğünü söyledi. Onurlu bir Kürt olmanın bedelinin ağır olduğunu vurgulayan Kaya, her şeye rağmen anneler olarak bu mücadelenin sahibi olacaklarını söyledi. Anmaya katılan Ozan Şemdin de “Şehadetin en büyük mertebedir. Kürt halkı şehitleriyle onur duyuyor” diye konuştu.
Anmada ayrıca Reşan El Ahmet için bir köşe de oluşturuldu. Anma yemek verilmesi ile sona erdi.
BERN’DE MAYIS AYI ŞEHİTLERİ ANMLASI
Mayıs ayı şehitleri İsviçre’nin Bern Kentinde düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezinde düzenlenen etkinliğe, MLKP, PYD, SYKP’lilerin yanı sıra çok sayıda Kürdistanlı katıldı. Mayıs ayında hayatını kaybeden devrimcilerin posterleri ve KCK, bayrakları ile donatılan anma yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı.
Anmada ilk olarak Şehit aileleri komitesi adına söz alan Halim Dayan günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaparak, Mayıs Şehitleri’nin ortaya çıkardığı değerler sayesinde bugünlere gelindiğine dikkat çekerek, özgürlük mücadelesinde hayatını kaybeden her devrimcinin anısın verdikleri mücadelede yaşayacağını söyledi.
Dayan ardından MLKP, SYK, PYD ve Barış Anneleri adına yapılan konuşmalarda da Deniz Gezmişlerin ve Mahir Çayanların başlattığı mücadelenin bugün Türkiye ve Kürdistan’ın dört parçasında sürdüğünü dile getirilerek, Rojava’da ve Kürdistan dağlarında direnenlerin gücünü devrim mücadelesinde kaybedenlerden aldıklarını ifade ettiler.
Yapılan konuşmalarda ayrıca 7 Haziran seçimleri için Avrupa’da yaşayan seçmenin sandık başına giderek HDP’yana oy kullanılması çağrısı yapıldı.