MİT'in Almanya'daki şefi terfi etti!

MİT ile çalıştığı için görevden alınan Türk kökenli Alman başkomiser Döndü Yazgan’ın yakın ilişkide olduğu Frankfurt Başkonsolosu İlhan Saygılı, İsviçre’ye büyükelçi olarak atandı. Saygılı, Türk istihbaratının Almanya'daki şeflerinden birisiydi.

MİT ile çalıştığı için geçtiğimiz günlerde görevden alınan Türk kökenli Alman başkomiser Döndü Yazgan'a ilişkin Alman istihbaratının hazırladığı rapora göre Yazgan'ın Frankfurt ve Mainz kentlerindeki başkonsoloslarıyla sık sık görüşüyordu. Alman istihbaratı Yazgan'ın bu başkonsoloslar üzerinden istihbarat bilgilerini paylaştığını belgelemişti.

2008-2012 yılları arasında Frankfurt Başkonsolosu görevini yürüten İlhan Saygılı, bu dönem içerisinde Wiesbaden Emniyet Müdürlüğü'nde "Uyum Sorumlusu" görevini yürüten başkomiser Döndü Yazgan ile çok yakın çalıştığı belirtiliyor.

MİT köstebeği Yazgan ile yakın ilişkisi olan Saygılı'nın başta Almanya'nın güneyinde Türk istihbaratının ele başlarından biri olarak öne çıkıyordu. 14 Kasım 2016 günü ise Saygılı, İsviçre Bern Büyükelçiliğine terfi ettirildi.

Frankfurt Başkonsolosu döneminde Yazgan ile birlikte AKP’nin Avrupa örgütlenmesi olan UETD Almanya şubeleri ile yakın ilişki içerisinde olan Saygılı, Bern Büyükelçiliğine atandığı günden beridir UETD'nin İsviçre'deki şubeleri ile de yakın ilişki içerisinde.

‘BÜYÜKELÇİLİĞİ MİT’İN MERKEZİ OLARAK KULLANILIYOR’

Saygılı, Büyükelçiliğe atandığı günden sonra Bern Türkiye Büyükelçiliği de MİT’in merkezine dönüştü. Geçtiğimiz Mart ayında İsviçre’nin Almanca yayın yapan en büyük gazetelerinden Tages Anzeiger, İsviçre Federal Hükümetin yıllık çalışma raporlarına dayandırarak yayınladığı haberde, Bern Türkiye Büyükelçiliğinin MİT’in ajanlaştırma merkezi haline getirildiğini duyurmuştu.

Özellikle 15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından Büyükelçiliğin MİT’in gerçek bir ajanlaştırma merkezi haline getirildiğini yazan gazete, Türkiye kökenli göçmenlerin büyükelçilikte ajanlığa zorlandığını vurgu yapmıştı.

AKP’NİN TEMSİLCİSİ GİBİ ÇALIŞIYOR

AKP’nin İsviçre Örgütlenmesi olan UETD İsviçre Şubesi ile de yakından ilişkide olan Büyükelçi Saygılı, büyükelçilik görevinin yanı sıra UETD’nin birçok toplantısına da katılarak AKP’nin siyasetini yürütüyor. Büyükelçi, Zürih’te gazeteci Can Dündar saldıran ve İsviçre’de birçok olaya karışan, açıktan Türk devletine ajan olarak çalışan UETD İsviçre Şube Başkanı Murat Şahin ile de yakın bir ilişki içerisinde.

KÖSTEBEK YAZGAN ONUN FRANKFURT'TAKİ EN İYİ ELEMANIYDI!

İlhan Saygılı Frankfurt'ta görev yaptığı yıllarda ise en yakın elemanı Wiesbaden emniyetindeki köstebeği Döndü Yazgan'dı. Saygılı davetli olduğu bütün etkinliklerde Yazgan'ı da yanına alıyordu. Bu detay Alman istihbaratının gözünden de kaçmamış ve her iki Türkün yakın ilişkileri belgelenmişti. Saygılı, 18 Ağustos 2012’de Bad Homburg’ta birlikte bir yemekte buluşmuşlardı.

Öyleki Saygılı, 8 Eylül 2012 günü Frankfurt'taki görevini devir etmeden önce Hessen eyaletinde Türk kökenli esnaflara veda ziyaretinde bulunmuştu. O gün Saygılı'ya Yazgan günü boyu eşlik etmişti. O gün Saygılı'nın heyetinde olan bir başka isim de UETD Frankfurt görevlisi Abdül Akpınar'dı.