Lühmann: Kürtler iradesine sahip çıkıyor

Türk devletinin kayyum gaspına tepki gösteren Sosyal Demokrat Parti Alman Parlamenteri Kirsten Lühmann, polislerin tüm baskısına rağmen Kürtlerin iradesine sahip çıktığını söyledi.

Türk devleti tarafından HDP'li belediyelerin gasp edilmesinin ardından Kürt halkı tepkisini göstermek için 19 Ağustos'tan bu yana sokaklarda. Sosyal Demokrat Parti Alman Parlamenteri Kirsten Lühmann da HDP'ye ve Kürt halkına destek olmak için Amed'e geldi. Lühmann, kayyum gaspını ve Kürt halkının direnişine ilişkin ANF'ye konuştu. Türk devletinin kayyum politikalarını yakından izlediklerini söyleyen Lühmman, "31 Mart yerel seçimlerinde Kürt belediye başkanlarının seçilmesine çok sevinmiştim. İnanıyorum ki seçilen belediye başkanları bu şehirlerin ekonomisinin düzelmesi için canla başla çalışacaklardır.

Amed, Mardin ve Van Büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına karşı çok tepkiliyim. Kürt belediye başkanlarına destek olmak amacıyla önce Mardin'e gittim, sonra Amed geldim. Seçilmiş belediye başkanlarının kendi belediyelerine girememelerine karşı çok üzgün ve öfkeliyiz. Ben de bir eylemci gibi Amed'deyim ve kayyumlara karşı Kürtlerin yanındayım" diye konuştu.

DEVLETİN İDDİALARININ ALT YAPISI YOK

Türk devletin 'HDP PKK'ye destek veriyor' bahanesine tepki gösteren Lühmman devamla şunları belirtti: "Türkiye'nin durumunu her zaman takip ediyoruz. Kürt belediyelerinin örgütü desteklediğine dair gerekçelerin içi boş ve şimdiye kadar devlet de böyle bir şeyi tespit edemedi. Eğer böyle bir iddia varsa bunun kanıtlanması lazım. O yüzden devletin bu iddia ve gerekçelerinin alt yapısı yok."

Kayyum gaspına karşı Kürt halkının iradesine sahip çıktığını söyleyen Lühmman, "Baskılardan dolayı bugün Amed Büyükşehir belediyesinin önüne gidip eylem yapamıyoruz. Kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk herkes kayyuma karşı tepki gösteriyor. Kürtler iradelerine sahip çıkıyor. Fakat polislerin sayısı neredeyse eylemcilerin sayısından fazla. Alana çıkan tüm yollar polisler tarafından ablukaya alınmış durumda. Türkiye'de Kürt sorunu sadece demokratik ve barışçıl yollarla çözülür. Kürt sorunu şiddet ve savaş ile çözülmez. HDP Kürt sorununun çözülmesi için bir rol ve misyon üstlenmiş durumda. Bu ülkede herkesin kendi dili ve kimliği ile yaşaması gerekir" dedi.