Madımak Davası: Mahkeme tüm talepleri reddetti

Madımak Katliamı Davası'nın duruşmasında mahkeme tüm talepleri reddetti.

Madımak Katliamı’nın Almanya'da yaşayan 3 faile ilişkin davasının duruşması Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş yönünden devam eden davanın duruşmasına Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Zeynel Özen ve HDP Ankara il yöneticilerinin yanı sıra, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Devrimci Alevi Dernekleri (DAD), Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, Hüseyin Gazi Kültür Sanat Vakfı temsilcileri de katıldı. Hollanda Büyükelçiliği’nden kültür ataşelerinin gözlemci olarak yer aldığı salonda çok sayıda izleyici ve gazeteci de bulundu.

'KATİLLERİ DEVLET KORUYOR'

Kardeşini kaybeden Hüseyin Karababa, Koçgiri, Dersim, Ortaca, Maraş, Malatya, Çorum, Sivas ve Gazi Mahallesi’nde Alevilere karşı zincirleme katliamlarla soykırım yapıldığını söyledi, "2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) çalışırken yakalattığımız sanıklardan İhsan Çakmak Sağmacılar cezaevine konulmuştu. Ön kapıdan giren sanığı arka kapıdan bıraktınız. Daha sonra bu sanık tekrar İBB’de de iş başı yaptı. Bu da gösteriyor ki Sivas Katliam’nın sanıklarını devletin koruduğu görülmektedir” diye ekledi.

Karababa, “Ayrıca sanık Cafer Erçakmak’ın öldüğüne inanmıyoruz” dedi.

Karababa’nın vekili Avukat Özgür Piroğlu, Tansu Çiller’in katliamın en büyük sorumlularından biri olduğunu vurguladı, Mehmet Ağar'ın rolüne dikkat çekti.

Almanya’da bulunan sanıklara ilişkin konuşan Piroğlu, “Almanya Beşar Esad’ın adamlarını Suriye’de insanlığa karşı suçlar işledikleri gerekçesiyle yargılayıp cezalandırırken, Sivas’ta soykırım yapan katilleri korumayı sürdürmektedir. Almanya bu sanıkları ya kendisi yargılamalıdır ya da Türkiye’ye teslim etmelidir” ifadelerini kullandı.

Avukat Hüsniye Şimşek ise Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin müdafiliğinin kabul edilmesini istedi.

Dava avukatlarından Şenal Sarıhan, "Murat Songur Almanya’dadır. Sanıkların iadesinin sağlanmasını olmuyorsa da orada bu suç sebebiyle yargılanmaları konusunda girişimde bulunmanızı talep ediyorum” dedi.

MAHKEMENİN KARARI

Mahkeme heyeti, Sanıklar Eren Ceylan, Eren Karataş ve Murat Songur hakkında tutuklama amaçlı yakalama kararının devamına, sanıklar hakkında yakalama kararı infaz edildiğinde 1 ay süre içerisinde katılan müvekkillerin ve sanık müdafilerin yeni duruşma tarihi bildirilerek duruşma yapılmasına, Tansu Çiller'in dinlenmesi hakkında daha önce karar edildiğinden yeniden karar verilmesine gerek olmadığına, Mehmet Ağar’ın dinlenmesine yer olmadığına, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin doğrudan doğruya zarara görmemesi gerekçesiyle müdahil olma talebinin reddine karar verdi.

Duruşma 20 Nisan’a ertelendi.